Chamberlain, Joshua Lawrence

     
Příjmení:
Surname:
Chamberlain Chamberlain
Jméno:
Given Name:
Joshua Lawrence Joshua Lawrence
Jméno v originále:
Original Name:
Joshua Lawrence Chamberlain
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
čestný generálmajor Brevet Major General
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
08.09.1828 Brewer, Maine
08.09.1828 Brewer, Maine
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
24.04.1914 Portland, Maine
24.04.1914 Portland, Maine
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
Brigádny veliteľ. Brigade Commander.
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Joshua_Chamberlain
URL : https://www.valka.cz/Chamberlain-Joshua-Lawrence-t70858#502837 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
Chamberlain Chamberlain
Jméno:
Given Name:
Joshua Lawrence Joshua Lawrence
Jméno v originále:
Original Name:
Joshua Lawrence Chamberlain
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
19.06.1864 brigádny generál USV
29.03.1865 generálmajor USV
19.06.1864 Brigadier General USV
29.03.1865 Major General USV
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Joshua_Chamberlain
URL : https://www.valka.cz/Chamberlain-Joshua-Lawrence-t70858#502838 Verze : 0
Brevet Major General Joshua Lawrence Chamberlain
(8.9.1828 - 24.2.1914)

"Bojující profesor". před válkou Severu proti Jihu studoval na Bowdoinu v Brunswicku, Maine, a poté tamtéž působil jako profesor rétoriky. Ovládal deset jazyků (kromě Angličtiny Řečtinu, Latinu, Španělštinu, Němčinu, Francouzštinu, Italštinu, Arabštinu, Hebrejštinu a Aramejštinu). Díky předválečným kontaktům (např. s autorkou Chaloupky strýčka Toma) byl přesvědčeným abolicionistou. Po vypuknutí války se chtěl přihlásit do armády, ale škola ho přesvědčovala aby zůstal. Nakonec požádal o studijní dovolenou s cílem Evropa, dostal dvouleté volno na cestu do Francie. Jakmile volno dostal, vstoupil do armády jako příslušník 20. dobrovolnického pěšího pluku (Maine). Byla mu nabídnuta pozice velitele, ale odmítl, nemyslel, že by to bylo bez bojových zkušeností vhodné. Plukovník Adelbert Ames, který pluk vedl místo něj, si ho ale vybral alespoň jako svého zástupce v hodnosti podplukovníka (pozn.: Ames zemřel v roce 1933 jako poslední generál z války Severu proti Jihu).

Pluk byl zařazen v rámci V. sboru. U Antientamu stál v záloze, v masakru u Fredericksburgu stejně jako ostatní jednotky Unie neuspěl při útoku na opevněnou pozici Konfederace a Chamberlain byl poprvé zraněn. Ve svém deníku popisuje noc strávenou kvůli husté palbě na bitevním poli i to jak se skrýval za "hradbou" z mrtvých těl.

Bojů u Chancellorsvillu se pluk nezúčastnil kvůli tomu že po očkování proti neštovicím 80 mužů onemocnělo. Krátce poté byl Ames povýšen a Chamberlain převzal velení.

Následovala bitva u Gettysburgu. I přes úžeh dokázal Chamberlain úspěšně řídit obranu na nejkrajnější pozici sestavy Meadovy armády a zabránil obchvatu - v kritické situaci kdy docházela munice nařídil bodákový útok který Jižany zcela zaskočil a rozbil jednotky útočící na pahorek Little Round Top. V boji byl Chamberlain zraněn do nohy a poté co byl jeho pluk převelen do zálohy za klidný střed postavvení měl možnost pozorovat i Pickettův útok.

Po Gettysburgu dostal malárii a byl převelen do zázemí dokud se nezotavil. v dubnu 1864 před bitvou u Petersburghu byl pověřen velením brigády a v bitvě byl velmi vážně zraněn (kule prolétla tělem z jedné kyčle do druhé). Aby zabránil ústupu svých vojáků, zabodl šavli do země a opíral se o ni aby zůstal stát, dokud se po pár minutách nezhroutil kvůli ztrátě krve. Lékaři označili ránu za smrtelnou a některé noviny přinesly zprávu o jeho smrti, generál Grant Chamberlaina "předsmrtně" povýšil na brigádního generála (údajně šlo o jediné Grantovo "povýšení na bitevním poli"). Chamberlain ale k údivu všech zranění přežil, i když musel až do konce života používat ranou formu katetru, a v listopadu byl opět u jednotky, i když ho řada známých (a manželka) přesvědčovala, aby se už na frontu nepouštěl. 29.3.1865 byl opět zraněn (dvakrát) a málem padl do zajetí. Následně mu byla propůjčena na přechodnou dobu hodnost generálmajora.

Byl to právě Chamberlain, kdo u Appomattoxu přijal Jižního parlamentáře a dozvěděl se od něj o ochotě Konfederované armády ke kapitulaci, a byl to opět on kdo byl pověřen velením při kapitulaci Jižanské pěchoty. U mnoha lidí si při tom rozlil ocet když rozkázal svým vojákům vzdát čest přicházejícímu poraženému protivníkovi.

Během války se účastnil dvaceti velkých bitev, byl šestkrát raněn, a padlo pod ním šest koní. V roce 1893 byl za obranu Little Round Top vyznamenán Medailí cti.

Po válce byl zvolen čtyřikrát po sobě guvernérem Maine, poté působil jako rektor své alma mater dokud neodstoupil ze zdravotních důvodů. I přesto se v roce 1898 přihlásil během Španělsko-Americké války do armády, ale ke svému zklamání byl kvůli zdravotnímu stavu odmítnut. Aktivně působil ve veřejném životě a mimo jiné se podílel i na zřízení ústavu pro nevidomé v Portlandu.

Zemřel v roce 1914, ironií osudu ho ošetřoval jeden z lékařů který se o něj staral už po zranění u Petersburhu. Pitva ukázala, že právě toto zranění bylo příčinou smrti.

Asi nejznámější ztvárnění J.L. Chamberlaina se nachází v sérii knih "Gods and Generals" od Michaela Shaary, a ve filmech které tuto sérii zpracovávají (Gods and General a Gettysburgh).

Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Joshua_Chamberlain
http://www.joshua.lurker00.com/
www.wickedgoodmaine.com
www.geocities.com
URL : https://www.valka.cz/Chamberlain-Joshua-Lawrence-t70858#249535 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více