USA - W58

Mk-2
W58
Mk-2



Takticko-Technická Data


Rozměry
- délka : 1.023,6 mm
- průměr : 396,4 mm


Hmotnost
- návratového modulu Mk-2 : 116,5 kg


Mohutnost
- 200 kt


Počet hlavic
- vyrobených : 1.400 ks
- ve službě : 0 ks (VYŘAZENY)


Nosič
- mezikontinentální balistické řízené střely odpalované z ponorek : UGM-27C Polaris A-3



Historie
Bojová jaderná hlavice W58 byla vyráběna od března 1964 do června 1967. W58 začala být vyřazována už od září 1968, ale poslední byly vyřazeny až v dubnu 1982 společně s raketami Polaris.
Celkem bylo za více než 3 roky vyrobeno 1.400 hlavic W58 (resp. návratových modulů Mk-2).


Popis
Jedná se o termonukleární zbraň 2. generace. W58 se skládá z menší implozivní (stěpné) hlavice, která zde funguje jako roznětka a je složena z vysoce-explozivní výbušniny a štěpného materiálu (uranu či plutonia). Tato roznětka při výbuchu iniciuje izotopy vodíku deuterium a tritium (jehož zdrojem je 95% lithium). Aby nedošlo k předčasnému spuštění reakce už v počátku, je mezi štěpnou náloží a izotopy vodíku uranový štít. Naopak neutronový odrážeč (beryllium) a plutoniové jádro ve středu "fúzní náplně (deuterium & tritium) pomáhají rozšířit reakci.
Bojovou termonukleární hlavicí W58, umístěnou v modulu Mk-2 na vícenásobné návratové platformě MRV (Multiple Re-entry Vehicle), byly vybaveny mezikontinentální balistické řízené střely odpalované z ponorek UGM-27C Polaris A-3. Tyto střely nesly 3 vícenásobné návratový moduly Mk-2 s bojovými hlavicemi W58.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://nuclearweaponarchive.org/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.globalsecurity.org/ ; http://www.atomicarchive.com/ ;
URL : https://www.valka.cz/USA-W58-t69763#245569 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více