USA - W59

Mk-5
W59
Mk-5



Takticko-Technická Data


Rozměry
- délka : 1.214 mm
- průměr : 414 mm


Hmotnost
- návratového modulu Mk-5 : 249,5-250,8 kg


Mohutnost
- 1 Mt


Počet hlavic
- vyrobených : 150 ks
- ve službě : 0 ks (VYŘAZENY)


Nosič
- mezikontinentální balistické řízené střely : LGM-30A/B Minuteman I
- protizemní řízená střela : AGM-48 Skybolt



Historie
Bojová jaderná hlavice W59 byla navržena a vyvinuta v laboratořích LASL (Los Alamos Scientific Laboratory, dříve LANL). Sériová výroba hlavice W59 probíhala od června 1962 do července 1963. Hlavice byly poměrně rychle vyřazovány a to už od prosince 1964. Poslední byly vyřazeny v červnu roku 1969.
Celkem bylo vyrobeno 150 hlavic W59 (resp. Mk-5).


Popis
Jedná se o termonukleární dvoufázovou zbraň 2. generace. W59 se skládá z menší implozivní (stěpné) hlavice, která zde funguje jako roznětka a je složena z vysoce-explozivní výbušniny a štěpného materiálu (uranu či plutonia). Tato roznětka při výbuchu iniciuje izotopy vodíku deuterium a tritium (jehož zdrojem je 95% lithium). Aby nedošlo k předčasnému spuštění reakce už v počátku, je mezi štěpnou náloží a izotopy vodíku uranový štít. Naopak neutronový odrážeč (beryllium) a plutoniové jádro ve středu "fúzní náplně" (deuterium & tritium) pomáhají rozšířit reakci.
Bojovou termonukleární hlavicí W59, umístěnou v návratovém modulu Mk-5 (Re-entry Vehicle Mk-5) byla vybavena část mezikontinentálních balistických řízených střel odpalovaných ze zodolněných úkrytů (podzemních sil) LGM-30A/B Minuteman I. Tyto střely nesly 1 návratový moduly Mk-5 s bojovou hlavicí W59. Dále měly být použity do protizemních řízených střel odpalovaných ze vzduchu AGM-48 Skybolt, ty však byly zrušeny po neúspěšných letových zkouškách.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://nuclearweaponarchive.org/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.globalsecurity.org/ ; http://www.atomicarchive.com/ ;
URL : https://www.valka.cz/USA-W59-t69762#245566 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více