Elbit Hermes 900

הרמס 900
     
Název:
Name:
Hermes 900 Hermes 900
Originální název:
Original Name:
הרמס 900
Kategorie:
Category:
bezpilotní průzkumný letoun unmanned reconnaissance aerial vehicle
Výrobce:
Producer:
DD.MM.2012-DD.MM.20RR Silver Arrow LP, Ness Ziona
Období výroby:
Production Period:
DD.MM.2012-DD.MM.20RR
Vyrobeno kusů:
Number of Produced:
?
První vzlet:
Maiden Flight:
09.12.2009
Základní charakteristika:
Basic Characteristics:
 
Vzlet a přistání:
Take-off and Landing:
CTOL - konvenční vzlet a přistání CTOL - conventional take-off and landing
Uspořádání křídla:
Arrangement of Wing:
jednoplošník monoplane
Uspořádání letounu:
Aircraft Concept:
klasické conventional
Podvozek:
Undercarriage:
zatahovací retractable
Přistávací zařízení:
Landing Gear:
kola wheels
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost prázdného letounu:
Empty Weight:
? kg ? lb
Maximální vzletová hmotnost:
Maximum Take-off Weight:
1180 kg 2601 lb
Rozpětí:
Wingspan:
15 m 49 ft 2 ½ in
Délka:
Length:
8,3 m 27 ft 2 ¾ in
Výška:
Height:
? m ?
Plocha křídla:
Wing Area:
? m2 ? ft2
Pohon:
Propulsion:
 
Kategorie:
Category:
pístový piston
Počet motorů:
Number of engines:
1
Typ:
Type:
Rotax 914 Rotax 914
Objem palivových nádrží:
Fuel Tank Capacity:
? ?
Výkony:
Performance:
 
Maximální rychlost:
Maximum Speed:
220 km/h v ? m 137 mph in ? ft
Cestovní rychlost:
Cruise Speed:
112 km/h v ? m 70 mph in ? ft
Operační dostup:
Service Ceiling:
9144 m 30000 ft
Maximální dolet:
Maximum Range:
? km ? mi
Vytrvalost:
Endurance:
36 h
Výzbroj:
Armament:
- -
Vybavení:
Equipment:
elektrooptické a infračervené senzory, rádiolokátor na průzkum pozemních cílů, senzory na zjištení komunikačních a elektronických zařízení, širokospektrálne senzory electro-optical/infrared sensors, synthetic-aperture radar/ground-moving target indication, communications and electronic intelligence, electronic warfare, and hyperspectral sensors
Uživatelské státy:
User States:






















Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
-
URL : https://www.valka.cz/Elbit-Hermes-900-t64044#687342 Verze : 0
HERMES 900



Určení
Bezpilotní průzkumný prostředek Hermes 900 je další člen z rodiny Hermes, kategorie UAV (Unmanned Air Vehicles) společnosti Elbit. Navazuje na Hermes 450, avšak je vylepšen a může tak svému uživateli poskytnout lepší provozní parametry (větší nosnost, vyšší letová hladina, delší doba letu). Hermes 900 je bezpilotní létající prostředek (angl. UAV) schopný působit za jakéhokoli počasí.


Popis
UAV Hermes 900 je svou koncepcí velmi podobný bezpilotnímu letounu MQ-9 Reaper (Predator B). Stejně jako on, i toto je dolnoplošník s motýlkovitými ocasními plochami (ve tvaru písmene V), avšak postrádá kýlovku a celkově je svými rozměry menší. Hlavní podvozkové nohy se zatahuji do křídel, příďové kolečko do trupu. Jako pohonná jednotka byl vybrán osvědčený rotační motor Rotax 914 (vykazující tichý chod), používaný též v UAV RQ-1 / MQ-1 Predator. Nejsou žádné zpravy o tom, že by bezpilotní letoun Hermes 900 mohl nosit jakýkoli zbraňový komplet (na rozdíl od RQ-1 / MQ-1 Predator a MQ-9 Reaper (Predator B)).
Prostředek je vybavenen systémem IATOL, který umožňuje automatizovaný vzlet i přistání bez zásahu operátora. Dále je vybaven radiopřijímačem pro řizení letového provozu (ATC - Air Traffic Control), systémem přenosu dat (utajeným a o vysoké kapacitě) a dotazovačem vlastní-cizí (IFF - Identify Friend or Foe).
Široké spektrum senzorů umožňující mu plnit mise zahrnuje různé opticko-elektronické čidla, včetně infra-červených kamer, laserových dálkoměrů a značkovačů (označovačů). Stejně tak může být vybaven radarem se syntetizovanou aparaturou SAR/GMTI; komunikačním, zpravodajským (špionážním), řídícím a vyhledávacím systém COMINT DF; či systém ELINT pro vedení radioelektronického boje. Všechny tyto senzory jsou umístěny v trupu (zejména v přední části), pod přídí se nachází otočná hlavice (stabilizovaná ve 3 rovinách) s již zmíněnými opticko-elektronickýmí senzory.


Letoun Hermes 900 katgorie UAV je zatím ještě ve stádiu vývoje a testování. Testování prostředku (zejména let) se plánuje na podzim roku 2007. Na jaře následujícího roku (2008) má dostat certifikát způsobilosti.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://www.israeli-weapons.com/ ;
; http://www.elbitsystems.com/ ; http://www.defense-update.com/ ; http://www.flug-revue.rotor.com/ ;
URL : https://www.valka.cz/Elbit-Hermes-900-t64044#228641 Verze : 1
Singapur

Spoločnosť Elbit Systems informovala dňa 02.03.2021 o uzatvororení kontraktu v hodnote 300 miliónov dolárov na dodávku bezpilotných prostriedkov Hermes 900 a príslušného logistického zabezpečenia do Singapuru. Realizácia kontraktu bude prebiehať počas nasledujúcich 5 rokov a Singapuru umožní prezbrojiť svoju tretiu letku bezpilotných prostriedkov z prieskumných na útočné drony. Upgrade z prieskumných na bojové dron realizuje Singapur celé posledné desaťročie a zvyšné letky už prezbrojil na bezpilotné prostriedky IAI Heron a Hermes 450. Analytici odhadujú že celkom bude do Singapuru exportovaných 12 ks Hermes 900.

Zdroj: https://www.israeldefense.co.il/node/48630
https://www.israeldefense.co.il/node/48630
elbitsystems.com
URL : https://www.valka.cz/Elbit-Hermes-900-t64044#663481 Verze : 1
Brazília

Brazílske vzdušné sily disponujú niekoľkými prostriedkami Hermes 900 a Hermes 450, ktorými plnia široké spektrum prieskumných úloh, od monitoringu aktivít v rámci bezpečnosti štátu, až po sledovanie odlesňovania amazonského pralesa. Brazília ich objednala v marci 2014 s tým, že kontrakt (vrátane dodávky náhradných dielov) mal byť realizovaný do 2 mesiacov a úplne prvá úloha, ktorú tieto prostriedky realizovali, bolo zabezpečenie bezpečnosti počas Majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2014. V decembri 2021 Brazília objednala ďalšie bezpilotné prostriedky Hermes 900 (2 ks?), vrátane príslušnej logistickej podpory. Dodávka by mala byť zrealizovaná do 16 mesiacov.


Zdroj: www.unmannedsystemstechnology.com

Elbit Hermes 900 - Hermes 900  z výzbroje Brazílskych vzdušných síl (Photo: Brazilian Air Force)

Hermes 900 z výzbroje Brazílskych vzdušných síl (Photo: Brazilian Air Force)
URL : https://www.valka.cz/Elbit-Hermes-900-t64044#687343 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více