Rašovice

rondel - kultura s moravskou malovanou keramikou Ia
     
Název:
Name:
Rašovice Rasovice
Další názvy:
Other Names:
-
Typ:
Style:
ostatní other
Stav:
Condition:
nepatrné zbytky small relics
Přístupnost:
Accessibility:
neznámý unknown
Obec:
Municipality:
Rašovice Rasovice
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
00°00'00.00"N 00°00'00.00"E
První písemná zmínka:
First Written Reference :
DD.MM.RRRR
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Poznámka:
Note:
Jedná se o rondel, tj. pravěkou sociokultovní architekturu mající prvky vyskytující se na obraných stavbách (příkop, palisáda). -
Zdroje:
Sources:
Podborský, V. a kol. 1999: Pravěká sociokultovní architektura na Moravě : Primeval socio-ritual architecture in Moravia. Brno. ISBN 80-210-2194-2.
URL : https://www.valka.cz/Rasovice-t61879#547982 Verze : 3
Rašovice


Tento rondel se nachází v okrese Vyškov, asi 500 m SSZ od obce Rašovice, v poloze „Za malým mostkem“, záp. od silnice do Křižanovic. Zjištěn byl již roku 1983 leteckou prospekcí. Roku 1984 zde byl proveden geofyzikální průzkum. V srpnu roku 1997 zde byl proveden orientační archeologický výzkum. Rondel je datován do MMK Ia a v jeho bezprostředním okolí se nachází sídliště lidu s MMK. Rašovice jsou pak součastí hustější koncentrace lokalit této kultury. Vnější průměr příkopu rondelu se pohybuje kolem 100 m, vnitřní kolem 80 m. Geofyzikální měření ukázalo na snad pět vstupů do areálu, toto ale není zatím archeologicky doloženo. Příkop byl hrotitý. Jedná se zatím o největší a nejseverněji položený jednoduchý rondel MMK na Moravě.


Literatura:
Podborský, V. a kol., Pravěká sociokultovní architektura na Moravě : Primeval socio-ritual architecture in Moravia. Brno, 1999. ISBN 80-210-2194-2.
URL : https://www.valka.cz/Rasovice-t61879#222689 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více