Morane-Saulnier AI

Přehled verzí
Morane-Saulnier type AI


verze:


MoS.27.C1 – stíhací, motor Gnome Monosoupape N nebo Le Rhone 9R, výzbroj 1x kulomet Vickers


MoS.29.C1 - stíhací, motor Gnome Monosoupape N nebo Le Rhone 9R, výzbroj 2x kulomet Vickers


MoS.30.E1 – cvičný, motor Le Rhone 9Jb nebo 9Jby


MoS.30bis.E1 – cvičný, motor Le Rhone 9Jby
URL : https://www.valka.cz/Morane-Saulnier-AI-t51372#195705 Verze : 0
Popis


Morane-Saulnier type AI


Jednokřídlý hornoplošník. Křídlo dozadu sešikmené s křidélky a na odtokové hraně s výřezem v centrální části. Trup kruhového průřezu postupně se zužující do špičky na ocase. Trojúhelníková směrovka. Křídlo i trup tvořeny dřevěnou kostrou potaženou plátnem, mimo kryt motoru. Vzpěry dřevěné s drátěnou výztuhou. Podvozek tvořen vzpěrami ve tvaru V s přídavnou vzpěrou tvaru V ukotvenou ve středu osy.


Oficiální testy prototypu proběhly 7.-9. srpna 1917 ve Villacoublay (pilot Eugene Gilbert). Byla oceněna vysoká výkonnost, vynikající manévrovatelnost a ovladatelnost. Při dalších testech byl rovněž vysoko vyzdvižen velmi dobrý výhled z letadla. Sériová výroba začala v lednu 1918. Letadla byla přidělena eskadrilám MSP.156, MSP.161, MSP.158.
Zatímco statická pevnost konstrukce byla vynikající při letu docházelo k problémům s chvěním křídel (flutter). V několika případech došlo k porušení křídla během letu a následnému pádu letadla. Početné nehody spolu s horší možností údržby motoru Monosoupape v polních podmínkách vedly ke stažení všech strojů v průběhu dubna a května 1918 z operačního nasazení.
Některé stroje byly po výměně motoru a provedení úprav výztuh křídla přestavěny na cvičné verze (51 strojů MoS.30.E1 USA, 3 stroje MoS.30.E1 Belgie, jeden Švýcarsko a Japonsko).
Celkem bylo vyrobeno více než 1200 letadel Morane–Saulnier type AI.



Použité prameny:
RIMELL, R.L. Morane-Saulnier Type AI: Windsock Mini Datafile 5, Albatros Productions Ltd., Great Britain, 1996, ISBN 0-948414-83-9
URL : https://www.valka.cz/Morane-Saulnier-AI-t51372#195707 Verze : 0
Fotka převzata ze serveru www.earlyaviator.com.
Morane-Saulnier AI -


URL : https://www.valka.cz/Morane-Saulnier-AI-t51372#197674 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více