1 Dywizja Lotnictwa Bombowego

1 Dywizja Lotnictwa Bombowego - 1. divize bombardovacího letectva
Divize vznikla rozkazem Vrchního velitelství polské armády ze dne 31.října 1944 v Mirgorodu v SSSR a byla zformována ze tří leteckých pluků sovětského letectva a velitelství 184.divize bombardovacího letectva jako taktický svazek 1.smíšeného leteckého sboru (1 Mieszany Korpus Lotniczy). Zrušena v roce 1946. Z jejích pluků zůstal pouze 3.pluk bombardovacího letectva, který byl současně přečíslován na 7.pluk bombardovacího letectva.
Důstojnický sbor tvořili vesměs občané SSSR. První polští důstojníci přicházeli k divizi po ukončení války.


Tabulkové počty divize:
1036 osob
103 letadel


Skutečné počty ke dni 1.5.1945
978 osob
101 letadel ( z toho 91 bombardovacích Pe-2)


Sestava divize:
Velitelství + velitelský roj (struktura velitelství divize viz 1 Dywizja Lotnicza).
3 Pułk Lotnictwa Bombowego
4 Pułk Lotnictwa Bombowego
5 Pułk Lotnictwa Bombowego
40 Kompania Łączności
3079 Stacja Poczty Polowej


Velitel divize - ppłk.M.Martynow
zástupce pro věci politicko-výchovné - W.Bogatow
náčelník štábu - ppłk.Kulin


Bojové školení jednotek divize probíhalo v Mirgorodu, Kirovogradu a Kazani od jejího vzniku do března 1945. Od března do května 1945 na letištním uzlu v polském Sochaczewie.


Dislokace:
Do Polska byla divize přemístěna koncem března 1945. Štáb byl umístěn v Sochaczewie a jednotky na letištích Sochaczew a Sanniki. 5.bombardovací pluk byl přemístěn teprve koncem dubna. Plánovaný výcvik ještě nebyl ukončen a tak se divize bojových operací nezúčastnila.
URL : https://www.valka.cz/1-Dywizja-Lotnictwa-Bombowego-t48239#188328 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více