AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum

Heeresgeschichtliches Museum Wiena
Rakúske vojenské historické múzeum sídli v komplexe viedenského Arsenalu. Súčasťou expozície je aj vonkajšia galéria kde sú vystavené delové hlavne a v dvoch miestnostiach staršie kanóny. Galéria je voľne prístupná aj keď je múzeum zatvorené, dve miestnosti na jej koncoch sú však otvorené nepravidelne. Po dohode s bitaxem popíšem prízemie múzea, na poschodí som bol naposledy pred rokom, takže ani neviem čo a ako sa tam zmenilo.
Po zaplatení vstupného sa môžeme vydať buď doprava do expozície 1. svetovej vojny alebo doľava do kaviarne ktorá je v tej istej miestnosti ako shop múzea. Z nej sa dá prejsť do expozície obdobia 11918 - 1945 a ďalej.
Vykročil som doprava, tu je pred samotnou expozíciou miestnosť v ktorej bývajú inštalované príležitostné výstavy. V čase našej návštevy bola tesne pred vernisážou výstava "Panzerlärm an Osterreichs Grenze 1956" (Rev tankov na rakúskych hraniciach 1956). Za zástenou bolo vidieť Jeep, viac sme nevideli, výstavu mali otvárať až večer v rámci nočnej prehliadky múzea. Odtiaľ sa dostaneme do miestnosti, kde sú vystavené uniformy, zbrane a výstroj rakúsko - uhorskej armády v období 1900 - 1914, teda do vypuknutia 1.sv. vojny.
Ďalej sú vo vitrínach odznaky a vyznamenania, pozornosť je venovaná aj novým technológiám a zbraniam zavádzaným do armády. Napríklad sú vystavené prvé guľomety alebo model projektu obrneného pásového vozidla z r.1908.
Druhá miestnosť je venovaná sarajevskému atentátu. Vystavený je automobil Deutz so stopami po guľkách, pohovka na ktorej skonal následník trónu aj so zakrvavenou uniformou, niektoré osobné veci manželského páru ale aj atentátnikov, vrátane napr. ich zbraní.
V ďalšej miestnosti sú už vo vitrínach vystavené zbrane, uniformy, výstroj, vyznamenania bojujúcich strán, zaujímavá je hlavne srbská, rumunská, talianska výzbroj a výstroj.
Nakoniec sa dostaneme do krajnej miestnosti pravého krídla budovy. Tu asi zostane najdlhšie každý koho zaujíma ťažšia výzbroj. Sú tu sústredené húfnice, kanóny a mínomety, pričom hojne zastúpená je plzenská Škodovka. (Väčšinu exponátov spolu s fotografiami som už popísal.) Hlavným magnetom expozície je určite 38cm húfnica vz.16. Okrem toho sú tu vystavené pancierové kupoly, jednak z pevnosti Przemysl, tá je zo škodovky a jednak belgická z antverpského fortu. Ďalej tu nájdeme pozorovacie lietadlo Albatros B.II a novo je vystavený aj nákladný automobil WAF z roku 1917. Aj v tejto miestnosti sú popri stenách vitríny, ktoré sú plné zbraní a výstroje, a ktoré mapujú jednotlivé bojiská. Najzaujímavejšie sú rôzne improvizované zákopové "brnenia", útočné nože, ručné granáty rôznych systémov, plameňomety alebo improvizované nástavce na prestrihávanie ostnatého drôtu.
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - Nákladný automobil WAF

Nákladný automobil WAF
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - Talianske zákopové brnenie

Talianske zákopové "brnenie"
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - Mulica delostrelectva s postrojom

Mulica delostrelectva s postrojom
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - 38cm Haubitze M.16

38cm Haubitze M.16
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - Autmobil Deutz v miestnosti venovanej sarajevskému atentátu

Autmobil Deutz v miestnosti venovanej sarajevskému atentátu
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - Rakúska armáda na začiatku 20.storočia

Rakúska armáda na začiatku 20.storočia
URL : https://www.valka.cz/AUT-Viden-Vojenske-historicke-muzeum-t47492#185644 Verze : 0
Po prehliadke oddelenia 1.sv. vojny prejdeme cez kaviareň a obchod múzea do ľavého krídla, kde je umiestnená expozícia "Republika a diktatúra - Rakúsko 1918 - 1945" na začiatku expozície je vystavený 8cm kanón vz.18 a vitríny obsahujúce výstroj a výzbroj strán bojujúcich o moc v povojnovom Rakúsku, kde bola situácia podobná ako v Nemecku. Bojovali medzi sebou ozbrojené zložky pravicových i ľavicových frakcií, práve uniformy napríklad Freiwilligen Schutzenkorpsu a Frntmilitzu sú tu vystavené. ďalej je dokumentovaná výstavba pravidelnej armády, rôzne exponáty z éry kancelára Dolfussa a jeho snahy o nastolenie autoritatívneho režimu nie nepodobnému talianskemu fašizmu.
Postupne sa dostaneme k Anschlussu Rakúska a obdobiu 1938 - 1945, keď bolo Rakúsko ako Ostmark súčasťou III. ríše. Opäť tu nájdeme uniformy, výzbroj, výstroj, vyznamenania všetkých zúčastnených strán. Z ťažšej techniky je sú v expozícii 8,8cm Flak 36, 60 cm nemecký svetlomet, pod stropom zavesený Fiesler Storch, 7,5cm Pak 40, Kettenkrad, Kubelwagen, Goliath, Steyr RSO, sovietsky 76,2mm kanón vz.43 a Jeep Willys.
V poslednej miestosti ľavého krídla je umiestnená expozícia s názvom "Námorná veľmoc Rakúsko". Svoje miesto tu má jednak výstavba dunajskej riečnej flotily, jednak vývoj rakúskeho vojenského loďstva až do konca 1.sv. vojny. Miestnosť je plná modelov plachetníc, krížnikov, bitevných lodí a ponoriek. Absolútne bezkonkurenčný je modelový prierez bitevnou loďou Viribus Unitis (najväčší svojho druhu na svete). Svoje miesto má aj námorné letectvo monarchie. Dominantou tejto expozície je časť trupu s veliteľkou vežou z ponorky U-20, vylovenej z ústia rieky Tagliamento v r.1962.
Z tejto expozíciae sa dostaneme do vonkajšej "Panzergarten" - Tankovej záhrady. Tu je umiestnená vojenská technika používaná rakúskymi ozbrojenými silami od ich vzniku až takmer po súčasnosť.
Nájdeme tu T-34/85 (vojnovej výroby), SU-100, M-8 Greyhound, M-7 Priest, Halftrack M-21, M-24 Chaffee, M-26 Dragon Wagon (momentálne bohužiaľ "založený v zadnej časti dvora za expozíciou jednotiek OSN - tiež momentálne uzavretou), Charioteer, AMX-13, jeho vyprosťovaciu varziu AMX-D, Centurion, Centurion AVRE, samohybnú húfnicu M109, M-41 Walker Bulldog, M-42 Duster, z domácich konštrukcií obrnený transportér Saurer a jeho prototyp či rovnako zasúpený stíhač tankov Kurrasier,ktorý sa spolu s M-48 Patton presťahoval pred vchod do múzea.
Ako som už uviedol, je tu ešte malá expozícia účasti Rakúska na misiách OSN, dioráma kontrolného stanoviska a unimobunky, tá však bola uzavretá.
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - Panzergarten (leto 2005)

Panzergarten (leto 2005)
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - Veža z U-20

Veža z U-20
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - Rez loďou Viribus Unitis v námornej expozícii

Rez loďou Viribus Unitis v námornej expozícii
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - 60cm Scheinwerfer

60cm Scheinwerfer
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - Steyr RSO

Steyr RSO
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - Pohľad do expozície

Pohľad do expozície
URL : https://www.valka.cz/AUT-Viden-Vojenske-historicke-muzeum-t47492#185838 Verze : 0
Nakoniec ešte k prevádzke múzea, atď.
Adresa: Heeresgeschichtliches Museum
Militärhistorisches Institut
Arsenal, Objekt 1
A-1030 Wien
Internetová stránka múzea: www.hgm.or.at
Múzeum je otvorené denne okrem piatku (a zrejme sviatkov) od 09.00 do 17.00 h.
Vstupné: Dospelí € 5,10
Použitie kamery: € 3,60
Použitie fotoaparátu: € 1,50 (po zaplatení poplatku dostanete samolepku s nápisom „Povolenie fotografovať“ v nemčine, mne ju minulé leto chcel pokladník nalepiť rovno na tričko, ale stačil som uhnúť Very Happy )
Deti do 10 r. majú vstup zdarma.
Ešte k tomu fotografovaniu. Fotografovať je síce po zaplatení poplatku dovolené, ale predsa len sú tu isté obmedzenia. V expozícii R-U armády sme boli upozornení na to aby sme nepoužívali blesk, bitaxe múdro usúdil že to bude zrejme kvôli starým obrazom (myslím že sú to zväčša olejomaľby), pri kanónoch už blesk nikomu neprekážal. Takisto v expozícii 1918 - 1945 nás dozorkyňa, dáma v rokoch upozornila československy (naozaj tak hovorila) aby sme blesk nepoužívali pri fotení uniforiem vo vitrínach. Inak sme nijaké problémy nemali. Počítam že na hornom poschodí, kde je takýchto starožitností podstatne viac, bude toto obmedzenie markantnejšie.
A teraz k prístupu do múzea. Ja som vždy, pokiaľ som nešiel priamo z Viedne (istú dobu som tam mal prechodné bydlisko, žiaľ už je to minulosť Sad ) vychádzal zo železničnej stanice Wien - Sudbahnhof, odkiaľ je to do múzea pešo asi 10 minút. Popred park pred múzeom vedie električková trať, číslo úž si nepamätám, ale zástavka je pomenovaná Heeresgechichtliches Museum. Odtiaľ je to stále rovno cez park tiež asi 10 min. Pred múzeom aj v jeho kolí je navyše dostatok miesta na parkovanie.
Čo dodať záverom? Múzeum môžem každému iba doporučiť, bol som tam už asi 4 krát, ešte nikdy nesklamalo, vždy som našiel niečo nové. Určite sa tam na budúci rok pozriem znova.
URL : https://www.valka.cz/AUT-Viden-Vojenske-historicke-muzeum-t47492#185839 Verze : 0
Jen drobně doplním Kubatora co se týče přístupu k muzeu, já obvykle jezdím autem a cesta k muzeu je poměrně jednoduchá po najetí na dálnici a projetí Vídní po levém břehu Dunaje odbočím na výjezd Prater a přejedu řeku, pak asi po dvou kilometrech je sjezd na Landstrasse a po cca jednom kilometru je vidět muzeum po levé straně (před tím uvidíte nejdřív TV věž která stojí v jeho těsné blízkosti a je tedy dobrým orientačním bodem) Odbočím do ulice vlevo a jsem po cca sto metrech před muzeem. Vždy jsem parkoval v ulici která je přímo před muzeem (po její levé straně) která je slepá, ale při letošní prohlídce jsem si všiml že pro návštěvníky muzea je vyhraženo několik parkovacích míst uvnitř areálu, pokud stojíte před muzeem je po jeho ůevé straně vjezd a za ním asi deset míst pro parkování (je tam značka) návštěvníků. Asi je to lepší než hledat v dost přeplněné Vídni místo jinde.
Pokud jde o focení zřejmě je zde obecné pravidlo že se nesmí fotit s bleskem věci kterým by mohlo škodit UV záření, jmenovitě jsou to uniformy a jejich součásti, obrazy a originální fotografie. V horní části muzea to bylo poněkud snažší, podobných originálních věcí tam bylo méně. Tuto část popíšu během několika dnů, pro informaci je tam vpravém křídle budovy (tedy vlevo od schodů Smile ) expozice vojenství od dob středověku (cca 1300) až po konec tureckých válek, ve druhém křídle je pak nová a velmi zdařilá expozice válek napoleonských a Prusko-Rakouských.
URL : https://www.valka.cz/AUT-Viden-Vojenske-historicke-muzeum-t47492#186019 Verze : 0
Takže si popíšeme co nás čeká v pravém křídle budovy (zde bychom měli začít pokud chceme jít podle historické posloupnosti), nahoru se dopravíme buď po schodech , nebo my líní výtahem který je vlevo od nich Smile . Z centrální místnosti se vydáme do pravého křídla budovy, expozice začíná vojenstvím z dob počátků palných zbraní a je zde značné množství zbraní dřevcových, sečných i bodných, na levo jsou pak nejstarší dochované zbraně palné tedy hákovnice ještě bez zámku odpalované pouhým přiložením ohně k prachu v kanálku vedenému do hlavně. pokračuje se potom obdobím třicetileté války a následnými boji jak v evropské tak balkánské části císařství a je zde tedy i značné množství zbraní a artefaktů z obojích bojišť od mušket na doutnákový zámek, přes jezdecké pistole s kolečkovými zámky a různé zbraně orientální jako luky a bojové sekery. Samozřejmostí jsou i brnění ale i několik figur ukazující oblečení vojáků 16. a 17. století. V příčné části pravého křídla budovy je pak expozice 18. století, zde se začíná expozicí věnovanou válkám o dědictví španělské která je přímo ve vstupu do sálu, pokračujeme vlevo kde navazuje poněkud ahistoricky válka s turky v letech 1716 - 1718, zde je nepřehlédnutelný stan velkovezíra Dahmada Ali Paši zabitého v bitvě u Ptrovaraždinu. I zde je mnoho zbraní ale i obrazů a dalších věcí dokreslující dané období. Pokračujeme v prohlídce sálu dál po směru hodinových ručiček a další expozicí je období Marie Terezie (tedy 1740 - 1765) hlavní těžiště je položeno na boje tzv, sedmileté války, je zde monumentální obraz bitvy a řada plánů pevností, figurek vojáků a samozřejmě i osobních zbraní. Pokračujeme dále a další expozicí je období vlády Jozefa II (1765 - 1790) jsou zde vzpomenuti slavní vojevůdci jako Maršál Laudon ale také další z tureckých válek (1788 - 1791) také je zde vzpomenuto založení vojenské akademie ve Vídeňském novém městě, rovněž za pozornost stojí vystavené prapory ukořistěné Prusku. Tím jsme obešli celý sál a vrátíme se zpět do centrální místnosti přičemž projdeme opět částí věnované nejstarším dějinám.
URL : https://www.valka.cz/AUT-Viden-Vojenske-historicke-muzeum-t47492#187572 Verze : 0
Pro dokreslení přidám pár fotek, jakonejstarší hákovnice, mušketu a také několik granátů z období 18. století, zajímavé je že jsou některé skleněné.
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - granáty

granáty
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - orientální zbraně

orientální zbraně
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - doutnákový zámek muškety ze 16. století

doutnákový zámek muškety ze 16. století
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - hákovnice

hákovnice
URL : https://www.valka.cz/AUT-Viden-Vojenske-historicke-muzeum-t47492#187574 Verze : 0
další dvě fotky jsou staršího data (ale expozice je stejná) a ukazují další orientální zbraně a část figur vojáků ze 16 a 17 století.
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - uniformy

uniformy
AUT - Vídeň - Vojenské historické muzeum - orientální zbraně

orientální zbraně
URL : https://www.valka.cz/AUT-Viden-Vojenske-historicke-muzeum-t47492#187592 Verze : 0
- Výbava rakouských horských jednotek


- Klobouk italských Alpinů
URL : https://www.valka.cz/AUT-Viden-Vojenske-historicke-muzeum-t47492#193705 Verze : 0
Chtel bych se jen zeptat na expozici WWII. Na strankach muzea jsem nasel jen WWI. Popisujete ze je expozice 1918-1945. Na virtualni prohlidce na webu muzea jsem ji nevidel. Pokud to tedy neni ta nazvana Republik & Diktatur. Je tam videt Kuebelwagen, Storch u stropu a nejaka figurina ve vitrine. Predpokladam ze nejak moc exponatu z WWII, at uz spojeneckych nebo nemeckych, ocekavat nemam. Muzeum se asi spise zabyva valkami s ohledem na rakouske dejiny a historii.
URL : https://www.valka.cz/AUT-Viden-Vojenske-historicke-muzeum-t47492#235232 Verze : 0
obdobím od roku 1918 do konce války se opravdu zabývá expozice republika a diktatura (rakušané se neradi chlubí vojenskými úspěchy dosaženými v rámci Wehrmachtu) exponátů je ale relativně hodně a je tam docela dost zbraní, techniky, uniforem ale i vozidel a děl, další válečná vozidla jsou pak venku v "panzergarten" která je ale přístupná jen od jara do podzimu (zavírají ke konci října) takže pokud se soustředíš na tohle období najdeš ho v přízemí vlevo (projdeš kavárnou a jsi tam Smile na konci je pak námořní historie.
URL : https://www.valka.cz/AUT-Viden-Vojenske-historicke-muzeum-t47492#235268 Verze : 0
Nevite nekdo jak to v takovych muzeich byva s navstevnosti v den kdy je vstup zdarma? Chystam se do "vánoční Vidně" 1. prosince, coz je zrovna prvni sobota v mesici a jak na webu muzea pisou, kazdou prvni nedeli nevybiraj vstupny. Jestli by tam melo byt narvano tak to radeji pojedem jindy a vlezny zaplatime.
URL : https://www.valka.cz/AUT-Viden-Vojenske-historicke-muzeum-t47492#235363 Verze : 0
Nevím, já platil vždy, ale byl jsem tam myslím vždycky ve všední den a to tam moc narváno nebylo. Osobně si myslím že tam není narváno ani o vánocích (to všichni blbnou kolem nákupů a na muzea kašlou).
URL : https://www.valka.cz/AUT-Viden-Vojenske-historicke-muzeum-t47492#235368 Verze : 0
Rakúsko - Heeresgeschichtliches Museum Wien (Vojensko historicke muzeum)


Sídli neďaleko Viedenskej železničnej stanice Sudbahnhof - takže návštevnici Viedne cestujúci z Bratislavy ho maju takpovediac po ruke.


Otvorene denne okrem piatku od 9 hod. do 17 hod.


Múzeum sídli v budove starého arzenálu vo Viedni ktorý bol postavený po búrlivých revolučných rokoch 1848 - 1849 a patrý pod Militärhistorisches Institut.


Pred hlavnou budovou sa nachádza po oboch stranách vchodu celkom pekná delostrelecká zbierka.


Vo vnútry muzea vo vstupnej hale sa nachádzajú sochy rakúskych vojenských vojvodcov a generálov.


V muzeu sa nachádzajú expozície :
Tridsaťročná vojna
Tuecké vojny
Princ Eugen
18. storočie
Francúzske vojny
Radetzkého sál
Sál Františka Jozefa
Sarajevo
1. svetová vojna
Rakúska Republika a diktatúra od 1918 do 1948
Rakúske námorníctvo


a novozriadená expozícia V pivnici / bombardovanie rakúska počas 2. sv. vojny/


Vonkajšia expozícia je tankova záhrada s obrnenou technikov.



Zdroj :
autorova návšteva muzea
http://www.hgm.or.at/ger/
URL : https://www.valka.cz/AUT-Viden-Vojenske-historicke-muzeum-t47492#238702 Verze : 0
V tom muzeu som bol dvakrát a obidvakrát zadarmo ako hosť Bundesheeru ale v rakusku zvykne byť voľny vstup so muzea v deň štátneho sviatku ale posledne ked som tam bol tak to tak nebolo asi menia zvyky.
URL : https://www.valka.cz/AUT-Viden-Vojenske-historicke-muzeum-t47492#238793 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více