Průběh holocaustu v Pobaltí

Originální německá mapka
Na jednom ze zahraničních serverů jsem nalezl zajímavou mapku, která zobrazuje "výsledky" činnosti Einsatzgruppe A na území tří pobaltských republik, částečně také území Ruska a Běloruska (jedná se o systematickou likvidaci židovského obyvatelstva, ne tedy o likvidaci Slovanů, nepřátel režimu, polo-asiatů, atd.).


Velitelem této Einsatzgruppe A byl SS-Brigadeführer V. Schtalecker, více o činnosti této skupiny zde. Autorem této mapky, která byla součástí výkaznictví skupiny Himmlerovi za rok 1941 !! (název reportu zněl: "Popravy Židů provedené Einsatzgruppe A"), měl být samotný Schtalecker. Tato mapka byla samozřejmě označena jako Přísně tajné. Podle údajů tak mapa pochází z roku 1941.


Čísla u rakví udávají počet již zavražděných Židů, a šedým písmem je také zmíněno kolik ještě zbývá ke splnění cíle.


Šedivé body pak představují shromažďovací tábory, ghetta či vyhlazovací tábory.


Zřetelný nápis na reportu znamená: "the estimated number of Jews still on hand is 128,000." velmi volný překlad: "Odhadované číslo Židů, kteří jsou stále k dispozici, je 128 000."


Co je doopravdy zajímavé na této mapě, že Estonsko bylo označeno jako Judenfrei, což znamená Židučisté. Podle i dalších zdrojů tato země byla jediná, kterou Němci považovali za "připravenou" a tedy svůj cíl za splněný.


Zdroj: Latvian State Historical Archives, Riga
URL : https://www.valka.cz/Prubeh-holocaustu-v-Pobalti-t42994#169699 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více