Rice, Condoleezza

National Security Advisor, Secretary of State Condoleezza Rice



1954-




2001-2005 - National Security Advisor
2005-xxxx - Secretary of State




(Založeno během linkování)
URL : https://www.valka.cz/Rice-Condoleezza-t42752#168713 Verze : 0
Dr. Condoleezza Rice se narodila 14.11.1954 v Birminghamu ve státě Alabama, USA. Bakalářský diplom získala na University of Denver v roce 1974 v oboru politických věd. Následovalo magisterské studium na University of Notre Dame (1975) a doktorát na University of Denver v oboru mezinárodních vztahů v roce 1981. Krom toho je nositelkou mnoha čestných doktorátů z universit po celých Spojených státech.


V průběhu následujících let pracovala pro řadu společností a učástnila se jejich správy jako člen představenstva.


Od r. 1981 pracovala jako profesorka politických věd a získala dvě z nejprestižnějších ocenění - v roce 1984 Walter J. Gores Award for Excellence in Teaching a v roce 1993 School of Humanities and Sciences Dean's Award for Distinguished Teaching.


Od r. 1989 do března 1991 pracovala jako ředitelka oddělení Střední Evropy a Sovětského svazu v Národní bezpečností radě (NSC, National Security Council) a pro prezidenta Bushe jako zvláštní asistentka pro národní bezpečnost. V roce 1996 pak spolu s prací pro Radu pro mezinárodní vztahy pracovala i jako zvláštní asistentka předsedy sboru náčelníků štábů ozbrojených sil USA.


V červnu 1999 ukončila šestiletou funkci děkana na Stanfordské univerzitě, během které byla ročně zodpovědná za roční rozpočet 1,5 miliardy dolarů a akademický program 1400 pracovníků fakulty a 14 tisíc studentů.


Za dobu svého působení ve Stanfordu sama vytvořila nebo se podílela na mnoha publikacících o transformaci Evropy, sjednocení Německa, vývoj v Sovětském svazu za Gorbačova a vztahu mezi Sovětským svazem a československou armádou.


V lednu 2001 se stala poradkyní prezidenta G.W. Bushe v otázkách národní bezpečnosti.


Dne 26. ledna 2005 se stala jako druhá žena v historii USA ministryní zahraničních věcí ve vládě G.W. Bushe.



Zdroj :


www.state.gov
URL : https://www.valka.cz/Rice-Condoleezza-t42752#169083 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více