ZBD-04 (výsadkové bojové vozidlo pěchoty)

ZBD-04
ZBD-04

ZBD-04


Bojové vozidlo pěchoty typ 04
Type 04 Infantry Fighting Vehicle
04式式步兵战车

(WZ502)

Type 97 (ZBD 97) - bojové vozidlo pechoty vyzbrojené 100 mm kanónom blízke ruskému typu BMP-3.

Do výzbroje PLA zaradené na prelome rokov 2004-2005, okrem 100 mm kanóna je ďalšou výzbrojou aj 30 mm koaxiálny kanón. Je určené pre spoluprácu s MBT novej generácie Type 96 a Type 99 ako vozidlo bojovej podpory a transport pechoty. Prednostne sú nim vyzbrojované útvary Vojenskej oblasti Guangzhou a Nanjing.

Na báze ZBD97 bolo vyrobené aj vyprosťovacie vozidlo.
URL : https://www.valka.cz/ZBD-04-vysadkove-bojove-vozidlo-pechoty-t42751#168697 Verze : 1
ZBD97 - bojové vozidlo pechoty, vzhľadovo aj výzbrojou veľmi podobné ruskému BMP-3. Oproti BMP-3 má ale inú konštrukciu - motor je umiestnený v pravej prednej časti vozidla, celá zadná časť je využitá pre prepravu výsadku. Vozidlo má 3 člennú osádku (veliteľ, vodič, strelec) a môže prepravovať 7 príslušníkov roja. Vedľa motora je pracovisko vodiča a za ním umiestnená ďalšia sedačka pre príslušníka roja. Veliteľ a strelec majú pracovisko v dvojmiestnej veži, umiestnenenej v strede vozidla.



Výzbroj:
- poloautomatický 100 mm kanón s drážkovanou hlavňou, stabilizovaný v dvoch rovinách umožňujúci streľbu štandartnou muníciou typu HE-FRAG a PTRS 3UBK10-3 (PTRK 9K116-3 Basňa) (a ich čínsku kópiu). Efektívny dostrel kanóna je do 4000 m, kadencia 10 rán za minútu.
- spriahnutý automatický kanón kalibru 30 mm so zásobou 500 nábojov (AP a HE-FRAG). Zbraň má kadenciu 300 výstrelov za minútu a efektívny dostrel 1500-2000 m.
- spriahnutý guľomet kalibru 7,62 mm (vľavo od hlavnej zbrane).


Vozidlo je vybavené filtračno-ventilačným zariadením ako ochranou proti NBC, ktoréhjo vzduchový filter je umiestnený vpravo od veže. Po stranách sú umiestnené dva trojhlavňové vrhače dymových granátov a vozidlo je vybavené systémom detekcie a rušenia laserového ožiarenia.


Vozidlo je vybavené vodou chladeným dieselovým motorom, s ktorým dosahuje rýchlosť 65 km/hod na komunikáiách a 20 km/hod pri plavbe. Dojad vozidla je okolo 500 km.


Zdroj: www.sinodefence.com
ZBD-04 (výsadkové bojové vozidlo pěchoty) - ZBD97 (Type-97)

ZBD97 (Type-97)
URL : https://www.valka.cz/ZBD-04-vysadkove-bojove-vozidlo-pechoty-t42751#285174 Verze : 1
V roce 2004 byl přijato do výzbroje BVP nové generace "Type 97" ( ZBD-97, objevuje se i označení ZBD-04).


Po dlouhou dobu v Číně hledali nové BVP, které by mohly doprovázet bitevní hlavní bitevní tanky, jelikož obrněné transportéry byly použitelné pouze na útok proti pěchotě za podpory vlastní pěchoty. Nicméně, vývoj strojů, které by měly relativně dobré charakteristiky, palebnou sílu a vysokou mobilitou, měl zpoždění a nedosahoval žádný velký úspěch. Do roku 1980 se situace mírně změnila, přijala BMP "Type 86", které byly kopírovány ze sovětských strojů první generace BMP-1 design 1960. Číňané považují BMP "typ 86" jako přechodný stroj, který byl v provozu tak dlouho, dokud nebude vyvinut vlastní BMP. Ale když BVP nové generace stále nebyl k dispozici, čínská armáda se musela spokojit se zastaralými stroji, které byly opakovaně modernizovány, spolu s nově vyvíjenými představovaly směs kolových nebo pásových obrněných transportérů národní produkce.


Čína se obrátila k jeho "severnímu sousedovi" - Ruska, a proto bylo dohodnuto dodávat vývozní verzi ruských vojenských jednotek BMP-3 s originální zbraněmi. Číňané se rozhodli věž instalovat na pásových podvozcích vlastního vývoje.


V roce 1997 čínská vláda koupila práva na ruské BMP-3, systém řízení palby, 100mm dělo, 30 x 165 mm automatický kanon 2A72 a technologie pro protitankové řízené rakety vystřelované z hlavně. Technologie BMD-3 byla použita pro návrh a produkci nového čínského obrněného BVP. ZBD 97 nebo Type 97. To bylo první označení. Během vojenské přehlídky v Pekingu k 60. výročí, 1.10.2009, bylo ukázáno veřejnosti, s názvem ZBD-04. Má nahradit typ 86 a spolupracovat s novou třetí generaci hlavních bojových tanků typu 96 a typu 99.


Od vstupu do služby bylo zavedeno celkem 310 ZBD-97


---86. motorizovaná divize - v obrněném pluku v praporu obrněné pěchoty - 31;
---121. motorizovaná divize - v obrněném pluku v praporu obrněné pěchoty - 31;
---123. mechanizovaná divize - v obrněném pluku v praporu obrněné pěchoty - 31 a v 2. mechanizovaném pěším pluku - 186;
---163. motorizovaná divize - v obrněném pluku v praporu obrněné pěchoty - 31.


Generálním projektantem čínské BMP ZBD04 byl Tyanmin Van,


Tento typ vyvinula a vyrábí korporace NORINCO China North Industries Corp. Programu byla udělena "Státní cena pro pokročilé vědecké a technologické úspěchy."
Narodil se v červnu 1938, v provincii Henan, hanets, člen KSČ v roce 1960, zabývá se projekční prací, od srpna 1961 ředitel Severního institutu technologie mechanického (Čínského Severního Výzkumného ústavu), člen poradní skupiny pro Speciální správa Pekingu, předseda nakladatelství "tanky a obrněná vozidla," člen Pekingu rady pro obranný průmysl, místopředseda Vědecké a technické rady společnosti Ordonance Číny, čestným profesorem, Peking University, inženýrství, atd.


Za každým projektem vojenské techniky jsou konkrétní politické a vojenské podmínky, za kterých byla vytvořena. V roce 1990 zvedly hlavy separatistické prvky na Tchaj-wanu, a aby byla zajištěna územní celistvost Číny a aby se lépe připravila na boj s tchajwanské armády, vedení naší země přišlo s plánem na vytvoření nového BVP.


Jako výsledek, BVP má některé vlastnosti spojené s érou, kdy byla vytvořena. Za prvé, BVP má vynikající obojživelné vlastnosti, je možné pohybovat se rychle na vodě, vyjet na břeh a zaútočit. Má velkou palebnou sílu, může se zapojit do bitvy již při výjezdu ven z vody. Kromě toho má exkluzivní schopností vytvořit na jejím základě řady vozidel pro různé účely. Zejména na to, že si můžete vytvořit obojživelné vyprošťovacího vozidla, auta komunikace a řízení (doslovný překlad), atd., které splňují potřeby různých druhů vojsk v umění.


Výzbroj ve spojení s možností obojživelnosti umožňuje jednotlivému BVP v obojživelné operace zaútočit a ničit všechny druhy chráněných a otevřených cílů, včetně tanků, obrněných vozidel, opevnění, pracovní síly, atd., poskytuje silnou podporu pro vojáky v boji. Vysoká mobilita na vodě i na souši umožňuje plnění svěřených úkolů.


Obecně je vytvoření tohoto BMP bylo průlomem ve vývoji čínských vozidel pěchoty, vozidel pěchoty z hlediska naší schopnosti stávky, obrana, schopnost provádět útoky, obojživelných prostředků vzrostl na zcela novou úroveň. Vytvořením stroj spustil vývoj našich nových tanků a obrněných vozidel jako celek, tento vývoj způsobil novou situaci ve spolupráci tanků a ostatních doprovodných a podpůrných obrněných vozidel.


Ale i nehledě na skutečnost, že mnoho BVP jsou si navzájem podobné, v tomto případě jsou navenek vidět rozdíly. Samozřejmě, obojživelný "Číňan" upoutá pozornost hned. Van Tyanmin říká:


Moderní požadavky na boj budou diktovat, že BVP by měl bojovat s tanky a je-li to nutné, schopno jednat samostatně. Na základě taktických požadavků, jsme definovali naše požadavky na palebnou sílu a mobilitu (na souši a voda), identifikovali způsoby, jak zlepšit spolehlivost a bezpečnost zařízení.


Vzhledem k tomu, podle požadavků projektu, byl motor a převodovka umístěny v přední části vozidla, realizace jeho mobility na vodě byl určitý problém. V případě, že nedojde k úpravě čelní části vozu a tvaru a konstrukce vlnolamu, tato se zanoří do vody, a to byl jeden z hlavních problémů při návrhu stroje. Chcete-li vyřešit úkoly, vědci udělali skvělou práci, udělal hodně teoretického výzkumu a testování, a výsledkem byla bilance všechny potřebné vlastnosti.


Obecně lze říci, že kombinace použitých zbraní byla dána komplexními taktickými a technickými požadavky. Taktické úlohy stroje znamená značnou palebnou silou. 100-mm kanón je v současnosti největší kalibr, který je instalován na BVP kdekoli na světě. To vám umožní vypořádat se s nepřátelskými tanky a obrněnými vozidly, použití řízených střel s dosahem až 4000-5000 m, ničit pěchotu v zákopech.


30-mm kanón používá originální střely, vyvinuté v naší zemi, ty mohou zničit lehce obrněné cíle. Proto je stroj přizpůsoben také podílet se na vylodění a podporovat tanky, bojovat v městském prostředí, může být poskytnuta podpora pro krátké, střední a dlouhé vzdálenosti.


Mezi výzbroj tohoto typu a ruského BMP-3 je definitivní spojení. Než se vyvine kompletně Typ 04, importovali jsme zbraně systému BMP-3, tyto jsou obecně v souladu s technickými požadavky.


Nicméně, tento systém není slepě kopírován, ale došlo k významným změnám. Za prvé, se týkaly tvaru a materiálu konstrukce věže, zlepšila své technologie a došlo ke zvýšení pancéřové ochrany, a za druhé, přepracován byl zásobník munice - horizontální umístění munice bylo převedeno do vertikální, čímž mohly být použity granáty s větší délkou, automatické střely obdržely proces načítání, změnil se spouštěcí mechanismus [...] zvýšila bezpečnost; upraven byl vyhazovací mechanismus, jako výsledek jeho práce se stává spolehlivější a bezpečnější, lepší mechanismus odstraňování plynů, nahrazena byla původní 30 mm munice.


Navíc, velké změny postihly systém řízení palby. Systém řízení palby, který byl výtečný v té době, nyní je již poměrně zaostalý [...], jako výsledek výzkumu v naší zemi byl vůz vybaven novým integrovaným systémem řízení palby. Digitální systém řízení palby stabilizovaný zaměřovací systém může střílet při jízdě na souši i ve vedení obojživelných operacích.


BVP má integrovaný elektronický systém, který zajišťuje správu, digitální komunikaci, přerozdělení informací uvnitř vozidla, mapové podklady, apod. úroveň informačních technologií se výrazně zvýšila, jeho komplexní schopnosti přesahují možnosti BMP-3.


Mezitím Van Tyanmin uznává, že v zájmu mobility a obojživelných schopností muselo Čínské BMP ZBD04 (WZ502) být moderním vozidlem pěchoty, vytvořené na bázi ruského BMP-3.
[color=redObecně lze říci, že ruské BMP-3 a čínské ZBD-04 mají velmi málo společného - kromě zbraňových systémů. A ani v odlehčené verzi, a to je společný rys:Ve skutečnosti, ZBD-04 má blíže k BMD, než BMP, a to i z hlediska funkčnosti a bojového použití.


Van Tyanmin také uznává, že v zájmu mobility a obojživelných vlastností musela být obětována částečně odolnost základního pancíře, a to vše bez snížení palebné síly :


Věříme, že nejlepší obrana je útok. Nicméně, objektivně vzato, z důvodu zvýšené mobility, obojživelnosti, ve srovnání s dalšími důležitými vlastnostmi se ochrana stala slabým místem ZBD04. Nicméně, to může vydržet palbu z ručních zbraní, včetně zbraní středního kalibru (v čínské terminologii - 7.62 x 43 ). V případě potřeby jsme schopni nainstalovat dodatečný pancíř a přídavné prvky aktivní ochrany při zachování obojživelých vlastností ( např. tím, že objemná ochrana boků a čela vyrovnává zvýšenou hmotnost ). Také musíme přemýšlet o způsobech, jak zlepšit bezpečnost motoru.


Dále připouští :


Pohonné systémy jsou chronickou nemocí našeho vojenského průmyslu z letectví na stavbu lodí, obrněný průmysl není výjimkou. Nicméně, po několika desetiletích vývoje v oblasti motorů pro obrněná vozidla jsme dosáhli nepopiratelný pokrok.


Motor měl proměnný výkon : při jízdě na zemi, 550 koní, na vodě - 600 koňských sil. Zvýšený výkon motoru bylo dosaženo efektivní národním systémem turbodmychadla, vysokorychlostní a malé, stejně jako silné olejové čerpadlo s vysokým tlakem ventily (tlak 115 MPa). Tyto komponenty jsou stejné úroveně jako vyráběné ve Spojených státech a Německu.
….......................Konec článku generálního konstruktéra


Prototyp vozidla ZBD97 byl hotov asi v roce 2000 a o tři roky později se objevují první zprávy o testech tohoto vozidla a první fotografie. V roce 2004 byl typ přijat do výzbroje čínské armády. Foto čínské nové generace BVP se poprvé objevilo v roce 2003. I když podrobné specifikace stále nikde nebyly vydány, můžeme konstatovat, že možnosti nového čínského BVP "Type 97" s vlastnostmi podobnými ruské BMP-3, a jejich palebná síla - jsou prakticky stejné. Vůz je plovoucí, tak může být zaveden do výzbroje pozemních vojsk (což už se stalo) a námořní pěchoty.


Na rozdíl od ruské BMP-3, čínský stroj má motor v přední části vpravo a zadní část je plně k dispozici pro výsadek, toto je standardní řešení pro všechny čínské BVP. Uspořádáním a vzhledem se podobají "Type 85" a "Type 89". Horní část korby má velký sklon. V přední části korby vlevo je řidič, který má vlastní příklop. Pozorování provádí třemi periskopy, přičemž prostřední je pro operace v noci vyměnitelný za IR přístroj pasivního typu. Za řidičem je prostor pro velitele převáženého výsadku. I tento prostor je vybaven vlastním příklopem. Velitel výsadku používá k pozorování pouze jeden průzor umístněný v levé stěně korby vozidla. Výsadek je umístěn v zadní části trupu BVP. Je vybaven dvěma poklopy ve střeše a dveřmi v zadní části. Střílny pro ruční zbraně výsadku jsou umístěné po stranách trupu (dvě na levé straně a jedno na pravé straně ) a jedno na zadních dveří.









Posádka : 3 + 5 až 7 vojáků
Hmotnost : přibližně 20 tun
Délka: cca 7,3 m Šířka: cca 3,2 m Výška: cca 2,6 m
Rychlost : 65 km / h na silnici, 20 km / h ( některé zdroje uvádějí 10 ) na vodě
Dojezd : 500 km
Pohon: dieselový motor BF8M1015CP, výkon 590 hp (434 kW)

Varianty:
ZBD-04 ARV ( ATLET ) : obrněná vyprošťovací verze





Věž je odstraněna a nahrazena malou věžičkou pro velitele vozidla, vyzbrojen 7,62 mm kulometem. Trup ZBD-04 ARV je z hliníku.
Pohon : ZBD-04 ARV používá stejné šasi jako základní verze ZBD-04,
Příslušenství : Hydraulický jeřáb je umístěn na levé straně, na horní části trupu. Některé nástroje pro obnovu a příslušenství jsou umístěny na každé straně trupu. Je plně obojživelné.
Osádka : řidič - mechanik, velitel, mechanik - strojník


• ZBD AMS-97 - samohybný 120-mm minomet
• ZBD-97 ATGW - samohybný protitankový systém projektu s HJ-11 PTŘS nové generace
• ZBD-97 CP CSV - velitelsko - štábní
• ZBD-97 REF - cisternový pro doplňování PHM v předních liniích

Výzbroj a vybavení věže


Věž s velitelem a střelcem se nachází ve střední části podvozku. Velitel má své místo na pravé straně. K pozorování je vybaven velitelskou plně otočnou věžičkou se zabudovaným nestabilizovaným kombinovaným denním-nočním IR pasivním pozorovacím přístrojem a čtveřicí hranových periskopů. Kromě přístrojů ve věžičce disponuje i dalším optickým zaměřovačem. Střelec-operátor sedící vlevo používá stabilizovaný kombinovaný denní-noční pasivní IR pozorovací a zaměřovací přístroj s integrovaným laserovým dálkoměrem a blokem laserového vanáděcího systému protitankových řízených střel. Dále je vybaven druhým optickým zaměřovačem a jedním hranolovým periskopem. Kanón 100mm je schopen střílet i HE-FRAG ( tříštivotrhavé střely ) a 3UBK10 (nebo jeho čínské kopie) PTŘS. Kulometná výzbroj je redukována, odpadly oba kulomety v korbě.


100 mm kanón 2A70


Kanón je určem ke střelbě tříštivotrhavou municí (HE-FRAG) 3UOF17 s nízkou počáteční rychlostí (cca 250 m/s) a ke střelbě nábojem 3UBK10-3 jehož součástí je PTŘS s poloaktivním laserovým naváděním 9M117 (AT-10 Stabber) systému Bastion. Kanón je určem ke střelbě tříštivotrhavou municí (HE-FRAG) 3UOF17 s nízkou počáteční rychlostí (cca 250 m/s). Efektivní dosah HE-FRAG se odhaduje na 4.000 m.


PTŘS 3UBK10 Je použitelná jak k ničení obrněných vozidel a opevnění, ale také nízko letících vrtulníků Má rozsah 100 až 4000 m. Pravděpodobnost zásahu je 80% a průbojnost 600 mm. Ke střelbě nábojem 3UBK10-3 jehož součástí je protitanková řízená střela s poloaktivním laserovým naváděním 9M117 (AT-10 Stabber) systému Bastion. Na zadní části střechy věže spojené s poklopy je vyhazovací mechanismus pro odstranění nábojnice ze stroje. 100 mm náboje jsou umístěny pod podlahou pro posádku v počtu 22 granátů v kasematovém zásobníku, automatické nabíjecí zařízení umožňuje střelbu rychlostí až 10 ran za minutu a může se otáčet elektromechanicky nebo nouzově i manuálně. Dále palebný průměr doplňuje 8 PTŘS odpalovaných z hlavně z toho 3 v podavači.


Rychlopalný kanón 2A72


Kadence 330 ran za minutu, je opatřen dvojitým zásobníkem s celkovou kapacitou 500 nábojů (305 tříštivotrhavých, 195 průbojných). Pro spřažený kulomet Type 86 je v pohotovostním stavu připraveno 2000 nábojů. Náměr zbraňového kompletu je od -4o do +62o.
Podle některých zdrojů byl 2A72 30mm kanón zjednodušen, výsledná verze 2A42 avšak není o nic méně schopnější. 30-mm zbraň má dva pásy pro různé druhy nábojů v počtu 500, ovládání je elektromechanické nebo ruční. Rychlost střelby činí 300 / min. Elevační úhly zbraní : -6 až 60 stupňů.


Dále je pro spřažený kulomet Type 86 v pohotovostním stavu připraveno 2000 nábojů.


Laserový dálkoměr má tyto parametry : měření vzdáleností v rozmezí 500 - 4000 m, přesnost - 10 metrů, Střelec má kombinovaný zaměřovač : denní - noční, pasivní - aktivní, s nezávislým stabilizací zorného pole ve dvou rovinách. Zařízení kombinuje funkce naváděcího zařízení a zaměření protitankové a dělostřelecké palby. Navedení rakety na cíl se provádí laserovým paprskem.

Ochrana


Pancéřová ochrana korby i věže vozidla je tvořena plochými svařovanými pancíři, které jsou podle dostupných informací na bázi oceli a kompozitu. Některé prameny však uvádějí, že trup tvoří svařenec z hliníkových slitin, které jsou na exponovaných místec zesíleny ocelí nebo kompozitem. Přední část věže je navíc opatřena představným pasivním pancířem. Je vybaven NBC automatickým kolektivním systémem ochrany se vzduchovým filtrem, který se nachází za věží na pravé straně a s velkou pravděpodobností automatickým protipožárním systémem. Na věži jsou dvě třínásobná zařízení pro kouřové granáty. Vozidlo je vybaveno sytémem detekce laserového ozáření, který může spolupracovat s šesti vrhači dýmových granátů, které jsou po trojicích umístněny na obou stranách přední části věže. Další pasivní / aktivní systémy se mi nepodařilo zjistit.


Pohon


Má šest nerovnoměrně rozložených pojezdových kol, se třemi podpěrnými kladkami a přední náhon. Na závěsy jsou použity torzní tyče, hydraulické tlumiče jsou montovány na 1., 2. a 6. kola. Kovové pásy jsou vybaveny odnímatelnýmy gumovými patkami ke zlepšení komfortu pro cestující. Podle čínských zdrojů ZBD97 / ZBD-04 je poháněn motorem s nově vyvinutým kapalinou chlazeným vidlicovým vznětovým osmiválcem BF8-M1015-CP firmy Hebei Huabei Diesel Motor Co., Ltd. Konstrukce tohoto motoru pochází od německé firmy Deutz. Na motor navazuje ručně řazená hydromechanická převodovka se čtyřmi stupni vpřed a jedním vzad. Je plně obojživelné, ve vodě je vozidlo poháněno díky dvěma velkým vodometům vytvářejícím vodní paprsek ( jsou montovány dola u dna korby na zadní části vozidla ) pro vysokorychlostní plavání. Hydraulicky ovládaný vlnolam je umístěn na přední straně.


Zdroje : Obsahují mnoho fotografií tohoto BVP


www.otvaga2004.narod.ru
http://www.armyrecognition.com
http://tekhnogun.com/brm001/china_16.html
ZBD-04 (výsadkové bojové vozidlo pěchoty) -


ZBD-04 (výsadkové bojové vozidlo pěchoty) -


URL : https://www.valka.cz/ZBD-04-vysadkove-bojove-vozidlo-pechoty-t42751#405263 Verze : 0
Type 97 (ZBD 97)


Zdroj
http://military-informer.narod.ru/bmp-typ97.html
http://www.army-guide.com/eng/product4079.html
ZBD-04 (výsadkové bojové vozidlo pěchoty) - Type 97 (ZBD 97)

Type 97 (ZBD 97)
ZBD-04 (výsadkové bojové vozidlo pěchoty) - Type 97 (ZBD 97)

Type 97 (ZBD 97)
ZBD-04 (výsadkové bojové vozidlo pěchoty) - Type 97 (ZBD 97)

Type 97 (ZBD 97)
ZBD-04 (výsadkové bojové vozidlo pěchoty) - Type 97 (ZBD 97)

Type 97 (ZBD 97)
URL : https://www.valka.cz/ZBD-04-vysadkove-bojove-vozidlo-pechoty-t42751#168699 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více