Shagari, Shehu

President, Alhadži Shehu Usman Aliyu Shagari


narozen:25.5.1925, Shagari
u moci:1.10.1979-31.12.1982


Shehu Shagari se narodil 25.5.1925 v rodině muslimského vesnického náčelníka národnosti Fulba. V mládí studoval na učitele, kterým se také stal a krátce učil. Pak jej ale začla více zajímat politika a jako jeden z mála občanů severu Nigérie se politicky angažoval ve straně Northern´s People Congress, za kterou byl v roce 1954 zvolen do poslanecké sněmovny nigerijského parlamentu. V roce 1958 se stal parlamentním tajemníkem vlády premiéra Tafawy Balewy a od roku 1960 pravidelně zastával různé ministerské posty jak v civilní, tak v pozdějších vojenských vládách.

Když se vojenská vláda generála Obasanja rozhodla předat moc zvolené civilní vládě, podílel se Shagari jako člen Ústavodárného shromáždění na vypracování projektu nové ústavy. Po jejím přijetí založil National Party of Nigeria a za tuto stranu také kandidoval ve volbách roku 1979. Byl zvolen jako první (a mělo se ukázat, že jediný) prezident druhé Republiky Nigérie.

Jako prezident však Shagari nedokázal potlačit bující korupci ve státní správě ani propad národní ekonomiky zapříčiněný mimo jiné propadem světových cen ropy. Sám Shagari podle všeho zfalšoval výsledky prezidentských voleb z roku 1983. Proto jeho popularita doma rychle klesala a vojenský puč generála Buhariho, který Shagariho 31.12.1983 sesadil, většina Nigerijců uvítala.

Shagari se ocitl v domácím vězení, které trvalo až do roku 1986. Poté se zcela stáhl z politiky až do vzniku čtvrté nigerijské republiky roku 1999. Tehdy se vrátil do poradní funkce. Jeden z jeho synů je ministrem v kabinetu prezidenta Obasanja.
Shagari, Shehu - Shehu Shagari dnes

Shehu Shagari dnes
Shagari, Shehu - Shehu Shagari v době své prezidentury

Shehu Shagari v době své prezidentury
URL : https://www.valka.cz/Shagari-Shehu-t42682#168234 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více