Němá barikáda

Diskuse

Němá barikáda


Drama
Československo, 1949, 128 min


Režie: Otakar Vávra
Hrají: Marie Vášová, Josef Bek, Vladimír Ráž, Jaroslav Marvan, Miloš Nedbal, Oldřich Lukeš



Drama z památných květnových dnů roku 1945 líčené na pozadí příběhů několika holešovických občanů. Tito občané se aktivně zapojili do posledních bojů II. světové války v Praze. Zorganizovali odpor proti tankové divizi blížící se k Praze - vybudovali barikády na Trojském mostě. Německá vojska se snaží urychleně opustit město, a to si rychle přivyká pocitu divize, která se chystá k poslednímu zoufalému úderu. Obrana stála velké úsilí... Film věnovaný hrdinům Pražského povstání 1945. (oficiální text distributora)



*zdroj : www.csfd.cz
URL : https://www.valka.cz/Nema-barikada-t41149#158834 Verze : 0
hustej film !! nejlepsi je ten konec kdyz tam strilej kathjuse Smile ale pak je mazec kdyz tam mavej s rudou SSSR vlajkou a rikaj no za tohle se kdysi strilelo a nekdo tam odpovi no delali se ruzny blbosti Laughing to je fakt mazec kdyz si to clovek pusti po takovejch letech Laughing
URL : https://www.valka.cz/Nema-barikada-t41149#160438 Verze : 0
K tomuto snímku mám dotazy -
1 - Odpraví ten mladík toho německého Panzer IVJ doopravdy na ostro nebo ne? Jako chápu teda, že asi možná nestřílí ten herec přímo do tanku (i když,...??) ale připadá mě to, že statický tank u té barikády opravdu odpálili faustem (třeba nějací odborníci).
Odpal Panzerfaustu vypadá totiž VELMI reálně!!! ,.... a po střihu ta PzIV hoří a dýmá opravdu jako po zásahu naostro včetně "prskavo-praskavých" zvuků,.... Tedy mohu li soudit dle dobových filmových snímků zasažených strojů,..
2 - Co to je za druh Panzerfaustu - s tou čepičkou?
URL : https://www.valka.cz/Nema-barikada-t41149#212234 Verze : 0
to Dolin404: podle slov známého, je to skutečná Pz.IV zničená (samozřejmě, že ne hercem), ale skutečným Panzerfaustem. Jestli je to pravda nevím, ale myslím, že v době natáčení nebylo problémem sehnat příslušný plněfunkční tank i zbraň.
URL : https://www.valka.cz/Nema-barikada-t41149#253748 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více