Polní lazaret J. A. Komenského ve Španělsku

Polní lazaret J. A. Komenského ve Španělsku



Polní lazaret byl v březnu 1937 vyslán z Československa na pomoc republikánskému Španělsku. Nešlo o oficiální kontingent československé armády, ale o akci z podnětu Výboru pro pomoc demokratickému Španělsku. Finančně vyslání lékařů pokryla finanční sbírka iniciovaná známým československým vlastencem Emanuelem V. Voskou, jakožto vydavatelem periodika Španělsko (Voska byl zároveň předním činovníkem výše zmíněného Výboru).


Polní lazaret J. A. Komenského vedl MUDr. Karel Holubec. V srpnu 1937 ho v čele výpravy nahradil MUDr. Bedřich Kisch (bratr reportéra E. E. Kische). Výprava působila v nemocnici v budově kláštera v Gudalajaře. V červenci 1937 byla skupina čs. chirurgů během ofenzivy u Brunete převelena na frontu a fungovala v polní nemocnici v Escorialu. Někteří lékaři odešli k bojovým jednotkám na přední frontové linie. V létě byla skupina přestěhována do lázní Benicasim blízko Valencie (šlo o zdravotní středisko interbrigád). Čs. lazaret zajišťoval 500 lůžek ve 4 vilách a klášteře. V čele komplexu stál MUDr. Desider Tallenberg, jehož později nahradil vídeňský MUDr. F. Jensen (narozen v Praze jako F. A. Jerusalem). Komplex byl často ohrožován nepřátelskými nálety.


V dubnu 1938 došlo pod vlivem válečného vývoje k přesunu do Mataró (severně od katalánské metropole Barcelony). Poslední čs. zdravotníci opustili španělské bojiště v únoru 1939. Část z nich odplula přes Hong Kong na čínské bojiště.



V rámci čs. výpravy působili mj. tito doktoři:


MUDr. Pavel Bulatty (padl na araganské frontě v březnu 1938)
MUDr. Maxim Laufer (otec současného známého zpěváka a herce)
MUDr. Pavel Elik
MUDr. Dora Kleinová
MUDr. Soňa Kalná
MUDr. Marie Kališová
MUDr. Olga Vaněčková


MUDr. Rosa Bergerová (pracovala v nemocnici v Murcii)
MUDr. Adéla Bohunická (pracovala v nemocnici v Murcii)
MUDr. František Kriegel (od počátku roku 1937 šéflékař XI. interbrigády, od června velitel zdravotní služby 45. smíšené divize)


MUC. Otto Šling
MUC. Jindřich Hecht
URL : https://www.valka.cz/Polni-lazaret-J-A-Komenskeho-ve-Spanelsku-t40874#157354 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více