Akuffo-Addo, Edward

President Edward Akuffo-Addo


žil:26.6.1906,Akropong-17.7.1979,Accra
v úřadě:31.8.1970-13.1.1972


Ani další právník v úřadu ghanského prezidenta, Edward Akuffo-Addo, nepřežil v úřadu déle než 2 roky. Zatímco ale u jeho předchůdce, Nii Amaa Ollennua se jednalo o odchod plánovaný, Edward Akuffo-Addo v úřadu prezidenta končil nedobrovolně.


Akuffo-Addo byl v politice činný v podstatě už od dob 2.světové války. Spolu s Kwame Nkrumahem zakládal ještě v britské kolonii Zlaté pobřeží stranu United Gold Coast Convention (UGCC).


Akuffo-Addo byl právníkem, a ne právě špatným. Jako takový byl jmenován Nkrumahem do funkce soudce Nejvyššího soudu, kterou vykonával mezi lety 1962 a 1964. Jeho smysl pro spravedlnost jej o tuto funkci ale připravil- při procesu s údajnými bombovými atentátníky na Nkrumaha shledal některé z nich nevinnými a některé důkazy otevřeně označil jako padělky. Následně byl Nkrumahem ze své funkce odvolán.


Ke své advokátské práci se znovu dostal až roku 1966 po pádu Nkrumaha. V letech 1966-1970 byl jakýmsi "šéfem justice" v režimu NLC a mimoto zastával ještě v letech 1966-1968 posty předsedy Komise pro ústavu (ta vytvořila Druhou republikánskou ústavu zavedenou r. 1969) a hlavy Politické komise NLC.


Akuffo-Addo byl vybrán jako reprezentativní figura pro post prezidenta, a jeho funkce byla skutečně pouze reprezentativní. Skutečnou moc měl premiér, dr. Kofi Abrefi Busia.


Po vojenském puči plukovníka Acheamphonga se Akuffo-Addo stáhl do ústraní. Zemřel přirozenou smrtí 16.7.1979.


zdroj:
www.ghanaweb.com
Akuffo-Addo, Edward - Edward Akuffo-Addo jako prezident

Edward Akuffo-Addo jako prezident
URL : https://www.valka.cz/Akuffo-Addo-Edward-t40222#153992 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více