Lysimachos

Lysimachos


Narodil sa zhruba v roku 355 p. n. l. Bol popredným veliteľom armády Alexandra Macedónskeho. V roku 323 dostal Thrákiu, ktorú si ale musel v dlhotrvajúcich bojoch podmaniť.

V roku 306 prijal titul kráľa. Spoločne s ďalšímy diadochmi Kassandrom a Seulekom zvíťazil v bitke pri Ipse v roku 301 nad Antigonom. Vytvoril ríšu, ktorá siahala od Malej Ázie až po Taurus, severnú Macedóniu. V roku 287 spoločne s Pyrrhom vyhnali z Macedónska kráľa Demetria Poliorketa.

Keď jeho manželka Arsinoe presadila aby bol následník trónu Agathokles popravený, opustili Lysimacha všetci jeho spojenci. Čoskoro sa dostal do konfliktu so Seulekom a v následujúcej vojne zahynul. Padol v Lýdii v rozhodujúcej vojne na Kúrúpediu.


Zdroje:
Lowe, G.: ABC Antiky, Praha 1999
Hrych, E.: Velká kniha vládcu staroveku,Praha 2002
URL : https://www.valka.cz/Lysimachos-t37810#181707 Verze : 0
Alexandrov generál, neskôr jeden z najvýznamnejších diadochov.
Lysimachos - Lysimachos- vládca Thrakie
(355-281p.n.l.)

Lysimachos- vládca Thrakie
(355-281p.n.l.)

URL : https://www.valka.cz/Lysimachos-t37810#184049 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více