Poradní forum pro sekci uniformy a vybavení

Diskuse

Po debatě ohledně JP-75 a OM-10 jsem se rozhodl použít tento příspěvek a založit poradní forum pro tuto sekci


Dav



Ešte malá otázočka ( prosím o odpoveď cez PM, nie zase sem ), od čoho presne sa musí daná uniforma odlišovať aby mohol byť použitý názov druhu zbrane ? Pretože potom stále je neopodstatnené použitie názvu pechota autormi v iných témach. Ide mi o to, že čo berieme za základ ? pechotu ? mechanizovanú pechotu ? motostrelcov ? alebo ktorá zložka je tá základná, pri ktorej nemám písať názov druhu zbrane ? Ďalej keď existuje niekoľko druhov odevou, ktoré sú používané v jednej armáde univerzálne, ako je náš vz.85 a vz.97, napr. v USA ich majú hneď niekoľko. V ktorom prípade mám a v ktorom nemám uvádzať druh zbrane ? A ďalej vzťahuje sa toto aj na nosný systém ? Pretože tu neexistuje predpoklad že by nosným systémom bola vybavená celá armáda, tam je ním vybavená iba pechota a teda to je základ alebo nie ? Počkať nejako som sa rozpísal..... asi by som mal založiť samostatnú tému pre upresnenie pravidiel ( pre mňa, ja viem som pomalý a nechápavý, ale chcem to vedieť ).
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141722 Verze : 0
To Aranai : můj názor na věc je takový, že je potřeba uvádět jména druhů zbraní, která jsou platná pro danou složku v době používání dané uniformy. To za a.
Za b.) v součastnosti je monoho uniforem více méně univerzální a proto bych to nepsal do názvu tématu, ale spíše bych poznamenal někde u fotografie který druch vojska používá vyfocenou uniformu - add a.
Za c.) bylo by potřeba krom fotky a armády se pokusit vypsat aspoň základní části uniformy ale to není podmínka - to je jen moje zbožné přání.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141734 Verze : 0
to aranai:


Skúsim vysvetliť lopaticky... Very Happy Very Happy Very Happy


Napríklad u uniforiem nemcov za II.svetovej vojny ... základ služobnej uniformy je rovnaký a líši sa použitou farbou obrubujúcou náplecníky... tam má zmysel uviesť aký je to druh vojska ktorý používa tú uniformu = ružová obruba -tankové vojsko , červená obruba - delostrelectvo chápeš


u moderných uniforiem to má zmysel vtedy keď sa napríklad u odevu vz.85 jej výsadková varianta líši štandartu teda vševojskového...


iný príklad : neviem či budem presný, ale v peruánskej armáde je zavedená poľná uniforma z rôznymi maskovacími farbami pre pozemákov woodland pre letectvo s modrými odtieňmi aj tam to zmysel má dať to do názvu témy...


u tvojich názvov uniforiem by bežný užívateľ mohol mať pocit že iný druh vojska ten daný druh uniformy nepoužíva, preto som sa ťa snažil presvedčiť ,aby si to čo je na obrázku dal k popisu obrázku a nie do názvu témy - chápeme sa???


Na to aby so presne zistil ako sa daná uniforma líši od štandartu ti odporúčam ako by sa malo postupovať /topic/view/29158/ jirka tintěra myslím odviedol excelentnú prácu.... práve preto sa tomu nevenujem , lebo to chce obrovské množstvo úsilia a času....


Nehnevaj sa na mňa ale tvoja práca mi pripadá ako presný opak , niekde na nete nájdem obrázok priradím k nemu štát , nejaký rok , pozriem čo je na obrázku a šup téma Poľný odev vz.2000 - ženisti Irak je hotové . Keď sa ťa snažím opraviť, ešte ma potom budeš presviedčať že tvoje zdroje hovoria niečo iné (môj zdroj bol vestník MOSR o výstrojných súčiastkach a náčelník výstrojnej služby nášho útvaru)... Podobne si reagoval aj v odeve vz.85 a OM-10 ... Proste tvoje zdroje hovoria niečo iné, a darmo ťa budú presviedčať ľudia ktorý to mali oblečené alebo používali to....


Very Happy Very Happy Very Happy


Presnosť kolega presnosť , to je to čo sa tu vyžaduje
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141742 Verze : 0
To Aranai: Zeptám se jinak,z jakých zdrojů čerpáš? Čím můžeš podložit své popisky v Tebou vložených příspěvcích?Podle čeho určíš že jde o uniformu výsadkáře? Že má na sobě padák? Čerpáš z předpisů,věstníků? Ovšem,pokud vůbec víš že něco takového existuje. Žádná armáda nezavádí výstroj tím způsobem že ji přiveze na útvar a rozdá. Ke všemu musí vyjít předpis o zavedení a používání. Tam najdeš vše co hledaáš,kdy,kdo a co přesně zavedl. Je to úřední šiml,ale funguje to. Neber to jako výtku,ale Ty jsi nikdy v armádě nebyl,viď? Vážně,nevytýkám Ti to,jen se Ti snažím vysvětlit že to není tak jednoduché jako si něco koupit v armáči.
Doplněk:koukám,že jsem to sesmolil a zatím se něco podobného objevilo od Wade
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141744 Verze : 0
Do názvu príspevku treba písať OFICIALNY NÁZOV VÝSTROJNEJ SÚČIASTKY Podrobnosti k výstrojnej súčiastke ako rok zavedenia alebo prípadné modifikácie nájdeš v predpisoch a dokumentoch danej armády... TO SÚ TIE ZDROJE kúpiť niečo a mať to doma nestačí!!!!!!


Toto sú pravidlá :
KEĎ NIEČO NEMÁM OVERENÉ TAK TO TAM NEPÍŠEM
NEVYMÝŠLAM SI NÁZVY



Doporučujem znova si pozorne prečítať všetky príspevky ktoré ti boli zaslané k téme uniformy....


Wade
Predseda spolku za lepšie duševné zdravie... Very Happy Very Happy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141782 Verze : 0
No jak jsem koukal na pravidla sekce, asi by bylo dobré se nejdříve zamyslet nad nima a trochu to tu porovnat, ale upřímě řečeno - já to asi těžko udělám, protože kromně výstroje ČR nebo ČSR/ČSSR je to pro mě španělská vesnice
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141787 Verze : 0
Relativně dlouhou dobu jsem na foru nebyl přítomen a nemám čas to tady celé prolézat a pročítat, takže jestli to tady někdo psal nebo zmínil, tak se předem omlouvám Smile


Hlavní věcí v současné době je podle mě sesouhlasit konvenci zápisu, protože se zde objevily dvě varianty:
1) CHN - 1943/1945 - pechota+dôstojníci
2) FIN - M05 (2005) - pechota


Wade má pravdu s tím, že by se měly psát originální názvy, jenže je tady problém, který nastínil dav - v současné době tady není nikdo, kdo by se v tom vyznal tak, aby se uplatnil wadeho požadavek.


Citace :

To Aranai: Zeptám se jinak,z jakých zdrojů čerpáš? Čím můžeš podložit své popisky v Tebou vložených příspěvcích?Podle čeho určíš že jde o uniformu výsadkáře? Že má na sobě padák? Čerpáš z předpisů,věstníků? Ovšem,pokud vůbec víš že něco takového existuje. Žádná armáda nezavádí výstroj tím způsobem že ji přiveze na útvar a rozdá. Ke všemu musí vyjít předpis o zavedení a používání. Tam najdeš vše co hledaáš,kdy,kdo a co přesně zavedl. Je to úřední šiml,ale funguje to. Neber to jako výtku,ale Ty jsi nikdy v armádě nebyl,viď? Vážně,nevytýkám Ti to,jen se Ti snažím vysvětlit že to není tak jednoduché jako si něco koupit v armáči.
Doplněk:koukám,že jsem to sesmolil a zatím se něco podobného objevilo od Wade



Aranai mě sice taky hnul žlučí (řečeno velmi mírně), jenže v tomto případě (názvy témat netýkajících se ČS) si myslím, že je potřeba se ho zastat. Svým vkládáním pokračoval jen v zaběhnuté, dřívější praxi (viz starší příspěvky od jiných uživatelů). Navíc v pravidelch je psáno:

Citace :

...napsali na první místo popis uniformy či vybavení (alternativně ???? pokud není známo) včetně zařazení ke druhu vojska, na druhé místo datové zařazení (alternativně ???? pokud není známo), a na třetí...



Z mého pohledu je tedy nutné se vůbec zamyslet nad existencí a podobou části Uniformy a vybavení. Jestli se vydat "dokonalou" a zároveň utopickou (nejsou teď a tady zkrátka lidi, jenž by měli potřebné znalosti) cestou, kterou tady nastínil wade, nebo to tady dělat "laicky", jak tomu bylo vpodstatě doposud.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141918 Verze : 0
Uznávam , naozaj nebol jediný kto vkladal laické príspevky.... Wink Wink Wink a možno trochu neprávom sa to všetko naňho zviezlo... Smile Smile Smile u mňa pohár trpezlivosti pretiekol keď začal vkladať vymyslené názvy čsl. výstrojných súčiastok ... Smile Smile Smile (dokonca aj služobné zbrane pomaly zlyhávaly... Smile Smile Smile nuž ale dohodly sme sa , a za seba môžem povedať že kvalita jeho príspevkov v sekcii uniformy stúpla viď https://www.valka.cz/viewtopic.php?t=37595... pokiaľ si udrží takúto úroveň je to u mňa bez pripomienok...
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141933 Verze : 0
S tím označováním bude problém vždy. U výstroje Československa a obou následovnických států se to dá vyřešit,jsou dohledatelné podklady. Ale v zahraničí to už je složitější. Z vlastní zkušenosti vím,že některé pro mne důležité věci ve zde dostupné zahraniční literatuře prostě nejsou a na netu je jen zlomek.
Aranai tu zmínil to,že mu všichni krafou do "Československých"cajků,ale ty zahraniční nikdo moc nekometuje. Jasně,kdo je zná? A halvně,každej trochu rozumnej nebude komentovat něco,čemu nerozumí. Existují témata ke kterým mám co říct,tam se snažím přispět. Ale nemohu se hádat o něčem čemu nerozím.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141936 Verze : 0
No aby to mělo nějaký řád.


Za a) navrhuji upravit pravidla tak, že v případě - že přispěvatel zná přesné označení uniformy tak jej uvede jako název fora


Za b) pokud je daná uniforma používána více než jednou složkou armády tak bych vypustil uvádění složky z názvu fora. Může být uvedeno v příspěvku.
Nejlepší by bylo toto v názvu vůbec neuvádět


Za c) Z důvodu že tato sekce obsahuje i věci s dřevních dob (Admin by řekl z pravěku Smile ) armády tak bych zachoval uvedení období, kdy byly některé uniformy používány, ale pak by to chtělo pozměnit systém zápisu - otázka je jak ???
např. Německý výsadkář - WW II. ,
nebo Husité - práče - 15.stol.
v případě kdy je jmého uniformy známé tak
Služební uniforma vz.63
Oděv vz.85
No snad něco někoho z vás napadne, prostě očekávám vaše další návrhy
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141953 Verze : 0
trochu vydesene sleduju, co se stalo z "me" sekce uniformy, ktera puvodne nebyla urcena pro nejake presne zapisy a sahodlouhe dohady, ale mela slouzit jako ilustrace, obsahujic fotky uniforem, na ktere narazime nekde v muzeu. Cilem bylo prinest prehled uniforem v kombinaci OBDOBI - STAT - SLOZKA ARMADY, pokud je to znamo, zejmena u uniforem historickych, ale pokud mozno i tak, aby se tam daly dat uniformy prehistoricke, drevni, jak by rekl Dav Very Happy Proto ani nejsou nejaka dokonala pravidla nebo existuje fura for, ktera se tech pravidel nedrzi, vetsinu z nich jsem zalozil ja.


Otazkou tedy je, jak toto forum smerovat dal, jak jsem to puvodne zamyslel jsem tu popsal, ale je otazkou, jak to chcete smerovat. Tohle forum je trochu odlisne od ostatnich "technickych for" v tom, ze radsi nez nejaky sahodlouhy nemecky nazev vysadkarske uniformy tu mnohem radsi vidim napis "Nemecky vysadkar - 1941", protoze mi to prijde "amatersky prehlednejsi", byt "profesionalne" to asi taha za oci. Je tedy mezi nami nekdo, kdo je ochoten a dostatecne znalostmi obdaren, aby se o tuto sekci staral ? To je totiz prvnotni podminka vzniku a udrzeni nejakych pravidel.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141960 Verze : 0
ADMIN : "Je tedy mezi nami nekdo, kdo je ochoten a dostatecne znalostmi obdaren, aby se o tuto sekci staral ? To je totiz prvnotni podminka vzniku a udrzeni nejakych pravidel."
To je těžký,mě osobně uniformy zajímají a troufám si říct,že o nějaké části tohodle tématu mám jakés-takés povědomí. Ale na moderování si tedy rozhodně troufat nemůžu. Těžko se zde najde "znalec" který obsáhne vše. Confused
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141969 Verze : 0
No, nemusi to byt znalec ktery obsahne vse, ale ja o uniformach vetsiny zemi vim akorat to, ze to je to barevny co maj vojaci navrch, teda nez je neco trefi Smile Rozhodne si tedy netroufam organizovat a moderovat takovouto sekci.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141970 Verze : 0
Bože, ďakujem vám !!! Konečne Smile Smile Smile Diki diki dikdi diki moc.... Som strašne rád že sa to konečne začalo riešiť. Díki Dav, sám som sa po tom prešlape s JP75 neodvážil navrhnúť diskusiu o pravidlách pre túto sekciu. Teraz som začal s "obmenou" tých najdôležitejších moderných uniforiem na formu, ako ste to požadovali, tj. so všetkými dostupnými informáciami, zatiaľ len americké a britksé, ale už mám doma aj nemecké a ďalšie...budem sa snažiť. Len mi prosím dajte pravidlá....
Pokiaĺ ide o tie uniformy, ktoré nemajú vlastný štát, tak tam je obvykle dostupnosť informácií malá,ale myslím si, že pre väčšinu užívateľov je najpodstatnejšia kombinácia FOTKA-ŠTÁT, tj. aby vedeli ako uniforma daného štátu vyzerá... pokiaľ je k dispozícií aj "vojenský názov", tj. napr. M65, alebo "Flecktarn", DPM a pod. je to super, ale také veci, ako napr. štandardy MIL-XXX-ZZZ-YYY sa dajú zonať len veelmi ťažko....Ale ak mi dáte viac času...
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141983 Verze : 0
ešte jedna mala poznamočka, ja by som chchel navrhnúť, aby sa používal v záposi rok z ktorého presne tá fotografia pochádza, pretože služobné obdobie jednotlivých súčastí výstroje a výzbroje sa prekrýva a ja stále zdôrazňujem, aby sa nezabúdalo aj na také veci ,ako je napr. Nosný systém, na to sa často zabúda ! Kedysi to bol opasok, dvojo trakov a dve patrontašky, ale dnes to je už trochu o inom, sú nosné systémy, ktoré majú untegrované nepriestrelné vesty a ruksaky a pod. A tam už by sa zišlo si ich "uctiť" tým že uvedenie rok, tj. aby bolo jasné obdobie, kedy sa daná kombinácia uniformy a nosného systému, obuvy, zbrane, helmy, používala...
A ešte jedna vec... patria sem aj vysielačky ?
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#141988 Verze : 0

Citace - Martin Smíšek :


1) CHN - 1943/1945 - pechota+dôstojníci
2) FIN - M05 (2005) - pechota



Podľa môjho názoru je zápis rokov v obidvoch prípadoch použiteľný... návštevník potom približne vie s ktorého s ktorého obdobia je daná uniforma atie názvy naozaj nie sú presné, to čo mne tam najviac vadí je ten uvedený druh vojska ... ten by mal ísť do popisu obrázku a nie do názvu...


ja by som už o jednom dobrovolníkovi vedel Laughing Laughing Laughing , ktorý keď zamení kvantitu za kvalitu , čo sa mu v poslednej dobe darí ... Wink , mohol by to tu skúsiť...


Nuž výzva je postavená aranai .... Smile Smile Smile
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142000 Verze : 0
Podle mého názoru člověk nemusí být specialista na cizí nebo vlastní uniformy ve stejném stylu, jako jsou specialisté na rozpoznávání techniky z výzbroje cizích armád.
Ale můžu všem dát mnoho případů, kdy při "dohodnocování" fotografie funguje tzv. sedlácká logika - jako poslední uvedu příklad se dvěma mariňáky (USMC) z osádky bojového vozidla LAV-25, kteří působí pěšky někde poblíž syrsko-irácké hranice...
Když jsem ten příspěvek četl poprvé, chtělo se mi brečet, říkal jsem si něco o házení hrachu na zeď atd., atd. - ačkoliv se to nezdá, v armádě (kterékoliv) má všechno jistou (někdy jen malou) logiku - každý a nebo skoro každý s ní máme skušenost, někdo kratší, někdo delší.
Napsal jsem k tomu pár postřehů ve smyslu "proč je co a jak" a z "oděvu kombinézového typu" se najednou vyklubal nomexový oděv pro osádky bojových vozidel (pozor, nejen LAV-25 USMC). Ani nevíte, jakou jsem měl radost, když mi na mail přišlo upozornění a já si ten první příspěvek přečetl upravený...
Teď jdu tu svoji "palbu" s čistým svědomím smazat...
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142006 Verze : 0
Zdarvím ! Som rád že som konečne našiel formu, ktorá vám vyhovuje, ale stále sme sa nedohodli o forme nadpisu... Totiž ani napr. tá kombinéza nemá nejaký rok zavedenia, alebo vzor, teda spoň o ňom neviem. A tak je pre niekoho datovanie fotografie problém. My napr. vieme že je z Iraku ,ale sú ľudia, čo to vedieť nemusia, alebo si môžu myslieť že ide o prvú vojnu v Iraku a pod. No, zatiaľ idem "spraviť" všetky USA, tj. ešte ERDL, M81, ktorý mám teraz na ceste poštou, ACU, ďalej M51 a M65. No a tu je ešte jedne problém. Existuje vzor. volajú ho "Duck Hunter", myslím že aj je medzi "nezaradenými",. tuším som ho tam už raz vkladal. No a tento vzor nebol nikdy oficiálne zaradený do US Army, lebo ho vyrábala nejaká civilná firma pre poľovníkov a špeciálne jednotky vo Vietname si ho kupovali len tak, na dobierku. Ako ho mám označiť, keď nebol nikdy prijatý do armády, ale nosil sa ?
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142077 Verze : 0
No takže něco se už urodilo a jak koukám vypadá to spíše na vytvoření jakého si kompromisu což by bylo možná nejlepší.
Můj návrh na hlavičku fora je asi tento.
Pro dřevní doby a fora kde neznám přesný název.
např. : WW II. - Německý pěšák - poddůstojník
(spíše než rok bych uváděl období - ona se ta výstroj z roku na rok zas až tak nelišila)
Místo WW II. se dá uvést století - nebo období stylem 1.pol. 15.st.


No a tam kde znám vzor nebo model uniformy bych uvedl přesnej název - s tím že takové to povídání o roku zavedení nebo chcete-li vyfocení dané uniformy a druhu vojsk, který danou uniformu používal, bych nechal do vlastního příspěvku.


Dále je pořeba si uvědomit že výstroj vojáka nejní jen ta uniforma, takže v případě že budete chtít popsat co daná figurína či osoba má na sobě všechno pověšeno nebo oblečeno bylo by lepší volit první vzor hlavičky fora.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142085 Verze : 0
Ok, ale neviem napr. aké obdobie dáme napríklad aj pre ten JP75. Studéná vojna ? Alebo Povojnové obdobie ? Ale aj uniformy samotné sa dosť menia, ja som to napríklad uviedol pri tej Číne, tam sú uniformy z obdobia zhruba do roku 1943 nemeckého štýlu, zatiaľ čo po roku 1943 sú to už uniformy americké. Tam nestačí uviesť len WW2. Aj Francúzske uniformy nepr. divízie Leclerca sú iné, ako boli tie v roku 1940. Môj návrh na vzhľad nadpisu by bol asi takýto :


štát - názov - rok fotografie - zaradenie*


*pre zaradenie by som uviedol, v prípad eže ide o univerzálny bojový odev pre vaicero druhov vojska a naobráku nieje žiadny špecifický druh vojska, ako napr. pri JP75, uviedol by som v druhu zbrane "UNIVERZÁLNY", ak by bol na fotografií nejaký špecifický druh vojska, pravidlo by sa prispôsobilo na nasledujúce druhy :


polícia
milícia
špeciálne jednotky
pechota
hipomobilná pechota
motorizovaná pechota
mechanizovaná pechota
aeromobilná pechota
námorná pechota
výsadkári
obsluha taženého dělostřelectva
obsluha samohybného a mobilního dělostřelectva
obsluha minometov / obsluha samohybných minometov
obsluha pevnostního a pobřežního dělostřelectva
obsluha lodního dělostřelectva
obsluha železničního dělostřelectva
obsluha raketometov a taktických rakiet
obsluha operačních rakiet
obsluha strategických rakiet
obsluha rádiolokátorov pro zjišťování pozemních cílů / obsluha dělostřeleckých radiolokátorov
posádka tankov
posádka stíhačov tankov
posádka špeciálních nástaveb
posádka polopásových vozidiel
posádka obrněných transportérov a BVP
posádka průzkumných a velitelských vozidel
posádka obrněných vlakov


a to isté by platilo aj v ostatných prípadoch, lietadlách ,lodiach a pod. nechce s am to všetko vypisovať. Všimli ste si ten systém ? Ide o to, že by som to spravil tak, ak je skutočne rozoznateľné, kto a čo na fotke je, aby bola klasifikácia UNIFIKOVANÁ s celým faktografickým fórom valka.cz, aby sa potom ( po rokoch Very Happy ) dalo sprviť to, že sa do nemeckého delostrelectva dajú linky na všetky témy o nemeckých dleostrelcoch tu vo fóre a naopak, medzi uniformy nemeckých delostrelcov dajú linky na nemecké delá.... To je môj návrh. Ešte raz zopakujem : Pre oblečenie bez zjevnej príslušnosti k nejakému druhu vojska slovo UNIVERZÁLNY, pre ostatné podľa toho zoznamu hore

zopár príkladov :
slovenský vojak z roja BVPčiek s pancierovkou v ruke :
SVK - Poľný odev vz.97 ( 2003 ) - mechanizovaná pechota
britský vojak s landroverom v severnom Írsku
GBR - DPM S94 ( 1997 ) - motorizované pechota
nemecký pancierový granátnik z Sd. Kfz.251 v Kursku
GER - (príklad, vymyslené )Feltdienstanzug M42 ( 1943 ) - mechanizovaná pechota
anglický lučišník pri Agincourte ( dúfam že to nekomolím Smile )
GBR - ??? ( 13xy ) - lukostrelec
egyptský pešiak so štítom a kopiou, napr. bitky pri Kádeši
EGY - ??? ( 12xy p.n.l. ) - pešiak s kopiou


pri tých starých samozrejme nieje možné určiť ani "typ" oblečenia, ani presne kvalifikovať druh zbrane, na to je tam príliš veľa druhov neregulérnych jednotiek a pod. Preto by sov v tomto prípad enavrhoval ponechať druh zbrane na autorovom zdravom rozume tak, aby čo najviac vystihoval to, čo je na fotke. Časom by sme sa k tomu vrátili a možno prehodnotili.


Toť môj obsiahly návrh.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142138 Verze : 0
ďalšie príklady :


námorný pešiak na Okinawe
USA - M43 ( 1944 ) - námorná pechota
príslušník hnutia FR odporu v Paríži
FRA - ??? ( 1944 ) - Francúzske hnutie odporu
izraelský delostrelec v regulérnej univerzálnej uniforme s neštandardnou americkou helmou PASGAT na hlave
ISR - ??? ( 2005 ) - obsluha samohybného a mobilného delostrelectva
iracký republikánsky gardista v britských maskáčoch v decembri 1990 pred raketou Scud
IRQ - DPM S68 ( 1990 ) - obsluha operačných rakiet ( alebo strategických, neviem čo je Scud zač )
A teraz pozor :
Fotografia rakúskej uniformy K75 na koberci
AUT - K75 - UNIVERZÁLNY
Fotografia rakúskej uniformy K75 na koberci a na nej nosný systém pre mechanizvoanú pechotu
AUT - K75 - mechanizovaná pechota
Fotografia rakúskej uniformy K75 na koberci a na nej helmy M1, ktorú fasuje viacero zložiek okrem pechoty
AUT - K75 - Univerzálny
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142141 Verze : 0

Citace - wade :

Citace - Martin Smíšek :


1) CHN - 1943/1945 - pechota+dôstojníci
2) FIN - M05 (2005) - pechota



Podľa môjho názoru je zápis rokov v obidvoch prípadoch použiteľný... návštevník potom približne vie s ktorého s ktorého obdobia je daná uniforma atie názvy naozaj nie sú presné, to čo mne tam najviac vadí je ten uvedený druh vojska ... ten by mal ísť do popisu obrázku a nie do názvu...


ja by som už o jednom dobrovolníkovi vedel Laughing Laughing Laughing , ktorý keď zamení kvantitu za kvalitu , čo sa mu v poslednej dobe darí ... Wink , mohol by to tu skúsiť...


Nuž výzva je postavená aranai .... Smile Smile Smile



Ano, ale tady mi šlo o to, aby zde byl pouze jeden standard a ne dva.


Citace :

polícia
milícia
špeciálne jednotky
pechota
hipomobilná pechota
motorizovaná pechota
mechanizovaná pechota
aeromobilná pechota
námorná pechota
výsadkári
obsluha taženého dělostřelectva
obsluha samohybného a mobilního dělostřelectva
obsluha minometov / obsluha samohybných minometov
obsluha pevnostního a pobřežního dělostřelectva
obsluha lodního dělostřelectva
obsluha železničního dělostřelectva
obsluha raketometov a taktických rakiet
obsluha operačních rakiet
obsluha strategických rakiet
obsluha rádiolokátorov pro zjišťování pozemních cílů / obsluha dělostřeleckých radiolokátorov
posádka tankov
posádka stíhačov tankov
posádka špeciálních nástaveb
posádka polopásových vozidiel
posádka obrněných transportérov a BVP
posádka průzkumných a velitelských vozidel
posádka obrněných vlakov



Nebudu komentovat rozlčlenění, ale když už, tak jedině osádka
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142149 Verze : 0
No práve o to šlo, že teraz tam tie názvy ešte niesu unifikované, teda tá čínska pechota je úplne mimo pravidiel, to viem. Ano, som za, aby sa používal výraz Osádka namiesto Posádka, to je len otázka jazyka, som zato aby sa dodržovali pravidlá a názvy ktoré platia v iných častaich fóra a všetko v českom jazyku.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142153 Verze : 0

Citace - aranai :

No práve o to šlo, že teraz tam tie názvy ešte niesu unifikované, teda tá čínska pechota je úplne mimo pravidiel, to viem. Ano, som za, aby sa používal výraz Osádka namiesto Posádka, to je len otázka jazyka, som zato aby sa dodržovali pravidlá a názvy ktoré platia v iných častaich fóra a všetko v českom jazyku.



To není otázka jazyka, ale terminologie.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142154 Verze : 0
No osobně jsem proti vytváření nějakého takového seznamu - to je dost na levačku, kdo to bude neustále procházet a kontrolovat - v tom nevidím přínos.


add období u JP75 u uniforem kde znám model bych období nepsal proč ???
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142157 Verze : 0
2 Dav: Aha, zle so mťa pochopil, myslel som že chceš namiesto rokov zaviesť obdobia, nevedel som že ide iba o udanie obdobia tam, kde neviem presný rok. teraz už chápem.
Ad zoznam. No neviem, ja by som to napríklad mohol kontrolovať, ajtak som v tej sekcii skoro každý deň. Ide o to, že väčšina tých druhov zbraní sa nikdy nepoužije, a na druhej strane ja málokedy napr. z cvičení alebo bojov vo svete dostávam osamotené fotky, väčšinou sú to celé série a z tých potom vyberiem najlepšiu, ale vždy teda zároveň viem z tých fotiek, aký druh zbrane to je. No a keď to niej jasné z fotiek, an ivýstroje, ta ksa napíše univerzálna uniforma/odev a je. To krásne na tej myšlienke "Zoznamu" bolo to, že je to identické s kategóriami v sekciách delostrelectvo/tanky atď a otvárali sa tým nové možnosti...teda nemusíme nič nové vymíšlať, ono to tu už raz vymislené bol. A dodáme k tomu všetky druhy pechoty čo poznáme a je hotovo. No konečné slovo je vaše, ja len vykonám Smile
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142166 Verze : 0
Proti seznamu jsem naprosto z raciálního důvodu - to co je v něm uvedeno nijak neodráží nějaké univerzální již používané členění. Zbytečně by to ztěžovalo vkládání příspěvků a odrazovalo potenciální přispěvatele - já v tom prostě nevidím žádný přínos.
Pokud se týká těch tvých moderních uniforem tak pokud jsem viděl dobře - většinou název znáš. Tak potom nevidím důvod proč násilně uvádíš ten druh vojska do názvu fora. Prostě to piš do ppříspěvku jako takového nebo do popisu fotky a je po problémech. U ostatního je členění celkem jednoduché podle druhu zbraně . A těch zase tolik není a nevidím důvod proč to někde vypisovat. Jen pro názornost za druh vojska považuji toto.
pěchota
jezdectvo
dělostřelectvo
námořnictvo
ženijní voj.
letectvo
tankové voj.
mechanizované jednotky
motorizovaná pěchota
raketové jednotky
atd. .....
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142172 Verze : 0

Citace - dav :

No takže něco se už urodilo a jak koukám vypadá to spíše na vytvoření jakého si kompromisu což by bylo možná nejlepší.
Můj návrh na hlavičku fora je asi tento.
Pro dřevní doby a fora kde neznám přesný název.
např. : WW II. - Německý pěšák - poddůstojník
(spíše než rok bych uváděl období - ona se ta výstroj z roku na rok zas až tak nelišila)
Místo WW II. se dá uvést století - nebo období stylem 1.pol. 15.st.


No a tam kde znám vzor nebo model uniformy bych uvedl přesnej název - s tím že takové to povídání o roku zavedení nebo chcete-li vyfocení dané uniformy a druhu vojsk, který danou uniformu používal, bych nechal do vlastního příspěvku.



tento návrh sa mi javí ako najprijateľnejší... a pokúsim sa objasniť prečo som aj ja proti uvádzaniu názvu druhu zbrane v novodobých poľných uniformách a tým aj výtváraniu nejakého zoznamu ....


napríklad SVK poľný odev vz.97 - mechanizovaná pechota ,
1.bežný návštévník má dojem že iný druh vojska OSSR (doplniť armádu a odev podľa potreby) ním nie je vystrojený
2.pokiaľ sa na obrázku vyskytne iný druh vojska v tejto výstroji bude sa preň zakladať nová téma ???


Preto som za variantu aby sa v nových uniformách dával do názvu druh vojska iba v prípadoch keď sa výstroj na obrázku odlišuje od štandartu napr. u odevu vz.85 a jeho varianta odev vz.85V (výsadkový) alebo švédsky poľný odev a jeho varianty pre pechotu, osádky alebo strelcov z pt.zbraní (tankoborníkov Smile ) .


Všetko to čo je na obrázku poprípade kedy a kde to bolo fotené dávať k popisu obrázku ale určite nie do témy...


A zase ma dav predbehol...


Smile Smile Smile
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142174 Verze : 0
Ok, takže predbežne odstraňujem z názvou "prepracovaných" tém v uniformách USA, GBR a BEL názov druhu vojska a rok urobenia fotografie. Len to belgicko mi tam teraz bude vysieť vo vzduchu. Totiž, fotky sú kvalitné, informácií o uniforme a výstroji a maskovacích vzoroch je tam tiež dosť, ale nemám oficiálny názov, a teraz teda tam zostane len "???" Viete mi nejako poradiť čo s tým ?
forum.valka.cz


BTW mohol by sa niekto pozrieť na niektorú z tých tém, čo som teraz prepracoval, napr.
forum.valka.cz


či to spĺňa normu a múže slúžiť ako vzor ? Dik. Keď sa vyjadríte k obydvom týmto témam, budem už snáď schopný poupravovať všetko tak, ako má byť.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142181 Verze : 0
Ok, teraz ma napadol jeden nápad. A skúsim to zrealizovať a uvidím, ako dopadne výsledok. Pokúsim sa intenzifikovať všetky informácie o nejakej uniforme do jednej jedinej témy, tj. že každá moderná uniforma bude obsahovať informácie o jej variantách pre VŠETKY jednotky ,ktoré ju používajú. Tým sa obmedzí počet tém a nebudú sa zakladať zbytočn dve témy pre jedny a tie isté maskáče len kvôli "dvom vreckám navyše" Smile
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142184 Verze : 0
To Aranai: prosim Tě zadrž zatím se bavíme o nejlepším řešení, nic nepředělávej ať to nemusíš později opravovat znova. Ještě nikdo neřekl, že to co navrhuji já a Wade je opravdu nejlepší a jediné řešení - buď v klidu snad příští týden budeme moudřejší.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142214 Verze : 0
Ešte menšia otázočka. Jeden z dovozcou a predajcov uniforiem v SR mi zapožičal na fotenie uniformu a ja som cítil povinnosť poďakovať mu v príspevku o tejto uniforme. Je to dovolené ? Je to reklama...
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142491 Verze : 0

Citace - aranai :

Ešte menšia otázočka. Jeden z dovozcou a predajcov uniforiem v SR mi zapožičal na fotenie uniformu a ja som cítil povinnosť poďakovať mu v príspevku o tejto uniforme. Je to dovolené ? Je to reklama...



Pokud je to ten příspěvek ACU tak je to v pohodě obzvláště, když oni nějako vyšli vstříct tobě potažmo nám.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142519 Verze : 0
Ano, ACU, prasne to a v budúcnosti dúfam aj na ďalšiu spoluprácu, nie všetky uniformy čo by som chcel spracovať mám vo vlastníctve a keď už niekto zapožičia uniformu na odfotenie tak to aspoň spomeniem v príspevku...
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#142552 Verze : 0
Po dlhom čase sa znovu obraciam na moderátorov s prianím o definitívnom vyjadrení sa k forme nadpisov v tejto časti fóra. Je možné akceptovať formu ktorú som začal používať v sekcii Uniformy -USA ??? Môžem v takomto štýle pokračovať ?


forum.valka.cz


Zároveň by som vás chcel požiadať o vyjadrenie k nasledovnému. Založil som tému /topic/view/37792/
ktorá zdvojuje viaceré už založené témy v tejto sekcii, kde však niesu uvedené žiadne informácie, len fotografia a niekoľko nesúrodých kometárov. Mohol by som spracovať ešte viacero US uniforiem, ale ony sú už ako témy založené, nie však v takej kvalite, ako by som ich bol schopný vytvoriť. Mám svoje informácie a fotografie odoslať autorovi témy, aby ich zahrnul do témy alebo mám zvoliť najeké iné riešenie ?
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#149884 Verze : 0
Otázka na zodpovedného :


Je možné zaradiť do jednej témy dve fakticky rozdielne uniformy, pokiaľ is to žiada "logika" ?, konkrétne :
/topic/view/37569/


A prosím nepretrhnite sa zase s odpoveďou, ako na moju poslednú otázku. Ja iem že uniformy tu nikoho moc nerajcujú ( teda okrem mňa Smile ), ale už by sa v tej veci nadpisov a "konštelácie" celej sekcie mohlo rozhodnúť, nech môžem nerušene tvoriť.... Dik
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#151318 Verze : 0
hmmm, tažko povedať či som zodpovedný.... Smile Smile Smile


ale nejako mi uniká tá logika.... v čom vidíš prínos že sú tie uniformy v tvojom príspevku spolu???? hlavne keď si ich popisom odlíšil ???? týmto nehovorím že si to spravil zle , len mi nejako uniká zmysel - prečo???
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#151320 Verze : 0

Citace - wade :

hmmm, tažko povedať či som zodpovedný.... Smile Smile Smile


ale nejako mi uniká tá logika.... v čom vidíš prínos že sú tie uniformy v tvojom príspevku spolu???? hlavne keď si ich popisom odlíšil ???? týmto nehovorím že si to spravil zle , len mi nejako uniká zmysel - prečo???
Problém je vtom, že ide o jednu veľkú "rodinu" podobných uniforiem. Ani experti, čo sa venujú konkrétne Bundeswehru nevedia presne povedať, kde sa končí jedna a začína druhá uniforma, o variáciách ani nehovoriac. Keď sa na to pozriem čisto "logicky" sú to vlastne tie isté uniformy len s menšími obmenami, ale keď sa na to pozriem prísne faktoraficky, sú to dve rozdielne uniformy, tu však vzniká otázka, či by sa ich oddelením nespravil nebezpečný precedens, kde by som každú uniformu, ak by boli odlišnosti v strihu a napr. spôsobe tlače alebo sítosti farieb musel prerábať na toľko variantov, koĺko ich existovalo. To isté som riešil keď som robil švajčiarsky 1957. Tam sú rozdielne strihy aj farby, existuje 5 variácií farieb. Ja ich však všetky nevlastním a preto niesom schopný poskytnúť až také vyčerpávajúce informácie. Otázne je, či sa zmierime s formou, akú som zvolil, alebo je potreba prísnejšieho prístupu. Tam je však riziko, že sa mi tie uniformy nepodarí skonpletovať, predsalen moja zbierka a vedomosti majú obmedzenia Sad
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#151324 Verze : 0
teraz vyjadrujem svoj názor :
podľa mňa by si to mal rozčleniť -
1. máš popísané obe varianty
2. máš ich označenie pod akým boli zavedené


pokiaľ to nie je jeden druh uniformy z rôznym farebným prevedením (viď odev vz.60 a jeho varianty) tak by som si hlavu nelámal a rozčlenil to...


musím uznať kvalita tvojich príspevkov pokročila.... niektorých Wink
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#151325 Verze : 0
Dik, len ma mrzí že stále nemám nikoho, kto by sa o tú sekciu moderátorsky staral. Občas mi niekto pomôže, ale ani na tých pravidlách zápisu "nadpisu témy" sme sa stále nedohodli...Napríklad aj v tom Nemecku je kopec nesúrodých zápisov, niekto píše názov druhu zbrane, niekto dokonca aj "Afrika Korps", čo je organizačná jednotka a nie zaradenie podľa druhu zbrane, niekto píše hodnosti, niekto roky, niekto len "WW2" o tom, že je polovica písaná s malými a polovica sveľkými písmenami radšej ani neuvažujem. Je pravda že aj ja mám veľa preklepov, ale aspoň nadpisy s asnažím držať v akej takej forme.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#151343 Verze : 0
No tak koukám že se nikdo nemá k pronesení konečného rozhodnutí. Smile
Dobrá beru odpovědnost prozatím na sebe a ohledně názvu fora stanovuji toto :
1) Pokud znám model uniformy uvádět model
napr: Oděv polní vz.85 nebo jen oděv vz.85 -
s tím že v samotném foru může být popis případné fotografie ale až u této fotky. Jako první by bylo vypsat pokud možno všechny součásti dané uniformy.
2) Pokud je vz. uniformy určený jen jednomu druhu vojsk -podotýkám celá uniforma ne jen jedna část může být toto uvedeno v názvu fora
např. Oděv vz.85V - výsadkáři


3) Pokud neznám vzor uniformy a nebo chci popsat výstroj určitého druhu vojsk bude název fora takto
např. WW II - Německý pěšák
nebo 17.stol - Rakouský jezdec
či 13.stol. 1.pol. - Český lučištník
atd.


Důležité pravidlo. Z důvodu přehlednosti bych prosil všechny výstrojové varianty (letní/zimní atd.) uvádět pouze do jednoho fora s tím že pokud k tomu mám fotky tak je u dané varianty popíšu.


Nějaký dotaz ????
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#156675 Verze : 0
Tímto bych poprosil moderátory, kteří se v této sekci pohybují aby pokud nemají vážných připomínek prošli sekci a upravili již založené fora dle výšše uvedeného. Pokud mají opravdu vážné připomínky tak můžeme v této jak vidno nikam nevedoucí debatě klidně pokračovat, ale připomínám že je to tu už dost dlouho na to aby jste se vyjádřili a krom Wadeho a Aranaie nikdo nic do debaty nepřihodil a pokud jsem dobře četl tak na výše napsaném jsme se více méně shodli.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#156677 Verze : 0
Ok, idem podľa tohto pravidla poopravovať svoje prípsevky
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#157216 Verze : 0
Prosím podívejte se někdo na můj dotaz. Děláme s bráchou rodokmen a tento příbuzný je nám záhadou . Zajímal by mne především rok, kdy se tato uniforma nosila. Nebo od kdy do kdy. Jinak to asi nebude zajímavé. Snad dělostřelecké šňůry? Dík.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#299041 Verze : 0
Právě řešíme s Franta02 tabulky hodnostních označení. Existuje někde šablona na tabulku?


Celkem používaná je tato tab.



Název:
Title:
Český překlad:
Czech Translation:
Anglický překlad:
English Translation:
Originální název:
Original Transcription:
Výložky:
Rank Badges:
Uniformy:
Uniforms:
Maršal Rosijskoj FederaciiMaršál Ruské Federace Marshal of the Russian Federation Маршал Российской Федерации - -
Geněral armii Armádní generál General of the Army
Генерал армии --
Geněral-polkovnikGenerálplukovníkColonel GeneralГенерал-полковник
--




ale chybí mi v ní sloupec Kód hodnosti pro porovnání s jinými druhy vojsk a případný sloupec Výložky-polní uniforma.
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#387694 Verze : 0
Tabuľky už boli riešené. Kód hodnosti bol zavrhnutý - žiaden univerzálny neexistuje.


Výložky bude odkaz na tému - a v nej sa bude riešiť všetko okolo danej výložky, vrátane rôznych variantov podľa druhu uniformy.



Všetko je uvedené pravdepodobne tu: Obecne reseni otazky zapisu osob vc. hodnosti (aj keď je pravda že to bola veľká diksuia vedená vo viacerých témach).
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#387700 Verze : 0
Takže ta tabulka, co je v mém příspěvku je platná?
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#387703 Verze : 0
Skoro - len terminológia sa zmenila - viď forum.valka.cz




Název:
Title:
Český překlad:
Czech Translation:
Anglický překlad:
English Translation:
Originální název:
Original Transcription:
Hodnostní označení:
Rank Badges:
Stejnokroj:
Uniform:






URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#387707 Verze : 0
Najde se tady někdo, kdo rozumí prvoválečným helmám?Jedná se mě konkrétně o francouzskou helmu Adrian M-1915...
URL : https://www.valka.cz/Poradni-forum-pro-sekci-uniformy-a-vybaveni-t37574#433861 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více