Rudolf II.

Hochburgund / Burgund
Král (horno)burgundský a italský Rudolf II.


žil: ?880-937


vládl:


jako král hornoburgundský: 911-933
jako král burgundský: 933-937 (po zisku dolnoburgundského království)
jako král italský: 922-926 (formálně se všech nároků vzdal až 933)


Spojením hornoburgundského a dolnoburgundského královtsví došlo ke znovusjednocení burgundského království (zanedlouho zvané Arelat)


otec = hornoburgundský král Rudolf I.
matka = Wila/Willa (zřejmě dolnoburgundská)






poznámka: Království burgundské není totožné se Svobodným hrabstvím burgundským, ani s Vévodstvím burgundským. Svobodné hrabství burgundské (dnes region Franche-Comté) bylo od roku 888 součást Království hornoburgundského a od roku 833 tedy součástí Království burgundského (tedy Arelatu) a tedy stejně jako celé Království burgundské součástí Svaté říše římské. Vévodství burgundské, vzniklé postupně po rozpadu Franské říše, se po čase stalo francouzskou državou - vládla tam vedlejší linie. Postupně se osamostanilo a díky zisku dalších oblastí (Flandry, Lucembursko atd.) se stalo mocným státem, který si po čase rozdělila Francie a císař Maxmilián I.




(Založeno během linkování)
URL : https://www.valka.cz/Rudolf-II-t37050#138909 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více