Grizzly (ženijní tank)

Grizzly Combat Mobility Vehicle
Grizzly


Ženijní tank Grizzly je určen k provádění zemních prací a odstraňování překážek a zátarasů jako jsou miny, protitankové příkopy, zátarasy z ostnatého drátu, sutiny a podobně.


S postupným vyřazováním ženijních tanků M728 na počátku devadesátých let a zkušeností z operace Desert Storm vyvstala u US Army potřeba kvalitativně lepšího ženijního prostředku. Již v roce 1991 obdržela společnost BMY (dnes United Defense) zakázku na vývoj tzv. Combat Mobility Vehicle. První dva prototypy byly pod označením Breacher dodány v roce 1995. V roce 1997 obdržel United Defense zakázku na výrobu předsériových strojů s výhledem, že první z nich by mohl být dodát v roce 1999. Spolu s tím se počítalo, že útvary US Army by od roku 2001 mohly získat mezi 18 až 36 sériovými stroji. Toto vše však ukončily rozpočtové škrty pro rok 2001, které se dotkly mnoha armádních projektů - jedním z nich byl i Grizzly.


Prostředek je postaven na bázi tanku M1 Abrams, se kterým sdílí kompletní podvozek. V levé přední části byla vytvořena vyvýšená nástavba, v níž mají pracoviště řidič (vlevo) a velitel, který sedí napravo vedle řidiče. V pravé přední části se nachází teleskopický výložník, na jehož konec lze upevnit bagrovací lžíci, drapák či další pracovní nástroje. Jeho pracovní rozsah činí 46° vlevo a 115° napravo. Na prostředku je rozmístěno sedm kamer, jež zlepšují orientaci obsluhy z uzavřené kabiny. Standardem je FVZ a automatický hasící systém.



Výrobce: United Defense LP, USA



Technicko-taktická data
Bojová hmotnost: 46 000 kg


Osádka: 2


Rozměry:
- délka: 10 620 mm
- šířka (korby): 3 660 mm (5 550 mm s lopatou)
- výška: 3 600 mm
- světlá výška: 480 mm


Stoupání: 60%
Boční náklon: 30%


Překročivost: 2,28 m
Výstupnost: 1 m


Nosnost výložníku: 1 800 kg


Pohonná jednotka:
- typ: Textron Lycoming AGT 1500, plynová turbína
- maximální výkon: 1 500 k


Převodovka:
- Allison X-1100-3B, automatická


Maximální rychlost:
- na silnici: 66 km/h
- při odminování: 4,8 km/h


Jízdní dosah: 420 km



Výzbroj:
- kulomet M2HB ráže 12,7 mm
Grizzly (ženijní tank) -


Grizzly (ženijní tank) -


Grizzly (ženijní tank) -


Grizzly (ženijní tank) -


URL : https://www.valka.cz/Grizzly-zenijni-tank-t36173#134949 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více