Hell´s Angels (Pekelní andělé)

Diskuse

Multimilionář, pilot, bohém a playboy - H.Hughes se roku 1930 pokusil vtlačit mnoho témat najednou do výpravného leteckého velkofilmu - který stál příliž mnoho - času, peněz a i lidských obětí...včetně zdraví jeho producenta a režiséra v jedné osobě. Podařilo se mu reálně v té době až s neskutečným nasazením připomenout hrůzy nedávno skončené 1. světové války filmem, kde jsou dvě velké letecké scény propojeny chaotickým a melodramatickým scénářem pospojovaných epizod ze života party předválečných evropských studentů "na Oxfordu", odkud je doslova přes noc vytrhne - služba vlasti...se všemi dobovými rekvizitami, patriotismem davu (který lynčuje socialistu odsuzujícího kapitalismus), leskem společenské smetánky, bídou života "v zákopech" - u letky, na svou dobu odvážnými "dekadentními" milostnými scénami - aneb jak se z žen stávají za války děvky...a s vnitřními konflikty postav lavírujícími mezi povinností (k vlasti) a vlastní morálkou. Ten je zvláť vyhrocen mezi dvěma bratry (piloty) kdy ten starší v závěrečné scéně zastřelí mladšího v německém zajetí poté co jej po celý scénář dvouapůlhodinového filmu tahal z průserů...ten leitmotiv vztahu navíc dvou mužů k jedné ženě si asi vypůjčili autoři scénáře nejnovější verze filmu "Pearl Harbor", který hodně připomíná tento film dokonalými efekty bombardování a psích soubojů desítek dvouplošníků zde ovšem "tvořených" bez počítačové animace... se skutečnou dobovou technikou za příšerného kaskaderského nasazení (vždyť při "natáčení" zahynulo pět pilotů!!!)."Dog fighty" ovšem dnes místy působí nechtěně komicky zejména naivním střihem a technikou snímání, ale i chtěné komiky je ve filmu dost. Dnes se ovšemže smějeme na místech, kde by si to autor nepřál, pruští šlechtičtí oficíři působí jen jako vlastní karikatůry zejména v první velké letecké scéně - bombardování Londýna jediným Zeppelinem, kdy takřka s hravostí nechá velitel odstřihnout koš s "bombometčíkem" a vyskákat polovinu posádky (pochopitelně bez padáku) aby odlehčil stroj při úniku před stihači. Přeze všechna negativa -včetně prostřídávání (zoufale)barevné a černobílé snímací techniky je i po letech film nezapomenutelným zážitkem, avizovaným už popisem svého vzniku ve filmu "Letec" (kde Hughese ztvárnil velmi dobře L.Di Caprio). Místy dokonale nasnímané sekvence (např. hromadný start Richthoffenovy eskadry) se střídají s až divadelním scénickým projevem ... nevhodným pro film, který dnes vyznívá i jako reklama na tabákové výrobky - kdy se bez záběrů jejich detailního použití neobejde jediná scéna.
URL : https://www.valka.cz/Hell-s-Angels-Pekelni-andele-t34930#126950 Verze : 0
Velmi pěkný film. Podle mě jeden z nejlepších filmů o létání, letadlech a pilotech. Perfektní dogfight. Cool
URL : https://www.valka.cz/Hell-s-Angels-Pekelni-andele-t34930#162151 Verze : 0
Ovlivněn a namlsán shlédnuním filmu letec jsem si sehnal i tuto raritku a musím říci že jde o film,který v provedení a realističnosti bezproblémů předežene většinu dnešních válečných filmů.Útok na Zeppelin a velkolepá bitevní scéna v závěru jsou pravými filmovými lahůdkami.
URL : https://www.valka.cz/Hell-s-Angels-Pekelni-andele-t34930#169445 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více