Siegfriedova linie

Siegfried Line
Siegfriedlinie / Westwall
Siegfriedova linie:
Původní Siegfridova linie (Siegfriedstellung) byla linie obranných pevností a tankových překážek vybudovaná Němci jako část Hindenburgovi Linie z let 1916-1917 v severní Francii během první světové války. Avšak v Anglii se hovořilo jako o obranné linii během druhé světové války, budované během 30tých let, jako opozice proti francouzské Maginotově linii. Sami Němci ji nazývali Westwall (Západní val)), ale spojenci ji po světové válce označili za linii.
Siegfriedova linie je obranný systém dlouhý přes 630km s více než 18.000 bunkry, tunely a tankovými překážkami. Vede od Kleve na hranicích s Holandskem, podél západních hranic staré německé říše, po město Weil am Rhein na hranicích se Švýcarskem. Více než strategický význam měla význam propagandistický, Adolf Hitler plánoval další výstavbu roku 1936 a budovat se měla v letech 1938 1940.


Konstrukční program, 1938 – 1940:
několik základních konstrukčních fází na Siegfriedově linii:
* "program hraniční stráže" pro předsunuté pozice (1938)
* "Limesprogramm" (1938)
* program Aachen-Saar (1939)
* palebné postavení mezi Brüggen a Kleve (1939 - 1940)
* západní vzdušná obraná zóna (1938)
Tomuto programu byla přidělena vysoká priorita a snažil se získávat všechny dostupné zdroje.


Na začátku každého konstrukčního programu, každá stavba ležela na výkresových prknech, než mohla být postavena v tisících. Tahle standartizace byla pro výstavbu bunkrů a tankových překážek nezbytná jelikož byl nedostatek materiálu, přepravních prostředků a pracovních sil.


Průkopnický program:
Pro hlavní část průkopnického programu, malé bunkry byly vepředu osazeny třemi střílnami. Bunkr byl pouze 50cm silný a nebyl chráněn proti plynovým útokům. Osádky bunkrů neměly své vlastní postele, ale byly vybaveny houpacími sítěmi.. V nechráněné pozici, stejně malé bunkry byly na střeše vybaveny malou obrněnou kruhovou pozorovatelnou. Všechny tyto konstrukce byly již považovány za zastaralé, když byly stavěny a nabízely nejlepší ochranu proti šrapnelům z bomb a granátů. Program byl uskutečněn pohraniční stráží (Grenzwacht), bunkry byly postaveny blízko cizích hranic.


Limesprogramm:
Limesprogramm (citronový program) započal, když bylo Hitlerem rozhodnuto o výstavbě silných opevnění na západních hranicích Německa. Bunkry budované v této fázi, roku 1938, byly odolné konstrukce. Strukturu každého opevňovacího programu tvořily bunkry Type 10, věk osádek tvořili pravděpodobně muži okolo 20ti let, na výstavbu bylo zapotřebí 287 m3 betonu, ubytování pak bylo zajištěno jakoby v malích blokových "bytech".
Bunkry měli tloušťku stropu a stěn 1,5 m, ale tohle zesílení bylo dokázáno až časem, téměř na samém konci programu. Celkový počet 3,471 bunkrů Type 10 bylo vybudováno podél celé Siegfriedovi Linie. Bunkry měly hlavní místnost či kryt pro 10-12 mužů s vchodem, čelní stupňovitou střílnou, zázemím, a bojovou sekcí vysokou 50cm. Tato sekce měla kulometné střílny vepředu a po bocích a dále jednu střilnu oddělenou. Další střílny byly vyrobeny pro karabiny a celá konstrukce byla navíc odolná proti plynovým útokům, založených na zkušenostech z první světové války.
Bunkry byly vytápěny bezpečnostními kamny s komínem který musel, jak jinak, vyčnívat ven a byl proto zakryt silnou mříží. Každý voják měl přiděleno místo na spaní a židli, velitel objektu měl křeslo. V bunkru bylo celkově málo místa, na každého vojáka připadalo okolo 1 m2 místa, které znamenalo že pokoj byl plný.


Dokončení příště Wink
URL : https://www.valka.cz/Siegfriedova-linie-t34866#150015 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více