USA - GBU-36/B GAM

GBU-36/B GAM


GAM (GPS Aided Munition). Munice naváděná pomocí GPS. Přesně naváděná tříštivo-trhavá puma Mk.84 ráže 2000 lb. Bývala označována i jako GAM-84.


Byla vyvinuta společností Northrop Grumman v první polovině devadesátých let na základě požadavku amerického letectva z roku 1992 zavést do výzbroje konvenční řízenou munici pro "neviditelné" bombardéry B-2A Spirit. GBU-36/B mohly nosit bombardéry B-2A ze série Block 20, která začala být k dispozici od dubna 1996. Do pumovnice Spiritu se vešlo maximálně 16 těchto pum.


GBU-36/B byla pouze přechodnou zbraní do doby než se na konci devadesátých let začaly masově vyrábět pumy řady JDAM, konkrétně GBU-31/B.


GBU-36/B byly použity v bojové akci pouze jednou - během operace Allied Force při bombardování Srbska na jaře 1999. Bombardéry B-2A během kampaně svrhly více než 385 těchto pum, což byla drtivá většina všech vyrobených GBU-36/B. To byl také hlavní důvod proč se nepoužívaly v leteckých kampaních nad Afghánistánem nebo Irákem - žádné další už prakticky nebyly k dispozici.
URL : https://www.valka.cz/USA-GBU-36-B-GAM-t31565#113983 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více