7,62 mm kulomet Kalašnikova (PK, PKS, PKB, PKM, PKMS, PKMB, PKT, PKTM)

Přehledové téma

Řada 7,62 mm kulometů Kalašnikova




Sovětská / ruská výroba:





Zahraniční výroba:



  • UP-7,62
    - azerbajdžánská verze kulometu PKM


  • HP-7,62
    - upravená verze kulometu UP-7,62


  • MG
    - bulharská licenční verze kulometu PK


  • MG-M1
    - bulharská licenční verze kulometu PKM


  • MG-M1S
    - upravená verze kulometu MG-M1


  • MG-1M
    - přepracovaná verze kulometu MG-M1


  • Univerzální kulomet typ 80
    - čínská verze kulometu PKM



URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#151861 Verze : 4
Tady ho máte a hned dvakrát.
URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#36204 Verze : 0
v Bulharsku se vyrábí kopie PKM a PKS pod označením 7,62x54 MG-1M a 7,62x54 MG-1S a v ráži 7,62x51 NATO pod označením 7,62x51 MG-1M a 7,62x51 MG-1S,
uvedu TTD pro ráži 7,62x54R v závorce pak pro ráži 7,62x51 NATO pokud jsou údaje rozdílné
Délka: 1160 mm
Délka hlavně: 605 mm
Úsťová rychlost: 825 m/s (830 m/s)
Hmotnost: 8,85 kg (8 kg)
Kadence: 650 ran/min (600 ran/min)
Praktická rychlost střelby: 250 ran/min
Max. efektivní dostřel: 3800 m
Životnost zbraně: 25 000 ran
Pás: 100 a 200 nábojů
archiv autora
URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#306911 Verze : 0

Diskuse

Ahoj koukal jsem na jedno video
www.youtube.com
ve 3:51 tam vojak strili z kulometu PK a misto zasobniku pouziva takovy batoh na zadech ze ktereho vytahuje pas, nevite nekdo jak se to nazyva?
URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#334985 Verze : 0
myslím že to co má na zádech je normální batoh a v něm je schránka s pásem (druhá je normálně pod zbraní) z té na zádech je veden pás, který vždy po dávce rukou vytáhne a střílí dál. Myslím že nejde o nic speciálního, ale prostě o normální schránku nesenou takto a použitelnou v podstatě asi jen při střelbě vleže.
URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#335002 Verze : 0
Vedle RPK 74 jsem měl možnost zastřílet si i z tohoto kulometu a musím konstatovat, že z hlediska bojového použití je velmi dobře konstruován. Oproti UK vz. 59 celkově lépe "sedí" v rukách i při střelbě delšímu dávkami a dobře se kontroluje. Jedním z důvodu je zřejmě i skutečnost, že pažba zbraně je umístěna téměř v ose hlavně a myslím, že se to příznivě odráží i v přesnosti střelby. Proto, že prázdné nábojnice ze zbraně vyletují výhozním okénkem na levé straně pouzdra závěru, směrem k zemi a poněkud vzad, je třeba při střelbě zaujmout správnou polohu levé ruky a nevystrkovat levý loket příliš do strany. Důvod je ten, že nábojnice pak mají snahu odrážet se od levého předloktí, což je dost nepříjemné, zejména pokud se střílí v košili s krátkým rukávem. Leváci mají tedy v tomto směru výhodu, ale pro praváky je to jen věc cviku.
Zbraň je velmi spolehlivá, konstrukčně jednoduchá a uvnitř je překvapivě málo součástek. Je na první pohled patrné, že byla konstruována s rozmyslem a na základě skutečných bojových zkušeností. Není divu, že je ve světě tak oblíbená a rozšířená a že je vyráběna v mnoha modifikacích.
Domnívám se, že tento kulomet u jednotek ČSLA nikdy zaveden nebyl. Pokud vím, tak v současné době je též používán jako palubní kulomet osádkami vrtulníků Mi 17 letectva AČR, nasazených v Afghánistánu.
Poslední známou modifikací je PKM PECHENEG, který je však z hlediska svého taktického použití určen především jako podpůrná zbraň pro jednotky SPECNAZ, průzkumné a výsadkové skupiny. Zbraň má zcela novou těžší hlaveň, která je chlazena proudem vzduchu na podobném principu jako u kulometu Lewis a není vyměnitelná i když ji lze demontovat za účelem čištění a kontroly. Kulomet má pravděpodobně kadenci až 800 ran/min (to dosvědčují vzácná videa), je velmi přesný, při čemž některé prameny uvádějí až do vzdálenosti 1500 m. Tytéž prameny uvádějí, že ze zbraně lze vystřelit v jedné dávce nepřetržitě až 600 ran, bez rizika, že se zasekne. Kulomet PKM Pecheng byl zkonstruován na základě požadavků a zkušeností speciálních jednotek z bojů v Afghánistánu a v Čečensku. Je nesporné, že těmto jednotkám může v kritických situacích zajistit účinnou podporu a v rozhodujících fázích střetnutí zajistit i výraznou palebnou převahu. O zavedení zbraně u pěších jednotek se neuvažuje
URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#429285 Verze : 0

Citace - Jan Kamiš :


Domnívám se, že tento kulomet u jednotek ČSLA nikdy zaveden nebyl. Pokud vím, tak v současné době je též používán jako palubní kulomet osádkami vrtulníků Mi 17 letectva AČR, nasazených v Afghánistánu.



Musím ťa trochu poopraviť, v ČSLA bol tento guľomet zavedený vo verzii uvádzanej v zozname dokumentácie ako PKMB a zároveň indexom 6P6M (PKM) (tak babo raď Cool). Zbraň bola upevnená v stojane 6U1 určenom pre verziu PKB /PKMB ako súčasť protilietadlového kompletu Strela-10 M, kde tvorila podpornú zbraň družstva a bol lafetovaný na držiaku pred poklopom veliteľa. (Pozri fotografie vyššie Wink )
URL : https://www.valka.cz/7-62-mm-kulomet-Kalasnikova-PK-PKS-PKB-PKM-PKMS-PKMB-PKT-PKTM-t29885#429286 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více