NOR - Penguin

Penguin


Penguin MK3 (ve Spojených státech označená AGM-119A) je protilodní střela norského původu. Byla vyvinuta ve spolupráci Norského obranného výzkumného institutu a společnosti Konsberg. Do výzbroje norského letectva zařazena roku 1990, kde byla určena hlavně pro letouny F-16A. Pro krátké a střední vzdálenosti. Navádění inerciální, v koncové fázi infračervené. Vykazuje jedinečné schopnosti i proti malorozměrným cílům, jako je například věž vynořené ponorky. Infračervený senzor je širokopásmový a velmi citlivý. Cíle vyhledává autonomně v 360 stupňovém úhlu, je odolný proti IČ klamným cílům i jiným druhům rušení. Rozlišuje různé druhy cílů a určuje jejich prioritu ničení. K cíly střela neletí přímo. Proč? Aby ho překvapila. Typ fire-and-forget, po odpálení zcela autonomní. Cíl zasahuje na čáře ponoru. Výhodou střel Penguin je velký dolet, který dovoluje útočit z prostoru mimo dosah protivníkovi PVO. Ve své domovině přišel Penguin MKI do výzbroje v roce 1972, M2 v roce 1980. Kromě Američanů střelu koupili i Švédi, Řekové a Turci. Penguin MK3 (AGM-119A) je standardní protilodní zbraň norských letounů F-16.


Penguin MK2 MOD7, ve Spojených státech označený AGM-119B, se sklopnými křídly je přizpůsobený pro vrtulníky, např. pro SH-60B Seahawk. Z něj byl i proveden první ostrý odpal této střely, a to v červnu 1994. Americké vojenské námořnictvo koupilo asi 100 střel AGM-119B.


Srovnejte s protilodní AGM-84 Harpoon


Rozměry AGM-119B
- délka: 3,06 m
- průměr: 28,5 cm
- rozpětí: 0,76 m při složených křídlech, 1,4 m po odpálení a rozložení


celková hmotnost: 385 kg
hmotnost bojové hlavice: 120 kg (50 kg výbušniny)
řídící systém: INS, v koncové fázi pasívní IR
motor: raketový na TPH, (dvoustupňový)
rychlost: 1,2 M
dolet: 46 km
URL : https://www.valka.cz/NOR-Penguin-t28641#100621 Verze : 0
Penguin Mk.3 podvěšený pod křídlem letounu F-16, základna Eglin AFB na Floridě. Snímek pochází z poloviny osmdesátých let, kdy tyto střely testovalo US Air Force. Do výzbroje žádné ze složek amerických ozbrojených sil však Penguin Mk.3 alias AGM-119A zavedeny nebyly.
NOR - Penguin - (US DoD)

(US DoD)
URL : https://www.valka.cz/NOR-Penguin-t28641#148749 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více