Mk.77 Napalm

Zápalná puma o hmotnosti 341 kg. Obsahuje Napalm. V součastné době je jediná používaná puma s napalmem.


Konstrukčně vychází ze zápalných pum M-47 a M-74 (napalm s WP - bílým fosforem) používaných během válek v Koreji a ve Vietnamu.


Je to kanystr z tenkého, leštěného hliníku. Nemá žádné stabilizační plochy (na rozdíl od pum typu FAE, které jsou balisticky stabilizované). Po odhození se začnou různě převracet. Tento pohyb přispívá k rozptýlení zápalného gelu po dopadu kontejneru do širokého okolí. Pumu lze odpálit i před dopadem, tedy ve vzduchu, nad zemí. Je určena proti pěchotě v zákopech, vozidlovým konvojům, stavbám,...


V operaci Desert Storm shodila USMC kolem pětiset kusů Mk.77 a to hlavně z letounů AV-8 Harrier. Shozy byly prováděny v malých výškách. Jak také jinak, pokud chtěly zasáhnout něco určitého. Na americkém webu jsem se dočetl o jednom druhu cílů. Írák naplnil, střelecké, zákopy na hranicích s Kuvajtem olejem. A tento olej zapalovaly sedmasedmdesátky. Vysvětlení tam nebylo. Pravděpodobně olej vyhořel a zákop se stal překonatelným pro pěchotu.
URL : https://www.valka.cz/Mk-77-Napalm-t28612#100568 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více