04.10.2022 - Rusko-ukrajinský konflikt

04.10.2022 - Russia-Ukraine conflict
Situace kolem městyse Borova... (podle čestvých zpráv je možná osvobozena i Makijivka)




... u Kreminny (ukrajinské předsunuté oddíly prý kontrolují silnici do Svatove)



... na chersonském bojišti, kde je ukrajinská armáda prý minimálně v severní části Dudčan a rýsuje se zde další kotel. Při průlomu prý pomohlo totální zarušení ruských komunikačních prostředků, takže si vojáci v obranných liniích nebyli schopni přivolat dělostřeleckou či leteckou podporu. Ruské zdroje jsou plné paniky a očekávání, že Ukrajinci brzy postoupí dál ve směru na Beryslav. Ruské flexibilní zkracování fronty začíná připomínat něco z historie...






Rusové stále a stále útočí u Bachmutu čelně na dobře opevněné ukrajinské linie. Vojensky to nedává žádný smysl, mrhají zde silami. Je za tím zřejmě politika - dobýt Donbas. Jenže když mezitím na severu takřka ztratili celou Charkivskou oblast, další část Doneckecké oblasti a začínají ztrácet části Luhanské oblasti, tak už to nedává smysl ani z toho politického hlediska. Rusové zřejmě chtějí mít novodobou verzi Verdunu.



Mezitím v Bělorusku Lukašenka vyhlásil mobilizaci... na sběr brambor... nicméně on to dost možná je signál do Evropy/Moskvy, že on vojáky na Ukrajinu nepošle. On mívá ve zvyku dělat podobná ujetá prohlášení, aby se vyhnul tlaku Putina.



Generál Lapin, který se stal cílem kritiky některých ruských veřejných činitelů, si to nenechal líbit... uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Ruské bezpečnostní a vojenské špičky nemají dlouhodobě Kadyrova v lásce a naopak. Po vraždě Borise Němcova, kterou provedli Čečenci v Moskvě na dohled od Kremlu, to vřelo mezi FSB a kadyrovci. Čekalo se, na čí stranu se tehdy Putin přikloní. Ale on není zdaleka takový silák, jak se prezentuje, takže tehdy zalezl na delší dobu do ústraní a nechal to vyhnít. Může si to dovolit v nynější situaci?


Čeká nás dlouhé přešlapování, noc dlouhých nožů na MO RF, nebo vojenský převrat?





Norové mezitím poslali armádu střežit prvky kritické infrastruktury
URL : https://www.valka.cz/04-10-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257960#706683 Verze : 8
Pět nedávno vyměněných velitelů z Mariupolu dnes mělo poprvé možnost vidět své nejbližší. V rámci dohody se do konce války mají nacházet v Turecku.
URL : https://www.valka.cz/04-10-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257960#706685 Verze : 1
Osvobozena Novopetrivka vedle městyse Archanhelske na severozápadním cípu chersonského bojiště...



a Bohuslavka v Charkivské oblasti mezi městysem Borova a městem Kupjansk



Dudčany by měly být víceméně v ukrajinských rukou. Ruská obranná linie se prý posouvá na jih do Mylove. Jsou i již nepotvrzené zprávy, že okupační jednotky se začínají připravovat na opuštění pozic u Velyke Oleksandrivky, aby se nedostaly do obklíčení.




A ruské zdroje hlásí, že ukrajinské průzkumné či dokonce již standardní prvosledové jednotky překročily silnici Kreminna-Svatove a dostávají se do boku obou měst s cílem je obklíčit. Za všechny Girkin...



A aby toho nebylo málo, tak ruské zdroje popisují a varují, že Ukrajinci hromadí síly a prostředky v Záporižská oblasti. Očekávají, že zde ukrajinské síly brzy začnou další ofenzívu.
Že by první výstřely?...
URL : https://www.valka.cz/04-10-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257960#706695 Verze : 4
Tohle bych zatím bez dalších potvrzení bral s rezervou (může to být jen hledání důvodu, proč dostali nakládačku)... nicméně... podle ruských zdrojů ukrajinské jednotky prorazily u Dudčan i díky tomu, že namalovaly na svá vozidla ruské rozpoznávací znaky (V, Z) a tím vnesly do řad obránců zmatek. Kromě toho taky Ukrajinci aktivně zarušili ruské komunikační systémy. A jak zabránili palbě na vlastní vozidla? Využili moderních prvků pro počítačově/síťově řízené vedení války (network-centric warfare). Každé bojové vozidlo od tanku po HMMWV bylo opatřeno senzorem a zasíťováno. A vojáci pak na displayích mohli vidět, které vozidlo je jejich a které ne, aniž by se museli spoléhat na rozlišovací znaky na nich. Pokud se to potvrdí, znamená to, že ukrajinská armáda zvládla zapracovat velmi moderní prvky vedení boje ve 21. století, zatímco ruská armáda se technologicky často propadá do druhé poloviny minulého století.
URL : https://www.valka.cz/04-10-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257960#706697 Verze : 1
Trofejní T-80BVM se zavěšenými ERA bloky v měkkých pouzdrech
URL : https://www.valka.cz/04-10-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257960#706700 Verze : 0
Osvobozeny Novomykolajivka a Starosillja. Ukrajinské jednotky se zarývají do ruských obranných linií nejen na severovýchodním cípu, ale i severozápadním cípu chersonského bojiště. Navíc už kolují informace, že ruská armáda se začíná stahovat na jih. Zatím není jasné jak daleko, ale vzhledem k vývoji by to byl očekávatelný krok, protože jim reálně hrozí/hrozilo odříznutí. V zásadě už je tam z oblasti kolem Velyke Oleksandrivky k dispozici jen jedna silnice nižšího řádu.


Varianta přísunu posil zřejmě není reálná. Zřejmě nejsou k dispozici, není je snadné dostat je přes řeku (mosty poškozeny, přívozy po zprovoznění likvidovány) a je problém dopravovat zásoby již pro tam přítomné jednotky. Navíc zřejmě existuje obava z ukrajinského úderu v Záporižské oblasti. Ztráta pravého břehu by znamenala velkou blamáž, ale úspěšný úder někam k Melitopolu by znamenal ohrožení jednotek u Chersonu i Krymu.




URL : https://www.valka.cz/04-10-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257960#706701 Verze : 3
Několik verzí situace na sever od Chersonu - ruský úprk na jih zobrazuje i mapa od ruského Rybara




URL : https://www.valka.cz/04-10-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257960#706710 Verze : 1
Opuštěné a poškozené ruské BMP-2 v Chersonské oblasti, nově v ukrajinských rukou.





Zničený ruský Tigr-M v Donecké oblasti.





Ukrajinskými vojáky SSO (SOF) ukořistěné ruské BTR-D v Chersonské oblasti.





Další opuštěný a ukořistěný ruský T-62M v Chersonské oblasti.





V Charkivské oblasti sestřelený dron Orlan-10.





Ukrajinská 92. brigáda ukořistila v Charkivské oblasti další BTR-82A, další OT stejného typu zničila, stejně jako BMP-2.





Další ruské ztráty v okolí Pavlivky v Donecké oblasti - dva T-80BVM, BMP-3, dvě či čtyři automobilové cisterny a nejspíš další zničená či poškozená, případně opuštěná technika.





Přímý dělostřelecký zásah ukrajinského dělostřelectva zničil tento BMP-2, pravděpodobně někde na východě.





Další opuštěný T-62M v Chersonské oblasti.





Zničené ruské MT-LB a BMP-2 v Chersonské oblasti.





Ukořistěný ruský BTR-80 a tažený ZU-23-2 v Chersonské oblasti.





Spíše poškozený než zničený ukrajinský tank T-80BV - vedle zničený nejspíš štábní (popř. dílenský) vůz či přívěs. Chersonská oblast.


URL : https://www.valka.cz/04-10-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257960#706737 Verze : 3
Jevhen Jenin (Євген Єнін), zástupce MV Ukrajiny oznámil, že v osvobozených oblastech zajímáni ruští vojáci, kteří se opozdili, nebo dezertovali. Zajatci se stávají součástí takzvaného "výměnného fondu".
Zdroj:
https://t.me/mvs_ukraine/18002
www.ukrinform.ua
04.10.2022 - Rusko-ukrajinský konflikt - Foto via UkrInform.

Foto via UkrInform.
URL : https://www.valka.cz/04-10-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257960#706753 Verze : 1
Přehled ztrát ruských důstojníků k 4. říjnu 2022.


URL : https://www.valka.cz/04-10-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257960#706763 Verze : 0

Diskuse

s tim uderem k Melitopolu, take jsem nad tim uvazoval, ale nevim jestli je takovy klin uplne dobry napad, z jedne strany by mely russaky z krymu, z druhe pak od Berdansku a Mariupolu ... jeste nedozral cas, myslim si ... ale kdyz vidim, jak se to rozklada ...
URL : https://www.valka.cz/04-10-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257960#706708 Verze : 0
Těžko říct. Neodvažuji se tipovat. Na to neznáme příliš mnoho informací (množství sil a prostředků na obou stranách, možnosti logistiky atp.). Ta strana od Mariupolu nemá jiné spojení po železnici než právě přes Melitopol, takže tam by spíš měli Rusové problém než ofenzivní možnosti, ale přes Krym Rusové posílali posily do jižní části Chersonské oblasti, takže bych si tipoval, že tam UA zaútočí, až jim ty základny smahnou HIMARSama. Uvidíme.
URL : https://www.valka.cz/04-10-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t257960#706709 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více