Ngo Dinh Diem

Ngo Dinh Diem - prezident-diktátor
(čti [:ngo dyň zijem:])


(1901 - 1963)


- prezidentem v letech 1955 - 63
URL : https://www.valka.cz/Ngo-Dinh-Diem-t25671#93568 Verze : 0
Narodil se v Hue 3. ledna 1901 v bohaté katolické rodině, což ho předurčovalo pro dráhu císařského úředníka.
Sloužil u dvora císaře Bao Daie až dokonce druhé světové války. V roce 1945 uprchl do Číny a poté co byl vydán zpět do Vietnamu, se uchýlil na americké vyslanectví a požádal o azyl v USA.


V roce 1954 se se vrátil na žádost hlavy vietnamského státu – bývalého císaře Bao Daie, který ho jmenoval ministerským předsedou. Po rozdělení země a vyhlášení Vietnamské republiky v roce 1955 se prohlásil jejím prezidentem v Saigonu. Odmítl závěry Ženevské konference z roku 1956 o uspořádání celovietnamských voleb.


V roce 1957 požádal amerického prezidenta D. Eisenhowera o vyslání vojenských poradců v souvislosti s činností komunistických partyzánů v Jižním Vietnamu, čímž počala americká vojenská přítomnost v zemi.


Ngu Dinh Diem vládl autoritářským způsobem, prováděl represe proti odpůrcům svého prokatolického režimu, proto byl nenáviděný zejména na buddhistickém venkově. Diem odmítal pozemkovou reformu, která by se dotkla velkých vlastníků půdy, převážně vietnamských katolíků. Poté co brutálně potlačil demonstraci buddhistických mnichů v červnu 1963 v Saigonu, ztratil podporu USA.


Na podzim 1963 schválil americký prezident J. F. Kennedy tajný plán CIA ke svržení prezidenta Diema s pomocí armády. 1. listopadu 1963 byl Diem i se svým bratrem – arcibiskupem Dinh Nhuem zavražděn a v Saigonu byla nastolena vojenská diktatura.


Jeho galerii naleznete na těchto stránkách - http://ngothelinh.50megs.com/NgoDinhDiem.html
URL : https://www.valka.cz/Ngo-Dinh-Diem-t25671#93625 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více