11.05.2022 - Rusko-ukrajinský konflikt

11.05.2022 - Russia-Ukraine conflict
Přehled ruských ztrát a jejich denního přírůstku dle ukrajinské strany k 11. květnu 2022.



URL : https://www.valka.cz/11-05-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t253132#696407 Verze : 0
Ruskí prieskumáci niekde na Ukrajine....






40 mm Bofors L/60? ukrajinskej armády


URL : https://www.valka.cz/11-05-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t253132#696468 Verze : 0
Sily územnej obrany v Charkove prevádzkujú vozidlo (Kraz?) s namontovaným 57 mm protilietadlovým kanónom S-60. Všimnite si tiež 7,62 mm guľomet Maxim vz. 1910/30.





Zaujímavosťou je, že muníciu vyrábala slovenská spoločnosť MSM Group. Ide o novšiu výrobu, ktorá má v porovnaní so starými sovietskymi výrobkami neporovnateľne väčšiu spoľahlivosť.


Pravdepodobne boli dodané v rámci vojenskej pomoci zo Slovenska, ktorá umožnila využitie starých uložených ukrajinských zbraní.



Môžeme sa tiež v krátkosti pozrieť na to, aká munícia sa používa s ukrajinskými húfnicami M777A2 – projektilmi M795 a M549A1 RAP s pôsobivým dosahom 22,5 km a 30 km+ pre posledné menované vďaka prítomnosti raketového motora.





Zdá sa, že vojenská pomoc na Ukrajinu stále prúdi - tentoraz ukrajinské sily dostali z Poľska dávku 5,56 mm útočných pušiek MSBS Grot C16A2 - koľko bolo dodaných, nie je jasné.
Sú to veľmi moderné pušky a prevádzkujú ich poľské ozbrojené sily.


URL : https://www.valka.cz/11-05-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t253132#696476 Verze : 2
Vzdušně-kosmické síly Ruské federace měly přijít o vrtulník Kamov Ka-52, který měl být sestřelen nedaleko Izjumu pomoci polského systému Perun.


Zdroj:
cee.liveuamap.com



Jeden člověk zahynul v důsledku ruského útoku řízenou (?) střelou na Lozovskou komunitu v Charkovské oblasti.


Zdroj:
cee.liveuamap.com



Rusové střelou zasáhli ukrajinský traktor, který prakticky celý zhořel. Stalo se tak v Charkovské oblasti.


Zdroj:
cee.liveuamap.com



Rusové evakuovali zraněné vojáky pomocí vrtulníku Mi-8AMTš v oblasti Izjumu.





Zdroj:
cee.liveuamap.com



Ukrajinská armáda zničila pontonový most a několik kusů techniky při obci Seversky Donets





Zdroj:
cee.liveuamap.com



Ruská armáda ostřelovala vesnici Komyshyvakha v Záporoží. 1 člověk byl přitom zabit a další 3 byli zraněni.


Zdroj:
liveuamap.com



Dále probíhá odstřelování a útoky na Azovstal v Mariupolu.


Zdroj:
liveuamap.com



Ruská armáda ostřelovala vesnici Tsyrkuny v Charkovské oblasti zápalnou municí, což vede k řadě požárů.


Zdroj:
liveuamap.com



Při ruském ostřelování vesnicie Novyi Merchik v okrese Bohodukhiv, došlo ke zranění jednoho člověka.


Zdroj:
liveuamap.com

URL : https://www.valka.cz/11-05-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t253132#696478 Verze : 3
Americký kongres nejenže schválil návrh prezidenta Bidena o pomoci Ukrajině, ale částku z původních 33 miliard USD navýšil o téměr dalších 7 miliard na 40 miliard (ca 948 miliard Kč). S tím co USA již poskytly dříve (nebo je zatím v běhu, ale této pomoci se netýká) je to tak až 50 miliard USD. Jedná se o pomoc vojenskou, humanitární a o podporu ekonomiky. Toto podpořili plně nejen Demokráte ale ze 3/4 i Republikáni. Konkrétně hlasovalo pro 368 členů sněmovny a jen 57 jich bylo proti. Tuto pomoc musí ještě schválit Senát USA, nicméně ani zde se nepředpokládají komplikace.


Zdroj:
www.ceskenoviny.cz
URL : https://www.valka.cz/11-05-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t253132#696479 Verze : 0
Videovýzva židovského příslušníka pluku Azov z obleženého Azovstalu


Я, Барабаш Віталій Олександрович, позивний «Бєня», внаслідок важкого поранення, контузії, і тяжких захворювань, мені важко говорити, тому мою промову за мене скаже мій побратим, від імені усіх українських євреїв, які знаходяться разом зі мною тут.
Всім мирного неба надо головою. З цих слів почну своє звернення до прем‘єр-міністра Нафталі Беннета, Кнессету, громадськості Ізраїлю, журналістів, синагоги міста Кривий Ріг «Бейн Стерн Шульман», равіну Лерон Едері, та сподіваюсь, що мене також почують Юлій Едельштейн, Юлія Маліновська, Євгеній Сова, Алекс Кушнір, як ті, хто має ближче відношення до України так само, як і я тут, в українському Маріуполі, в у тих завалах, що залишились від Азовсталі, знаходяться євреї, такі, як і я, такі, як ви. Ми з вами пам‘ятаємо, як від геноциду потерпали наші українські пращури з боку сталіна, та єврейські пращури з боку гітлера.
Сьогодні вже наші спільні коріння настигла нова трагедія, яка об‘єднує та відновлює зусилля двох минулих диктаторів у лиці путіна.
Я звертаюсь від імені всіх євреїв, що знаходяться сьогодні к оточенні на руїнах Азовсталі. Я поранений, та маю змогу записати це відео. Інші прямо зараз знаходяться на бойових позиціях та захищають кожен клаптик землі, яку український народ розділив з нашими предками.
Росіяни вже третій місяць знищують все, що стосується нашого спільного коріння та нашої спільної історії. Увесь час нас об‘єднували дві страшні історичні трагедії, але зараз ми просто забов‘язані боротися, тому що тепер це і наша земля і наша країна. Україна ніколи не відверталася від євреїв, тому ми вважаємо, що Ізраїль може теж не відвертатись від українського народу, а пліч-о-пліч стати проти російських загарбників, які принесли нову трагедію.
Зараз ми, знаходячись тут, потребуємо допомоги Ізраїлю у виведенні всього військового гарнізону Маріуполя і закликаємо врятувати.
У вас, як ні у кого, є для цього могутність. У нас, як ні у кого, є на вас надія. Ми вже вас чекаємо. Ми вже пишемо історію.


Elektronický překlad:


Já, Barabáš Vitalij Oleksandrovyč, přezdívaný „Benya“, mám kvůli těžkým zraněním, pohmožděninám a vážným nemocem potíže s mluvením, takže za mě bude mluvit můj bratr jménem všech ukrajinských Židů, kteří jsou tu se mnou.
Každý potřebuje klidné nebe. Těmito slovy začnu svůj projev k premiérovi Naftali Bennettovi, Knessetu, izraelské veřejnosti, novinářům, synagoze Bain Stern Shulman v Kryvyi Rih, rabi Leron Ederi a doufám, že Julius Edelstein, Julia Malinowska a Eugene uslyší také já Sova, Alex Kushnir, jako ti, kteří jsou blíže Ukrajině, jako já jsem tady, v Mariupolu na Ukrajině, v troskách, které zbyly z Azovstalu, jsou Židé jako já, jako vy. Pamatujeme si, jak naši ukrajinští předkové trpěli genocidou Stalina a naši židovští předkové trpěli Hitlerem.
Dnes naše společné kořeny dosáhly nové tragédie, která spojuje a obnovuje úsilí dvou minulých diktátorů tváří v tvář Putinovi.
Obracím se jménem všech Židů, kteří jsou dnes obklíčeni na troskách Azovstalu. Jsem zraněný a mohu nahrát toto video. Jiní jsou v současnosti na bojišti a brání každý kousek země, který ukrajinský lid sdílel s našimi předky.
Rusové už třetí měsíc ničí vše, co se týká našich společných kořenů a naší společné historie. Vždy nás spojovaly dvě hrozné historické tragédie, ale nyní jsme prostě povinni bojovat, protože nyní je to naše země a naše země. Ukrajina se nikdy neodvrátila od Židů, takže věříme, že Izrael se možná neodvrátí od ukrajinského lidu, ale postaví se bok po boku proti ruským vetřelcům, kteří přinesli novou tragédii.
Nyní, když jsme zde, potřebujeme pomoc Izraele při stažení celé vojenské posádky Mariupolu a voláme po záchraně.
Vy, jako nikdo jiný, máte moc to udělat. My, jako nikdo jiný, máme naději ve vás. Už na vás čekáme. Už píšeme dějiny.
Zdroj:
www.facebook.com
www.facebook.com
11.05.2022 - Rusko-ukrajinský konflikt - Úvodní obrázek z videa Vitalije Barabáše.

Úvodní obrázek z videa Vitalije Barabáše.
URL : https://www.valka.cz/11-05-2022-Rusko-ukrajinsky-konflikt-t253132#696769 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více