Sebastián I.

Narodil se roku 1554 jako vnuk španělského krále Karla V. a syn portugalského infanta Jana, který ovšem zemřel dříve, než se Sebastian narodil. Jeho druhý děd – portugalský král Jan III. zemře o tři roky později, a tak se Sebastian v dětském věku stal jediným dědicem portugalského trůnu.


Chlapec, vychovávaný kněžími, se zabýval četbou rytířských příběhů a byl doslova posedlý uskutečněním křížové výpravy do Svaté země a osvobozením Božího hrobu v Jeruzalémě. Jeho až fanatická zbožnost ho přivedla k myšlence, že je Bohem vyvolený k tomuto úkolu a od útlého mládí se k němu začal připravovat.


V červnu 1578, když mu bylo dvacet čtyři let, vydal se v čele 16 tisíc vojáků a výkvětu tehdejší portugalské šlechty do severní Afriky, kterou chtěl projít až do Palestiny. 4. srpna se jeho vojsko utkalo v bitvě s armádou sultána u marockého Al-Kabíru, kde bylo zcela zničeno. Ti, kteří nezahynuli v bitvě, padli do potupného zajetí a do Portugalska se vrátila jen hrstka rytířů. Sám král v bitvě padl, ale jeho tělo se nikdy nenašlo. To vedlo později ke vzniku kultu, zvaného sebastianismo – víře, že král žije a jednou se vrátí, aby uplatnil svůj nárok na trůn a osvobodil Portugalsko ze španělského područí.
URL : https://www.valka.cz/Sebastian-I-t25219#92580 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více