Auten, Harold

     
Příjmení:
Surname:
Auten Auten
Jméno:
Given Name:
Harold Harold
Jméno v originále:
Original Name:
Harold Auten
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
fregatní kapitán Commander
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
22.08.1891 Leatherhead /
22.08.1891 Leatherhead /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
03.10.1964 Bushkill, Okres Pike, Pensylvánie /
03.10.1964 Bushkill, Pike County, Pennsylvania /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- velitel ozbrojené obchodní lodi HMS Stock Force - commander of armed merchant HMS Stock Force
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- nositel Viktoriina kříže - recepient of Victoria Cross
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Harold_Auten
www.royalnavalmuseum.org
warandsecurity.com
http://www.memorialstovalour.co.uk/vc1020.html
URL : https://www.valka.cz/Auten-Harold-t250337#689971 Verze : 1
     
Příjmení:
Surname:
Auten Auten
Jméno:
Given Name:
Harold Harold
Jméno v originále:
Original Name:
Harold Auten
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
02.08.1915 námořní podporučík
02.08.1917 námořní poručík
02.08.1915 Sub-Lieutenant
02.08.1917 Lieutenant
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Harold_Auten
www.royalnavalmuseum.org
warandsecurity.com
http://www.memorialstovalour.co.uk/vc1020.html
www.thegazette.co.uk
www.thegazette.co.uk
www.thegazette.co.uk
www.thegazette.co.uk
www.thegazette.co.uk
www.thegazette.co.uk
URL : https://www.valka.cz/Auten-Harold-t250337#689972 Verze : 0
Akce HMS Stock Force, za kterou získal její velitel Viktoriin kříž.


Na konci července 1918 velel plavidlu britského Královského námořnictva HMS Stock Force námořní poručík Harold Auten, důstojník ze záloh Královského námořnictva. HMS Stock Force byla "Loď Q", těžce ozbrojená loď, která se měla tvářit jako jako neškodné obchodní plavidlo. Královské námořnictvo používalo lodě Q jako odpověď na narůstající tlak na spojeneckou přepravu ze strany německý U-boatů. Německé ponorky byly velmi efektivní a bylo téměř nemožné je zničit, pokud nebyly vynořené, takže prací lodí Q ylo vylákat nepřítele do střetu využitím falešných projevů slabosti, dokud nemohli vypustit svou skrytou sílu.


HMS Stock Force v tomto účelu uspěla 30. července 1918, nějaký 4 měsíce před uzavřením příměří a koncem války. V 5 odpoledne byla torpédována německou ponorkou UB-80, pod velením kapitánporučíka Maxe Viebega (nositel Pour le Mérite a eso s více než 40 potopenými loděmi) v kanálu La Manche, 25 námořních mil od pobřeží Devonu.


Torpédo zasáhlo přední sekci neškodně vyhlížejícího parníku a exploze vymrštila velké množství trosek do vzduchu. Spousta důstojníků a mužů byla zraněna a přední baterie byla vyřazena z provozu. Poškozený bok se začal naklánět a nořit do vody.


V podpalubí, lodní doktor, chirurg na zkoušku G. E. Strahan pracoval po pás v mořské vodě na raněném, kterého mu tam přinesli.


Součástí matoucí taktiky lodi Q bylo vyslat takzvané "panikáře". To byla skupina mužů, jejíž prácí bylo předvádět opouštění lodi, čímž přilákali nepřátelské U-boaty, které by dokončilo svou práci.


"Panikáři" na HMS Stock Force byli vypuštěni, pod vedením námořního poručíka Workmana, který byl raněn při torpédovém útoku. V záchranných člunech se svými muži pádloval pryč od poškozené lodi. Půl míle od lodě se vynořila německá ponorka na hladinu.


Kapitán, námořní poručík Harold Auten zůstal na svém místě. Posádka dvou nepoškozených děl HMS Stock Force zústala skryta. Po asi třičtvrtě hodiny, bylo všude ticho. V rozpáraném boku, jeden z osádky děla zůstal uvězněn pod zbytky své zbraně. Stoupala kolem něj voda, ale on i jeho osádka věděli, že pokud se pokusí o jeho záchranu, riskují, že němci prokouknou iluzi, kterou si doteď úspěšně udrželi.


Ležel klidně a přijal svůj osud. Posádka ponorky si byla vědoma možné léčky, ale při sledování potápějící se lodi Q usoudili, že není nic jiného než co je - napěchované zásobovací plavidlo a snadná kořist pro granáty mocného U-boatu.


Když malé čluny, které opustili loď byly spatřeny, jak se vrací zpět k HMS Stock Force, vydal kapitán ponorky rozkaz k přiblížení. Pomalu se jejich plavidlo přibližovalo k zdánlivě bezbrannému nepříteli, dokud nebyli jen třista yardů od něj.


Námořní poručík Auten stále nevydal rozkaz k palbě. Ponorka se přiblížila k levoboku ochromené lodě, ale jen dokud nebyla plavidla perfektně srovnaná vedle sebe na dostřel obou zbývajících děl, teprve tehdy vydal námořní poručík Harold Auten konečně rozkaz k prolomení krytí a záhajení palby. Bylo to plných 40 minut od úvodního torpédového útoku.


Námořní poručíku Autenovi bylo v červenci 1918 pouhých 27 let. Za normálních okolností to byl milý chlapík s příjemným a krásným úsměvem, ale teď se nesmál. Jeho ústa byla němá a jeho oči upřené na ničivost jeho skrytých zbraní, které teď ničily nepřátelskou ponorku. HMS Stock Force vypálila jednou, dvakrát, třikrát. Lovec začal být loven, lovec se stal kořistí.


První střela z HMS Stock Force zničila jeden z periskopů a druhá zasáhla velitelskou věž, roztřílela ji na kusy a muže v ní rozprášila široko daleko. Třetí rána se provrtala trupem ponorky a proletěla skrz.


Moře se vhrnulo do díry na čáře ponoru ponorky. Neschopna odolat, příď ponorky se zdvihla z vody a potopila se zádí napřed. Střelci Stock Force pálili do potápějící se ponorky, dokud nezmizela pod vlnami (ponorka avšak nebyla potopena, ale těžce poškozena a zvládla se vrátit na domovskou základnu, po válce byla v rámci válečných reparací předána Itálii a v květnu 1919 sešrotována).


Trvalo skoro 4 hodiny, než se podařilo HMS Stock Force zvládnout mimořádné poškození, které způsobil prvotní torpédový útok. Posádka pracovala na plné obrátky, aby ji udržela na hladině, dokud nedorazí pomoc, která nakonec dorazila v podobě trauleru a dvou torpédových člunů. Zachráněná posádka sledovala, jak jejich poškozená loď nakonec, s vlajkou hrdě vztyčenou, mizí pod hladinou.


Střelec uvězněný pod troskami předního děla byl nakonec zachráněn, ikdyž se skoro utopil a byl pochválen za svou odvahu během tohoto střetu o několik měsíců později.


Kapitán HMS Stock Force, námořní poručík Auten, se zachoval klidně a rozhodně během akce a dosáhl vítězství za užití všech možností a potenciálu lodi Q, její podvodnou taktiku se statečností svou a osádky. Lodě Q byly přísně střeženým tajemstvím po celou válku a když námořní poručík Auten byl vyznamenán Viktoriiním křížem krátce po akci a se stále pokračující válkou, velmi málo bylo řečeno o přesných podmínkách jeho udělení.


Po válce jeho popularita vzrostla. Napsal knihu o lodích Q a dokonce se objevil v němém filmu o HMS Stock Force, kde hrál sám sebe. Vrátil se zpátky do Královského námořnictva po vypuknutí 2. světové války, kde se opět vyznamenal záslužnou službou.


I tento konflikt přežil a žil v míru ve Spojených státech, kde zemřel v roce 1964 v požehnaném věku 73 let.


Vrak HMS Stock Force byl objeven potápěči v roce 2013, 95 let po jejím potopení v hloubce 57 metrů.


www.warhistoryonline.com
https://falcondivingcharters.com/wrecks-in-50-70m/

Auten, Harold - HMS Stock Force

HMS Stock Force
URL : https://www.valka.cz/Auten-Harold-t250337#690020 Verze : 7
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více