Kchang-si

Císař Kchang-si


(1654 - 1722)



Vlastním jménem Süan-jie pocházel z mandžuské dynastie Čching, která vládla v Číně od roku 1644. Na císařský trůn nastoupil jako osmiletý a samostatné vlády se ujal v roce 1667. Provedl rozsáhlé reformy státní správy, soustředil se zejména na posílení císařské moci. Završil tak sjednocení Číny s Mandžuskem. Podporoval zakládání manufaktur, zejména na výrobu porcelánu, který se začal vyvážet do Evropy a tam masově napodobovat. Naopak do Číny směřovaly hlavně zbraně pro přezbrojení armády.


V roce 1692 vydal císař tzv. tolerantní edikt, kterým povolil v zemi křesťanství a pozval do země misionáře. Zejména si cenil jezuitů, u nichž obdivoval smysl pro kázeň a oddanost, tedy vlastnosti blízké oficiální čínské ideologii - konfucianismu. S pomocí jezuitů si chtěl podrobit Číňany, kteří stále jeho dynastii považovali za cizí vetřelce. Kchang-si zavedl též tzv. literární cenzuru, což mělo vést k potlačení původního ducha čínské kultury a zlomit odpor proti mandžuské nadvládě. Zároveň povolil jezuitům, aby vydávali encyklopedie a studovali starou čínskou kulturu. Svěřil jim i vybavení císařské observatoře novými přístroji ze Západu. Mezi jednotlivými misijními řády však vznikly spory o obřady, což nakonec vedlo k tomu, že po smrti císaře Kchang-si jeho nástupce císař Jung-čeng tento tolerantní edikt v roce 1724 zrušil.
URL : https://www.valka.cz/Kchang-si-t24228#90427 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více