Ota III.

Císař římský Ota III.


(Kaiser des Heiligen Römischen Reiches Otto III. )

(980 - 1002)


- vládl v letech 983-996 jako král německý a 996-1002 jako císař římský


Narodil se jako syn Otty II. a Theofany, která byla regentkou v době jeho nezletilosti až do roku 991, kdy regentství převzala Adelheid - Otova babička. V roce 986, po dosažení plnoletosti, dosadil bez ohledu na kuriální právo volby svého bratrance Bruna na papežský stolec jako Řehoře V. a ten ho pak ještě téhož roku korunoval na císaře. Když jeho bratranec v roce 1099 zemřel, nahradil ho svým učitelem Gerbertem z Aurillaku coby papežem Silvestrem II. Otto III. chtěl obnovit římskou říši v její původní velikosti a centrem v Římě, jako sídle císařů, kolem kterého by se sjednotilo veškeré křesťanstvo. To se mu však uskutečnit nepodařilo, protože musel roku 1001 z Říma , kde proti němu vypuklo povstání, uprchnout.

Otto III. se zasloužil o osamostatnění církve v Polsku a Uhrách, když v roce 1000 založil v Hnězdně a o rok později v Ostřihomi arcibiskupství. Zemřel 24. ledna roku 1002 u Viterba, když dokončoval přípravy na znovudobytí Říma.
URL : https://www.valka.cz/Ota-III-t24223#90395 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více