Menelik II.

Menelik II / ዳግማዊ ምኒልክ
Etiopský císař Menelik II.


(1844 - 1913)


Narodil se 17. srpna 1844 v Ankobaru a v roce 1865 se stal králem provincie Šowa, kde založil město Addis Abeba. Po svém nástupu na císařský trůn roku 1889 z ní učinil nové hlavní město Etiopie. Jako negus negesti - císař, uzavřel v květnu 1889 s Itálií tzv. wučalskou smlouvu, kterou postoupil Itálii Eritreu. Sliboval si od spojení s Itálií podporu při budování moderního etiopského státu. Italům se však jednalo pouze o koloniální expanzi, což nakonec vedlo k válce, v níž Menelik II. skvělým vítězstvím u Aduy 11. března 1896 uhájil nezávislost své země, jako jediné na africkém kontinentu.

V následujících letech své vlády upevnil postavení své země smlouvami s Velkou Británií a Francií. Rovněž rozšířil území své říše směrem na jih a východ. Jeho zásluhou zůstala Etiopie jediným velkým nezávislým státem v Arice před první světovou válkou.
Zemřel 12. prosince 1913 v Addis Abebě.


zdroj.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Menelik_II.
URL : https://www.valka.cz/Menelik-II-t23872#88951 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více