Koch, Ilse

SS-Oberaufseherin Ilse Koch


nar.: 22.9.1906
zem.: 01.9.1967
roz.: Kohler
manžel: Karl-Otto Koch, velitel několika koncentračních táborů


Ilse Kochová se "proslavila" sadistickým zacházením s vězni (údajně např. projížděla táborem na koni a nechala bičovat vězně, kteří se jí z nějakého důvodu znelíbili či si měla pořídit na těhotné ženy bič opatřený žiletkami) a tím, že nechala zabíjet vězně se zajímavým tetováním, aby si z jim odebrané kůže nechala zhotovovat "suvenýry" (údajně vazby knih, lampy, rukavice). To jí vyneslo přezdívku "Čarodějnice z Buchenwaldu" (Die Hexe von Buchenwald), někdy se ovšem uvádí i "Bitch of Buchenwald".


V roce 1936 začala pracovat jako strážná a sekretářka v koncentračním táboře Sachsenhausen. Tam se potkala s Karl-Otto Kochem, za kterého se provdala. Příštího roku se přestěhovali přes Esterwegen do Buchenwaldu (ona "jen" jako manželka; on pověřen ). V roce 1941 se stala vrchní dozorkyní (Oberaufseherin). Koncentrační tábor se stal jejich "královstvím". Koch se významně osobně obohatil. Jejich chování a osobní obohacování, ale začalo vadit některým jiným pohlavárům SS (hlavní byl SS-Obergruppenführer und General der Waffen-SS und Polizei Josias dědičný princ Waldeck-Pyrmont) a Kochovi byli vyšetřováni. Po čase byl Koch za trest převelen do Majdanku (při budování továren smrti jeho povaha a chování až tolik nevadily). Její manžel byl ale nakonec stejně uznán vinným a roku 1945 zastřelen. Ilse byla také obviněna, ale byla zproštěna obžaloby a zůstala v Buchenwaldu.


V roce 1947 byla odsouzena americkým vojenským tribunálem za vraždu odsouzena k doživotnímu vězení. Trest jí ale byl brzy zmírněn a byla na rozkaz vojenského správce americké zóny (gen. Lucius Clay) propuštěna (existovala diskuze, zda skutečně nechala zabíjet lidi kvůli sběru tetování). To vyvolala velmi negativní ohlas. Ilse Kochová byla v roce 1949 znovu zatčena a souzena za zabití německých vlastenců. V roce 1951 byla odsouzena k doživotnímu vězení za vraždu. Prvního září 1967 spáchala ve vězení v Bavorsku sebevraždu.
URL : https://www.valka.cz/Koch-Ilse-t23416#88211 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více