10. samostatná skupina (zahraničních styků) [1976-1992]

10th Independent Group (Foreign Relations)
     
Název:
Name:
10. samostatná skupina (zahraničních styků) 10th Independent Group (Foreign Relations)
Originální název:
Original Name:
10. samostatná skupina (zahraničních styků)
Datum vzniku:
Raised/Formed:
01.05.1976
Předchůdce:
Predecessor:
- -
Datum zániku:
Disbanded:
31.12.1992
Nástupce:
Successor:
- -
Nadřízený úřad:
Higher Authority:
01.05.1976-31.12.1992 Zpravodajská správa
01.05.1976-31.12.1992 Intelligence Main Directorate
Dislokace:
Deployed:
01.05.1976-31.12.1992 Praha, ?
Přednosta / náčelník:
Chief:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Hájek, Stanislav (Podplukovník)
Podřízené úřady či jednotky:
Subordinated Agencies or Units:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
is.muni.cz
www.abscr.cz
URL : https://www.valka.cz/10-samostatna-skupina-zahranicnich-styku-1976-1992-t233277#645104 Verze : 2
10. samostatná skupina

10. samostatná skupina zahraničních styků se specializovala především na řízení činnosti vojenských leteckých přidělenců ČSLA v socialistických zemí. V čele skupiny byl náčelník, který byl přímo podřízen náčelníkovi ZS/GŠ.
Vojenští letečtí přidělenci působili při zastupitelských úřadech ČSSR ve státech Varšavské smlouvy (Svaz sovětských socialistických republik (SSSR), Polská lidová republika (PLR), Německá demokratická republika (NDR), Rumunská socialistická republika (RSR), Bulharská lidová republika (BLR) a Maďarská lidová republika (MLR)) a na Kubě. Název jejich funkce byl ovšem zavádějící. Dle pramenů, byly povinnosti VLP v zásadě agenturního rázu. Informovali náčelníka skupiny o situaci a změnách v zájmové oblasti (a ten tyto informace zpracovával do kartotéky). Jednalo se jak o informace o vnitropolitické situaci, tak i o jména jednotlivých funkcionářů, jejich narozeniny, seznam významných dnů daného státu atp. Zajímavé je, že 10. skupina měla za povinnost archivovat veškerou korespondenci jak v českém, tak i v ruském jazyce. Zároveň vojenští letečtí přidělenci zabezpečovali protokolární akce a propagaci ČSLA a ČSSR v daném státě. Za tímto účelem byli bohatě zásobeni jak propagačními materiály, tak i financemi. V podstatě by se dalo říci, že fungovali jako zlegalizovaní agenti, kteří měli své povinnosti vůči spojenecké zemi, ale zároveň museli o všem informovat velení. Velení 10. samostatné skupiny sídlilo na Leninově ulici v Praze a jeho hlavním posláním byl výběr, plánování a systematické obsazování funkcí vojenských leteckých přidělenců. Zároveň zpracovávali a archivovali informace od jednotlivých přidělenců. Spojení mezi VLP a velením skupiny s nejvyšší pravděpodobností zajišťovalo 18. oddělení (konkrétně jeho 2. skupina). Vojenských leteckých přidělenců bylo celkem 7, přičemž v některých významnějších zemích fungovali ještě zvláštní vojenští letečtí přidělenci. Každý VLP měl svého řidiče, který byl také příslušníkem ZS/GŠ (tabulkově byl veden v 10. skupině, ovšem byl ze 14. oddělení). 10. skupina měla celkově 28 vojáků z povolání a 3 občanské zaměstnance.

Zdroj:
is.muni.cz
www.abscr.cz
URL : https://www.valka.cz/10-samostatna-skupina-zahranicnich-styku-1976-1992-t233277#645105 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více