Jüan Š´-kchaj

Generál Jüan Š-kchaj - prezident Čínské republiky


(1859 - 1916)



Narodil se 16. září 1859 ve Wej-chuej-fu v provincii Che-nan. Stal se generálem císařské armády a v devadesátých letech, po porážce Číny ve válce s Japonskem o Koreu, začal reformovat a modernizovat čínskou armádu podle západního vzoru, podobně jako to provedl Mucuhito v Japonsku.


Byl v opozici vůči císařovně Cch´-si, která odmítala jakékoliv západní vlivy a tzv. boxery přivítala jako své spojence. Jüan Š´-kchaj byl v době zahájení povstání guvernérem provincie Šan-tung a postavil se na stranu západních mocností proti povstalcům. Po smrti císařovny Cch´-si se stal posledním předsedou vlády čchingské dynastie za nezletilého císaře Pchu-i.


V roce 1911 se jako vůdce pejjangské generálské kliky stal důležitým činitelem revoluce, která svrhla monarchii. Stal se prezidentem republiky poté, co obdržel oficiální abdikaci císaře. Ukázalo se však, že nemá zájem na udržení republiky a usiluje o založení nové císařské dynastie. Jakmile se uchopil moci, začal s pomocí armády terorizovat své odpůrce a svévolně narušovat fungování demokratických institucí. V červenci 1913 se pokusil prohlásit se za císaře, ale narazil na silný odpor u republikánů i konzervativců, kteří mu vyčítali zradu dynastie Čching.


Za první světové války se prohlásil za diktátora, a s pomocí Japonců, kterým slíbil výhradní vliv v Číně, se 11. prosince 1915 prohlásil za císaře. To vzedmulo vlnu odporu po celé Číně a generál Jüan Š´-kchaj se počátkem roku 1916 trůnu vzdal. V té době se proti němu vytvořila koalice generálů, kteří se ho chystali svrhnout, ale k tomu již nedošlo, protože generál 6. června 1916 zemřel.
URL : https://www.valka.cz/Juean-S-kchaj-t23138#87446 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více