Ruské raketové zbraně 2. světové války - Bedřich Růžička

     
Název knihy:
Name of the book:
Ruské raketové zbraně 2. světové války -
Autor:
Author:
Bedřich Růžička
Místo vydaní:
Published in:
Praha
Nakladatelství:
Publisher:
Mladá fronta
Rok vydání:
Year of Publication:
2016
Počet stran :
Pages:
340
ISBN10:
ISBN10:
9788020426857
ISBN13 :
ISBN13:
-
Fotografie obálky:
Cover:
Obsah:
Content:
Historie vývoje ruských raketových zbraní v období 2 světové války. -
Anotace:
Anotation:
Ačkoliv se ruské raketové dělostřelectvo za druhé světové války ve značné míře podílelo na porážce wehrmachtu na východní frontě, je tato publikace vůbec první českou prací, která se v úplnosti zabývá ruskou raketovou výzbrojí, jejím vznikem, konstrukcí a použitím.


Kniha v první části popisuje začátky ruského bádání v oboru reaktivního pohybu i práce na konstrukci prvních bojových raket. Druhá část je věnována konstrukcím raket a raketometů v sovětském letectvu a v pozemní armádě, která byla hlavní uživatelkou reaktivních zbraní. Závěrečná část pojednává o raketových prostředcích, které se za války nedostaly do sériové výroby. Nechybějí ani biografická data klíčových pracovníků, kteří se na vývoji raketových zbraní v období mezi oběma světovými válkami a v letech 1939–1945 podíleli.
-
Recenze:
Review:
Neskutečně informačně nabitá kniha, která na mě působí jako jedna z nejlepších prací, kterou jsem kdy vůbec četl. Vzájemná provázanost psaného textu na archivy, citace, osobní bádání autora, vojenská hlášení obou stran s historickými událostmi a technickým popisem je ukázkou perfektní práce. Předesílám, že v tomto oboru (raketové zbraně) jsem úplný laik, proto prosím berte i mé výtky jako nepodstatné pro odborníky. Prvotním nedostatkem je absence odpovídající fotografické přílohy u každé z kapitol. Fotopříloha je zhuštěna za polovinou textu knihy v jedné „sadě fotek“ na několik stránkách. Je sice poměrně obsáhlá, nicméně si myslím, že takto odborné dílo by nemuselo obsahovat některé fotografie (čtenář si asi nejspíše bude schopen vygooglovat to, jak vypadá lehký bombardér SB-2). To samé platí u technických tabulek u jednotlivých typů tanků v samotném textu. I ty jsou víceméně wikipedicky známé. Jako neznalý tématu bych naopak hodně uvítal, u každého z několika typů raket jednotlivých druhů vojsk, snímky té které konstrukce. A to i odpalovacího zařízení. Je obtížné listovat do obrazové přílohy a hledat tam, která konkrétní raketa je ta či ona. Přiznám se, že jsem si musel googlit a zjišťovat i to, co je „prachové zrno“ (moje představa něčeho co vypadá jako zrnko písku či mouky ve špetce,..se neshodovalo s textem, který uvádí „..pro pohon bylo použito 8 prachových zrn…,ehmm….no….) a podobně. Jsem sice technicky zdatný, nicméně ne v oboru raketového vojska, a sem tam si představit, o čem autor píše při popisu konstrukcí odpalovacích zařízení, je obtížné. Závěr: Výše zmíněné postřehy jsou opravu jen malá vada na kráse této zajímavé knihy. Je velmi poučná, informacemi nabitá a přehledně seřazená. Dává i základní historicko-vojenský náhled na bojové nasazení a problémy při něm na frontě. -
URL : https://www.valka.cz/Ruske-raketove-zbrane-2-svetove-valky-Bedrich-Ruzicka-t228283#634559 Verze : 0

Diskuse

Podľa mňa tá obrazová príloha je zhustená v jednej časti z jediného dôvodu - samotná kniha je vytlačená na "šmirgľovom" papieri a aby bola obrazová príloha kvalitná, vydali ju na kriedovom papieri zviazanú zvlášť v aršíku.
URL : https://www.valka.cz/Ruske-raketove-zbrane-2-svetove-valky-Bedrich-Ruzicka-t228283#634913 Verze : 0
kniha je k dostani v levnych knihach
URL : https://www.valka.cz/Ruske-raketove-zbrane-2-svetove-valky-Bedrich-Ruzicka-t228283#634914 Verze : 0
... aha .... ja som ju kúpil pred rokom a pol v normálnych knihách ... Very Happy Za necelých 5 EUR som si ale kúpil Marka Solonina - Hloupost, nebo agrese?
URL : https://www.valka.cz/Ruske-raketove-zbrane-2-svetove-valky-Bedrich-Ruzicka-t228283#634915 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více