Alexandr III. / Alexandr Alexandrovič Romanov

Aleksandr III (Aleksandr Aleksandrovich Romanov)
Александр III Александрович
     
Příjmení:
Surname:
Alexandr III / Romanov Alexander III / Romanov
Jméno:
Given Name:
Alexandr Alexandrovič -
Jméno v originále:
Original Name:
Александр III / Александр Александрович Романов
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generál pěchoty, generál jezdectva -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
císař Emperor
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
10.03.1845 Sankt-Peterburg /
10.03.1945 Sankt-Peterburg
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
01.11.1894 Livadia, Krym /
01.11.1894 Livadia, Krym
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
Imperátor (císař) Všeruský
Polský král
Velkokníže Finský
-
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:

http://regiment.ru/bio/A/3.htm
ru.wikipedia.org
ria.ru
URL : https://www.valka.cz/Alexandr-III-Alexandr-Alexandrovic-Romanov-t22369#535634 Verze : 2
Alexandr III. se narodil 10. března 1845 jako druhorozený syn Alexandra II. a Marie Alexandrovy, princezny hessensko-darmstadtské. Oficiálním následníkem byl jeho starší bratr Mikuláš, ten ale roku 1865 zahynul při tragické nehodě. O rok později se Alexandr oženil s princeznou Marií Sofií Frederikou, nevěstou svého bratra.V roce 1881, po zavraždění svého otce teroristy se stal ruským carem. Obklopil se skupinou politiků konzervativního zaměření, kteří shledávali reformy jeho otce jako chybné.

Ihned po svém nástupu na trůn vydal manifest Nařízení o opatřeních k ochraně státu a veřejného pořádku, kterým se v zemi zaváděla mimořádná opatření, zahrnující i omezení některých občanských svobod garantovaných ústavou z roku 1861. Rovněž byl omezen neurozeným vrstvám přístup k vyššímu vzdělání zvláštním výnosem z roku 1884, aby se tak zamezilo šíření anarchistických a revolučních myšlenek mezi venkovský lid. Chtěl také omezit nezávislost soudů, ale narazil na odpor ministerstva spravedlnosti i Státní rady a od těchto svých požadavků v roce 1886 ustoupil. V roce 1885 dokončil integraci střední Asie do Ruské říše tím, že připojil Turkestán.

Jeho zahraničněpolitické ambice se soustřeďovaly hlavně na Balkán a proto se záhy dostal do konfliktu se zájmy Rakousko-Uherska a jeho spojence Německa. To zároveň vedlo ke sblížení s Francií, které bylo stvrzeno roku 1891 smlouvou o rusko-francouzském spojenectví. Zároveň však usiloval o vytvoření širšího systému kolektivní bezpečnosti, který soukromně nazýval Organizace spojených národů, aby se veškeré spory a konfliky mezi velmocemi mohly řešit mírovou cestou, za což dostal přezdívku „Mírotvorce“.


Teroristé z anarchistické organizace „Narodaja volja“ se 1. března roku 1887 pokusili na Alexandra III. provést atentát, k dni šestého výročí atentátu na jeho otce, ale tajná policie je dávno sledovala. Toho dne ráno byli zatčeni, po krátkém procesu odsouzeni k smrti a pověšeni. Byl mezi nima i Leninův starší bratr Alexandr Uljanov.


17. října 1888 došlo k tragické nehodě vlaku, který převážel carskou rodinu z Krymu do Petrohradu, při které zahynulo 23 lidí a 19 bylo zraněno. Car při vyprošťování lidí z vlaku utrpěl poranění páteře, které nebylo sice vážné, ale způsobovalo mu bolesti po zbytek života. Car začal na utlumení bolesti pít, což také přispělo k jeho předčasnému skonu 20. října 1894. Na ruský trůn po něm nastoupil starší syn – Mikuláš II.



zdroj:
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Alexandr-III-Alexandr-Alexandrovic-Romanov-t22369#84888 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více