Magalhaes, Fernao de

Ferdinand Magellan
Fernão de Magalhães / Fernando Magallanes
     
Příjmení:
Surname:
Magalhães Magellan
Jméno:
Given Name:
Fernão de Ferdinand
Jméno v originále:
Original Name:
Fernão de Magalhães / Fernando Magallanes
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
kapitán Captain
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
DD.MM.1480 Sabrosa /
DD.MM.1480 Sabrosa /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
27.04.1521 ostrov Mactán / ?
27.04.1521 ostrov Mactán / ?
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- moreplavec a objavitel - mariner and explorer
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
es.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Magalhaes-Fernao-de-t21658#678477 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
Magalhães Magellan
Jméno:
Given Name:
Fernão de Ferdinand
Jméno v originále:
Original Name:
Fernão de Magalhães / Fernando Magallanes
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.1519 kapitán
DD.MM.1519 Captain
Průběh vojenské služby:
Military Career:

DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR

DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- KIA
- v 1517 sa zriekol Portugalského občianstva
- KIA
- in 1517 renonunced his Portuguese nationality
Zdroje:
Sources:
es.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Magalhaes-Fernao-de-t21658#678478 Verze : 0
Fernão de Magalhães


* 1480 v meste Sabarosa v Portugalsku
+ 27. duben 1521 plaz ostrova Maktan, Filipiny


- mořeplavec
- první obeplul zeměkouli
URL : https://www.valka.cz/Magalhaes-Fernao-de-t21658#82687 Verze : 0
Ferdinand Magellan (anglicka verze jmena)


Portugalsky moreplavec, ktery se jako prvni rozhodl najit tzv. zapadni cestu do Indie kolem kontinentu Amerika. Pro svoji teorii se mu uspesne povedlo ziskat spanelskeho krale, ktery prislibil vypravu 5 lodi a 250 lidi. 15. zari 1519 se tak tito lide vydali na vypravu, ktera mela bezmala trvat tri roky a pouze jedne jedine lodi se podari obeplout svet. Narozdil od svetove tradovane legendy, na teto lodi nebyl samotny Magellan, ktery cestou zahynul smrti valecnou.


Pres neprizen osudu - povstani a vzboureni spanelskych dustojniku v prubehu pristani u Latinskoamerickych brehu, ztroskotani jedne z lodi v prubehu boure, navrat dalsi lode do Spanelska - se Magellanovi podarilo proplout tehdy neznamym prulivem (dnes pojmenovanym po svem "objeviteli") do Ticheho oceanu a pozdeji pristat na brezich Filipin. Presneji receno brezen 1521, pobliz dnesniho mesta Samar. Jeho posadka zdecimovana plavbou v Tichem oceanu (mimochodem Magellan dal tomuto oceanu jmeno tichy, nebot ve srovnani s cestou kolem mysu Dobre nadeje to bylo "nebe a dudy" Smile), tam nalezla dostatek potravin, stejne tak jako klid a porozumeni domorodcu.


O zivote Ferdinanda je toho znamo pomerne dost, nicmene ohledne jeho smrti, stejne tak jako jeho pusobeni zde na Filipinach, je toho znamo velmi malo, proto bych se jenom trosku rozepsal.


Po pristani ve stredni casti Filipin dnes nazyvanych regionem Visayas (zhruba 2 500-3 000 ostrovu), zacal Magellan s budovanim spanelskeho panstvi. Pomoci uplatku, sily se mu podarilo podmanit si cely ostrov dnes nazyvany CEBU. Jedinym problemem vsak zustaval nacelnik Lapu-Lapu, ktery byl vladcem maleho ostrova asi 0.5 km vzdaleneho od ostrova CEBU. Magellan po dnech vyjednavani se rozhodl zautocit na ostrov silou, shromazdil na lodich tedy svych zhruba 48 (či 60 - závisí na zdroji Very Happy) elitnich musketyru, stejne tak jako zhruba 1 000 valecniku z ostrova CEBU. Preplul kratkou uzinu a rozhodl se zautocit. Samotny utok vsak byl mimoradne spatne naplanovan, stejne jako proveden. Navic s tim Magellan, jako kazdy Evropan, podcenil domorodce a jejich odhodlani, vcetne inteligence a bojovych zkusenosti. V jednoduchosti plan spocival v tom, ze tezke spanelske lode se priblizi k plazim, tam na clunech vysadi vojaky a valecniky, ti se prebrodi vodou a zautoci na vesnici domorodcu. Jenze zde nastalo tragicke podceneni a nepoznani terenu. Za prve na Maktanu je velmi dlouha cast tzv. selfoveho more, tedy laicky receno zatopena pevnina (tedy voda do pasu velmi daleko od pevniny) - tedy spanelske cluny musely vysadit vojaky daleko od pevniny. Ti se pak museli v plne zbroji (muskety, brneni, helmy, mece, atd.) brodit nejakych 250 metru (a vice) vodou k nepriteli, ktery je ocekaval. Nasledne s tim zde hraje roli faktor unavy.
URL : https://www.valka.cz/Magalhaes-Fernao-de-t21658#130059 Verze : 0
Druhym faktorem je pak navlhnuti strelneho prachu a vycerpani vojaku. Tretim faktorem je pak rekneme cire blaznovstvi Magellana, ktery se rozhodl se svymi 60 vojaky predvest zbyvajicim Filipincum, jak se sam vyjadril "boj ryzi evropske krve".


Jeho 48 (nebo 60) spolubojovniku tedy vyrazilo z lodi a jejich clunu dosti daleko od brehu, kdyz se dobrodili k brehu zde jiz na ne cekali pripraveni, svezi a lehce oddeni Filipinsti maktansti bojovnici. Po nekolika minutach boje vycerpani Spanele zacali ustupovat zpet ke svym clunum. Nepomohli ani posili Cebuanskych bojovniku, kteri se snazili zachranit Spanely. Diky smrti Magellana se rozplynula jejich ochota bojovat za Spanely.


Vysledkem byla naprosta porazka Spanelu, ubraneni celeho uzemi Visayas na dobu delsi nez 100let. Spanelska povest byla dosti tvrde poskozena a dalsi spanelske vypravy uz museli presvedcovat Filipince pouze silou.


A co Magellan? Ten byl donesen na jednu z lodi se smrtelnym zranenim hlavy zpusobene kopim, stejne tak jako s otravenym sipem v noze a zejmena s mocnym zasahem do jeho pychy a jesitnosti.


Lapu Lapu se pak stal sjednotitelem ostrova Cebu, ktery se pozdeji stal jednim z poslednich uzemi Filipin dobytych Spanely. Ti se nejdrive zamerili na oblast Luzonu, pozdeji postupovali dale na jih na Mindanao a oblast Visayas.


Jinak zbytek posadky a lodi po teto porazce se rozhodl vratit zpet do Evropy. A tak teprve po jeho smrti Magellanova lod Vittoria se stala prvni lodi, která obeplula zemekouli a zaroven jedinou z lodi, ktera se vratila z Filipin zpet.
URL : https://www.valka.cz/Magalhaes-Fernao-de-t21658#130074 Verze : 0
Jinak Magellanův přínos pro Filipíny také spočíval "ve vytvoření" filipínksých památek Very Happy Very Happy


Za jeho vlády byla ustanovena pevnost San Pedro, která však byla později opuštěna a při dalším příchodu Španělů na ostrov byla změněna na moderní kamennou pevnost, která měla bránit Cebu před nájezdy pirátů, Angličanů, ale zejména muslimských Morů.


Druhou památkou je pak originální křesťanský kříž vztyčený při příchodu Magellana na ostrov Cebu. Nicméně tenhle originál není vidět, neboť kolem něj byl vytvořen "futrál", do kterého byl originál kříže vložen. Jinak kolem byla vybudována kaplička, ve které se nachází malby zobrazující výjevy z příchodu Magellana na ostrovy. V levé části malby pak najdete Magellana, jak vztyčuje (no spíše pouze kibicuje Very Happy) kříž.
URL : https://www.valka.cz/Magalhaes-Fernao-de-t21658#151094 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více