Onilova, Nina Andrejevna

Onilova, Nina Andreyevna
Нина Андреевна Онилова
St. seržant Nina A. Onilova - velitelka kulometné čety 25. "Čapajevské" divize Samostatné přímořské armády


(1921 - 1942)



Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se v Novonikolajevsku, ale protože záhy ztratila rodiče při hladomoru, vyrůstala v dětském domově v Oděse. Vyučila se švadlenou a nastoupila do Oděského textilního závodu (mimochodem nese dnes její jméno). Pracovala také v místním aeroklubu, zajímala se o parašutismus a letectví. Když vypukla válka, hlásila se k letectvu, ale nebyla přijata pro nedostatečnou praxi a vzdělání.

Jako dobrovolnice poté vstoupila do Rudé armády a byla přidělena k 54. střeleckému pluku 25. střelecké divize. Stala se střelcem kulometné čety. Vzorem jí byla postava Anky - kulometnice z filmu bratří Vasiljevových nazvaném Čapajev, podle hrdiny občanské války, jehož jméno nesla i její divize. Se svou četou se zúčastnila obrany Oděsy a hned v prvním boji se vyznamenala, když svým kulometem Maxim 1910 odrazila noční útok německé a rumunské pěchoty a v jediném boji pobila na padesát nepřátel. Za udatnost a odvahu v boji byla vyznamenána Řádem rudého praporu. Stala se velitelkou kulometné čety.


V říjnu 1941 se její divize přesunula k Sevastopolu.Na kontě slavné kulometnice byly stovky pobitých nepřátel a dokonce jeden zničený tank. 27. února se st. seržant Onilova vyznamenala, když osobně vyřadila dva nepřátelské kulomety. 1. března pak, jako jediná přeživší z celé čety, odrážela několik hodin nápor útočníků. Sama při tom utrpěla smrtelné zranění, kterému 8. března 1942 v nemocnici podlehla.


Posmrtně byla 14. května 1965 jmenována Hrdinkou Sovětského svazu.
Její jméno nesou ulice v Oděse a Sevastopolu a byla po ní pojmenována zámořská nákladní loď. - www.wellandcanal.ca


Zoja Medveděva, bojová družka a přítelkyně N. Onilové jí věnovala klíčové místo ve své knize, která líčí hrdinskou obranu Oděsy a Sevastopolu. V knize mimo jiné popisuje, jak riskantní a nebezpečnou, ale velice účinnou taktiku boje používala slavná kulometnice. Již v prvním boji nechala celou nepřátelskou rojnici přiblížit až na dosah vrženého ručního granátu a pak překvapené nepřátele skosila jedinou dlouhou salvou. Pobila takto stovky německých a rumunských vojáků. Tato taktika se jí ovšem nakonec stala osudnou, když byla smrtelně raněna právě vrženým granátem.


ru.wikipedia.org

Onilova, Nina Andrejevna - N. A. Onilova s Řádem Rudého praporu

N. A. Onilova s Řádem Rudého praporu
URL : https://www.valka.cz/Onilova-Nina-Andrejevna-t21545#82334 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více