Jednočinná spoušť

Single Action (SA)
Jedná se o druh spoušťového a bicího ústrojí krátké palné zbraně (technicky je používána prakticky ve všech dlouhých zbraních, proto však není nutno u dlouhých zbraní toto označení používat). Někdy též bývá nazývána "jednofunčkní" spoušť. Oba názvy (jednočinná či jednofunčkní) odkazují na skutečnost, že jejím stiskem dojde pouze k jediné činnosti (má jen jednu funkci), a to uvolnění bicího ústrojí, jež tak zabezpečí odpálení náboje. Bicí ústrojí tak musí být před výstřelem napnuto nezávisle, manipulací s kohoutem či závěrem.


Historicky se jedná o nejstarší druh spoušťového a bicího ústrojí, vychází dokonce až ze spoušťového ústrojí středověké kuše. Po rozšíření víceranových zbraní, kde vzniklo více druhů spoušťových mechanismů, bylo poprvé použito na revolverech Colt roku 1836.


Výhodou tohoto spoušťového ústrojí je velmi krátký chod spouště s nízkým odporem, což je velmi výhodné při přesné mířené střelbě.


Nevýhodou u opakovací zbraně (revolveru) pak nutnost před každým výstřelem ručně bicí mechanismus napnout, což snižuje rychlost střelby.


U samonabíjecích pistolí je pak nutno řešit pohotovost zbraně a její bezpečnost při nošení, neboť po zasunutí náboje do hlavně zůstane bicí mechanismus v napnuté poloze a je tudíž velmi nebezpečné zbraň takto nosit.


Řešením je buď zasouvat náboj do hlavně až těsně před střelbou (což v boji snižuje rychlost reakce a jsou k tomu zapotřebí obě ruce), nebo vypuštění bicího mechanismu zpět do přední (klidové) polohy (což opět znamená před střelbou bicí mechanismus napnout), nebo jej zajistit v napnuté poloze nějakým druhem pojistky (což však opět vyžaduje před prvním výstřelem manipulaci s mechanismem zbraně).


Dnes je tento typ spouště považován za nejméně výhodný jak u revolverů, tak u pistolí. U revolverů se na moderních konstrukcích objevuje buď u velkých revolverů na extrémně výkonné náboje, kde vzhledem k mohutnému zpětnému rázu stejně rychlá střelba není pravděpodobná, nebo u maličkých obranných revolverů, kde toto řešení umožňuje konstrukci bez rozměrného lučíku spouště.


U pistolí se využívá buď u sportovních speciálů, kde se žádné dlouhodobé nošení nabité zbraně nepředpokládá, či u řady pistolí 1911, což je navzdory stáří stále ještě nejvyrábější typ pistole na světě. Tento typ spouště má totiž stále stejnou charakteristiku chodu a díky malému odporu a krátkému kroku umožňuje velmi rychlou střelbu.


Zdroje:
A. E. Hartink: Encyklopedie pistolí a revolverů, nakl. Rebo productions, s. r. o., Praha 1997, ISBN 80-85815-66-4
F. Novotný, A. Kreml, M. Helebrant: Zbraně a sebeobrana, nakl. Goldstein & Goldstein, Praha 1997, ISBN 80-86094-23-5
Zdeněk Faktor: Zbraně pro sebeobranu, nakl. Magnet-Press, Praha 1995, ISBN 80-85434-76-8
URL : https://www.valka.cz/Jednocinna-spoust-t212776#645330 Verze : 5
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více