Eduard VI.

Král Eduard VI.



- vládl v letech 1547 - 1553
URL : https://www.valka.cz/Eduard-VI-t21053#79927 Verze : 0
Narodil se 12. října 1537 jako vytoužený syn krále Jindřicha VIII. a jeho třetí manželky Jany Seymourové. Když po svém otci nastoupil na trůn, byl teprve desetiletý a vládu za něho převzala regentská rada vedená jeho strýcem Eduardem Seymourem, vévodou z Somersetu. Od roku 1552 se vedení regenské rady ujal John Dudley, vévoda z Northumberlandu. Za vlády regentské rady začala s podporou krále Eduarda VI. druhá, tzv. eduardovská fáze anglické reformace. Během ní došlo k rozsáhlým záborům církevního majetku ve prospěch tzv. nové šlechty. To se nesetkalo s pochopením u rolníků, kteří reformaci přijímali s odporem. V roce 1549 vypukla povstání rolníků v Devonu a Cornwallu.


Eduard VI. byl zanícený protestant a z jeho podnětu byla vydána dodnes platná modlitební kniha Thomase Cranmera. V roce 1552 král onemocněl těžkou tubrkulózou a dříve než zemřel, pokusil se vyřadit z nástupnictví katoličku Marii Tudorovnu tím, že trůn odkázal snaše Johna Dudleye lady Jane Greyové. Zemřel 6. července 1553 ve věku 15-ti let.
URL : https://www.valka.cz/Eduard-VI-t21053#100583 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více