4,73x33

4,73 x 33


Synonyma:
4,73x34
4,93x33


Země původu: Německo


Rok vzniku: 1989


Beznábojnicový náboj pro útočnou pušku G-11, vyvinutý firmami Dynamit Nobel a Heckler & Koch, na objednávku Bundeswehru. Vnější „pouzdro“ (těleso výmetné náplně) tvoří nově vyvinutý slisovaný střelný prach speciálního složení, označovaný HITP (High Ignition Temperature Propelent – hnací náplň s vysokou zápalnou teplotou).
Při výstřelu, po aktivaci spalitelné zápalky, dojde k zažehnutí zesilovací slože. Tlakovým rázem, vzniklým při hoření zesilovací slože, se těleso výmetné náplně rozdrtí na původní částečky. Úniku spálených prachových plynů před střelu zabraňuje plastová čepička na čele náboje, která utěsní hlaveň. Další průběh hoření prachové náplně probíhá stejně, jako u normálního náboje. Přitom dojde ke shoření zápalky i plastové čepičky.
Náboj má tvar čtyřbokého hranolu, který v přední části přechází do tvaru válcového (kvůli orientaci náboje při vkládání do zásobníku).
Puška G-11, společně s beznábojnicovým střelivem, v roce 1989 úspěšně prošla vojskovými zkouškami, ale z důvodů chybějících finančních prostředků po znovusjednocení Německa k jejímu zavedení do výzbroje nedošlo.


Střela – FMJ 3,25 g
Vo – 930 m/s
Eo – 1405 J
URL : https://www.valka.cz/4-73x33-t19968#74941 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více