Prosím o informace o firmě Kadlec, která za války vyráběla kompasy

Diskuse

Dobrý den, obrátil se na mne německý sběratel kompasů pan Jean-Patrick Donzey s prosbou o informace o společnosti, která sídlila v Praze a v průběhu 2. světové války vyráběla kompasy. Podle mne se jedná o firmu Kadlec, neboť je vlastníkem kompasu AK-39. Prosím o informace o této společnosti, případně odkaz, kde bych iformace mohl získat.
Pan Donzey má největší virtuální sbírku na světě, jeho webová stránka je: www.compassmuseum.com )


Za vyřízení mé prosby Vám předem pěkně děkuji.
Dušan
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-informace-o-firme-Kadlec-ktera-za-valky-vyrabela-kompasy-t197515#567417 Verze : 0
Vážený pane kolego,
museum kompasů uvádí adresu firmy Kadlec jako: Prag VIII Troja, Bei der Obstbauanstalt. Což by znamenalo, že zmíněná firma sídlila v areálu Pomologického ústavu v Troji. Nyní v těchto místech sídlí Elektrotechnický zkušební ústav, ulice Pod lisem 2, katastr Troja čp.129, Praha 8. Historii areálu a nájemců by mohl znát firemní archivář, nebo nějaké památkářské sdružení v Troji.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-informace-o-firme-Kadlec-ktera-za-valky-vyrabela-kompasy-t197515#567467 Verze : 1
V lednovém čísle Letectví z roku 1946 jsem našel reklamu fy Kadlec. Na rozdíl od reklam pražských konkurentů, firem Hodek a Prema, které také přikládám, se v dalších číslech nevyskytuje. Ani jedna z těchto firem není zmíněna v seznamu firem zahrnutých do národního podniku PAL, vyhláška o jehož zřízení je v čísle 8 stejného ročníku. Poslední reklama na firmu Prema je ovšem v předchozím čísle. Hodek vydržel až do roku 1948, kdy se stal součástí PALu.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-informace-o-firme-Kadlec-ktera-za-valky-vyrabela-kompasy-t197515#567484 Verze : 1
V Letectví + kosmonautika speciál č. 9 jsem ještě našel o výrobě za protektorátu:
(Výroba přístrojů, optiky, agregátů, autor Ladislav Šindelář)


Kadlec, Výroba přístrojů
Praha 10, Olomoucká tř. 10
Kódové označení výrobků dxt
Vyráběla v licenci filmové kamery a různé palubní přístroje (kompasy pilotní, pozorovatelské s vodorovnou růžicí, pro přesnou navigaci, pro sportovní letouny, dálkové měřící přístroje, palivoměry, elektrické ukazatele klapek a podvozku, navigační logaritmická pravítka)..


Když už to mám otevřené, zbytek firem z oboru v Praze a okolí:
Vincenc Hodek, Letecké přístroje
Praha VII - Holešovice, V závětří 3
Kódové označení výrobků jlq
Výroba: přesné dálkové chronoelektrické (ss) dvouručičkové otáčkoměry udávající současně otáčky dvou motorů, elektronické horizonty, zatáčkoměry, direkcionály.


Prema (ing. Roundnický, Janáč a spol.)
Praha - Vršovice, Grégrova 669 (Brühlgasse 939)
Kódové označení výrobků jlr
Firma dodávající přesné letecké palubní přístroje membránového provedení (barografy - registrační přístroje), zatáčkoměry, rychloměry (s hustotné kompensací do 6000 m a kompresibilní korekcí), manometry, výškoměry (dvouručičkové), sklonoměry (kapalinové relativní podélné) odstředivé otáčkoměry, jednoduché a dvojnásobné tlakoměry pro dmychladla a fotosoupravy pro vyvolávání leteckých filmů.


Bratři Vinopalové, Továrna leteckých přístrojů a jemné mechaniky
Modřany u Prahy
Kódové označení výrobků elo
Firma, dříve KLEVIN (Klepš-Vinopal) dodávající variometry, dýchače, pneumatické umělé horizonty Sperry, kompasy se svislou růžiicí, kyslíkové dýchací přístroje apod. V roce 1937 zaměstnávala přes 700 dělníků.


A. Löschner, továrna na výrobky jemné mechaniky (A. Löschner, Fabrik fein-mechanische Erzeugnisse)
Modřany u Prahy
Kódové označení výrobků eoo
Řádkovací zobrazovače, letecké kompasy a další přístroje vyráběné v licenci Deuta Werke, Berlín, Dr. Th. Thorn, Lipsko, Noris Tachometerwerk, Norimberk, ElektroLux A. G. Berlín.


Edit: vypadá to, že všechny uvedené podniky byly v letech 1946-1948 zařazeny do PAL Modřany, který vznikl právě znárodněním firmy bratří Vinopalů. Prema byla znárodněna v červnu 1948 (www.epravo.cz ), Kadlec v té době již pravděpodobně několik let neexistoval.
Našel jsem také reklamy na firmy Vinopal a Prema v Letectví z roku 1937, ale Kadlec zmíněn není.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-informace-o-firme-Kadlec-ktera-za-valky-vyrabela-kompasy-t197515#567496 Verze : 2
Pane kolego,
padla zde zmínka o badateli Ladislavu Šindeláři s kterým se znám dlouhá léta z pražské LHS i ze studovny VHA. V případě zájmu jsem schopen zprostředkovat kontakt.


P.S.
Před chvílí jsem mluvil p. Šindelářem, který může ve svém archivu dohledat něco málo informací o firmě Kadlec.
Firma Kadlec během své existence sídlila na několika místech v Praze. V roce 1946 na ni byla uvalena státní správa a v roce 1948 byla zestátněna a později sloučena s Mikrotechnou. Fond Mikrotechna Holešovice, s. p. (1947-1994) obsahuje přes sto kartonů a je uložen v pražském Státním oblastním archivu.


Kontakt:
Státní oblastní archiv
sídlem: Archivní 4, 149 00 Praha 4
telefony, sekretariát: 974 847 358, 974 847 269, badatelna: 974 847 269, fax: 974 847 357
e-mail: e-podatelna@soapraha.cz
http://www.soapraha.cz/
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-informace-o-firme-Kadlec-ktera-za-valky-vyrabela-kompasy-t197515#567498 Verze : 3
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více