Četnický

Gendarmerie
Česky:
Czech:
Četnický
Anglicky:
English:
Gendarmerie
Další názvy:
Other names:
Francouzsky / French - Gendarmerie
Německy / German - Gendarmerie
Japonsky / Japan - 国家憲兵 / こっかけんぺい / kokka-Kenpei
Poznámka:
Note:
-
Zdroje:
Sources:
-
URL : https://www.valka.cz/Cetnicky-t196865#566031 Verze : 0
Ve francouzštině existuje i slovo Maréchaussée, což je zastaralý výraz pro jízdní policii a lze jej přeložit jako maršálství. Nicméně třeba v Nizozemsku nadále funguje tzv. Koninklijke Marechaussee. Do angličtiny je běžně a v současné době i oficiálně překládána jako Royal Marechaussee (respektive přesněji Royal Netherlands Marechaussee), doslovnější a historicky přesnější je překlad jako Royal Marshalcy, který býval rovněž používán. Další překlady jsou Royal Marshals či Royal Military Constabulary. Je třeba ale dodat, že Constable je slovo, které se používá pro označení francouzského Connétable, což do poloviny 17. století byl též hodnost, která byla příbuzná maršálovi, ale ne stejná.

V současné době existuje četnictvo v několika státech a lze jej zjednodušeně označit za policii působící ve venkovských a maloměstských oblastech, která si ale také ponechává role vojenské policie. Existuje také evropská organizace s názvem European Gendarmerie Force (EUROGENDFOR), která představuje evropskou vojensko-policejní formaci pro možnost nasazení mimo hranice EU. Příslušníky četnictva do ní poskytuje sedm států EU.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicky-t196865#566033 Verze : 1
Esp je četnictvo Guardia Civil rovnako četnický de la Guardia Civil
URL : https://www.valka.cz/Cetnicky-t196865#566113 Verze : 1

Diskuse

Díky. Doplním do textu, ale je to spíše ekvivalent než překlad. Ten by byl Civilní garda.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicky-t196865#566117 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více