Lannes, Jean

     
Příjmení:
Surname:
Lannes Lannes
Jméno:
Given Name:
Jean Jean
Jméno v originále:
Original Name:
Jean Lannes
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
maršal Francúzska maršal Francúzska
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
Vojvoda z Montebella, princ zo Sieversu Duc de Montebello, Sovereign Prince de Sievers
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
10.04.1769 Lectoure,
10.04.1769 Lectoure,
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
31.05.1809 Ebersdorf,
31.05.1809 Ebersdorf,
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
zborový veliteľ Corps Commander
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Lannes
URL : https://www.valka.cz/Lannes-Jean-t19572#401322 Verze : 0

Diskuse

Když má dnes maršál Lannes ten smutný den, smutné 206.výročí, musím uvést pár malých poznámek,co mně o něm zůstalo v paměti...

Říká se,že dělové koule mu v bitvě u Aspern rozdrtíla čéšky obou nohou a také se říká, možná že obojí je také pravda, že nakonec umíral v náručí uplakaného císaře.Místo skonu se udává rakouský Kaiserebersdorf. A jestli je také pravda, že Napoleonovi říkal: “Umírá tvůj největší přítel“, to už nám nikdo neřekne - ale on byl tvrdý voják bez sentimentalit, takže o tom pochybuji... Byl také první Napoleonův maršál,který padl.
Měl, ale také malý spor s Napoleonem,snažil se aby od bitvy u Slavkova ustoupil,na tom se Lannes zprvu shodl i s maršálem Soultem, avšak Soult nakonec vše popřel a souhlasil s Napoleonem,proto ho Lannes vyzval na souboj.
Také se s jeho jménem uvádí výrok : Voják ,který se dožije 40 let věku není vojákem,ale chamradí.Ale tento výrok už může být pravda, protože on tuto tézi posunul jen o měsíc.
Paní Lannesová byla hl. homistryně Marie Lousi,byla starší o 10let a dámy si, jak mám zprávy od dvora, rozuměly.
To co na Napoleonovi je obdivuhodné je ta důvěra a i to, že i naděje či iluze se může stát skutkem. Jako to bylo právě u Lannese,obyčejný kluk,bez vzdělání, tatínek malý drobný obchodník - předpoklad k závratné kariéře to zrovna nemohl být - a tak to bylo i u jiných maršálů a generálů.
Divizní generál Jean Lannes byl mezi šestadvaceti maršály Napoleona Bonaparta jmenován jako jeden z prvních jeho maršálů. Bojoval v Italii, Rakousku,Španělsku vítězil v bitvách u Slavkova, Jeny, Friedlantu, Zaragozy - všude sváděl tvrdé boje a svou taktikou a příkladem zrhával své vojáky k vítězství.

Tolik maršál Berthier náčelník generálního štábu císaře Napoleona
URL : https://www.valka.cz/Lannes-Jean-t19572#533539 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více