9 mm pistole Makarova (PM)

9 mm Makarov pistol
9-мм пистолет Макарова (ПМ)
     
Název:
Name:
9 mm pistole Makarova 9 mm Makarov pistol
Originální název:
Original Name:
9-мм пистолет Макарова
Kategorie:
Category:
samonabíjecí pistole semi-automatic pistol
Výrobce:
Producer:
DD.MM.1949-DD.MM.RRRR Tulská zbrojovka, Tula /
DD.MM.1949-DD.MM.RRRR Iževská zbrojovka, Iževsk /
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR VEB Fahrzeug- und Jagdwaffenwerk Ernst Thälmann Suhl, Suhl /
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Arsenal AD, Kazanlak /
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR China North Industries Group Corporation Ltd., Peking
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
0,730 kg 1.61 lb
Ráže:
Calibre:
9 mm
Náboj:
Cartridge:
9 mm Makarov
Délka:
Length:
161,0 mm 6.34 in
Délka hlavně:
Barrel Length:
93,5 mm 3.68 in
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
8
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
- ran/min - rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
315 m/s 1033.5 ft/s
Uživatelské státy:
User States:


...


...
Poznámka:
Note:
PM - Пистолет Макарова (Makarovova pistole)

typ spouště: dvojčinná (DA)

index GAU: 56-A-125
PM - Пистолет Макарова (Makarov's Pistol)

Trigger Type: Double Action (DA)

GAU Index: 56-A-125
Zdroje:
Sources:
Archiv autora ...
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/9-mm-pistole-Makarova-PM-t18925#387381 Verze : 3
Historie:
Po druhé světové válce byla základní krátkou palnou zbraní Sovětské armády robustní a spolehlivá pistole TT-33 ráže 7,62x25, konstrukce Fjodora Tokareva. Válka však odhalila některé nedostatky zbraně, a to jak konstrukční, tak i koncepční. Mezi konstrukční patřilo samovolné uvolňování zásobníku nebo malá životnost bicí pružiny. Hlavním koncepčním nedostatkem byl samotný náboj. Takto výkonná munice nebyla pro použití v pistoli právě nejvhodnější a střela měla, přes vysokou energii, malý zastavovací účinek, kdy při boji zblízka střela protivníka prostřelila, ale jelikož mu svou energii nestihla předat, nezastavila ho.


Z těchto důvodů byl krátce po skončení války vyhlášen konkurs na novou armádní pistoli v ráži 7,62 mm nebo 9 mm, menší a lehčí než TT, přesnější a spolehlivější. Konkurzu se zúčastnila celá řada významných sovětských konstruktérů – N. F. Makarov, F.V. Tokarev, S. G. Simonov, S. A. Korovin, P. V. Vojevodin a I. I. Rakov.
Nikolaj Fjodorovič Makarov předložil jednoduchou, kompaktní zbraň, zjevně inspirovanou předválečným Waltherem PP, komorovanou pro nový náboj Borise Sjemina ráže 9x18 mm (náboj je podle zbraně známější jako 9 mm Makarov, pod kterýmžto názvem je i normalizován C.I.P.), který výkonově zaplňoval mezeru mezi náboji 9 mm Browning krátký (9x17) a 9 mm Luger (9x19). Ve srovnání s pistolí TT byla Makarovova pistole, kromě parametrů uvedených v zadání konrurzu, mnohem jednodušší (skládala se jen z 26 součástí), vyznačovala se dvojčinným (SA/DA) spoušťovým ústrojím a svou konstrukcí zcela odpovídala takticko-technickým požadavkům konce 40. let 20. století. Zbraň byla v roce 1951 zavedena do výzbroje Sovětské armády pod označením PM (Пистолет Макарова - Pistoljet Makarova) a ve výzbroji armád zemí bývalého Sovětského svazu.


Z dnešního hlediska pistole PM již požadavkům, kladeným na služební zbraň, nevyhovuje. Hlavními prvky zastaralosti konstrukce je slabší náboj, krátká hlaveň, malá kapacita zásobníku, nevhodný záchyt zásobníku a možnost ovládání zbraně pouze pravou rukou. Přes tento fakt se pistole PM stále nachází ve výzbroji armád zemí bývalého Sovětského svazu, stejně jako mnoha zemí třetího světa.


Pistoli PM v původním vojenském provedení je občas možno vidět i na našem trhu. Spíše je však možné se setkat s civilní variantou IŽ-71 v ráži 9 mm Browning krátký. která je vyráběna zbrojovkou v Iževsku. Bulharská firma NITI pro pistoli PM vyrábí i nástavec ráže .22LR.


Konstrukce:
Pistole PM je samonabíjecí zbraň s neuzamčeným, dynamickým závěrem. Hlaveň je pevně nalisována v těle zbraně a na ní je navlečena předsuvná pružina. Spoušťové ústrojí je dvojčinné SA/DA. Plochá bicí pružina svým spodním koncem zároveň tvoří záchyt zásobníku. Manuální pojistka, umístěná v levé zadní části závěru, blokuje bicí kohout a pohyb závěru. Zbraň je vybavena záchytem závěru, jehož páčka vyčnívá vlevo nad spouští. Mířidla jsou pevná, otevřená. Rozborka zbraně se provádí po sklopení lučíku spouště (podobně jako Walther PP nebo vz.82)



Technické údaje PM vojenského provedení sovětské výroby:
Délka – 161 mm
Výška – 125 mm
Šířka – 30,5 mm
Hmotnost prázdná – 730 g
Hmotnost nabitá – 810 g
Počet drážek – 4
Smysl stoupání – pravý
Kapacita zásobníku – 8 nábojů


Výroba:
Pistoli PM vyráběly v Sovětském svazu, resp. v Rusku, zbrojovky v Tule a v Iževsku od roku 1951. V iževské zbrojovce (Ижевский Механический Завод - Iževskij Mechaničeskij Zavod) výroba, s kosmetickými úpravami, probíhá dodnes.


Mimo SSSR se pistole PM vyráběla v následujících zemích:
- Bulharsko
- Čína (Typ 59)
- Jugoslávie (M-67) – s duralovým tělem, i v rážích 9 mm Br K a 7,65 mm Br
- Libye
- NDR (9mm Pistole M) – od roku 1958


Většina dílů zbraně je vyráběna klasickým třískovým obráběním a kvalita zpracování zbraní ruské výroby dosahuje velmi dobré úrovně.


Značení:
Vojenské provedení sovětské výroby:
Na těle pistole je vlevo nad střenkou výrobní číslo zbraně, znak výrobního závodu a rok výroby. Výrobní číslo se opakuje na levé straně závěru, nad spouští.


Civilní provedení IŽ-71:
1. Na levé straně závěru je označení „ИЖ-71“ a označení ráže „9x17 K“. Výrobní čísla jsou na stejných místech jako u varianty vojenské.
2. Na levé straně závěru je označení „IZH-71“, označení ráže „9x17 K“ a nad výrobním číslem nápis „Made in Russia“. Výrobní čísla jsou na stejných místech jako u varianty vojenské, jen na závěru je umístěno níže (kvůli nápisu „Made in..“).
URL : https://www.valka.cz/9-mm-pistole-Makarova-PM-t18925#70494 Verze : 0
Pripájam foto môjho Makarova PM.

Rozborka je maximálne jednoduchá. Po potiahnutí a vyosení lučíka spúšte sa stiahne záver do zadnej polohy, mierne sa zdvihne nahor a vypustí smerom dopredu. V smere chodu hodinových ručičiek sa vykrúti vratná pružina a je to.

Z fotografie nábehu je zrejmé prečo Makarov nemá zádržky spôsobené zlým podaním náboja. Jednoducho preto, lebo vyústenie zásobníka je takmer pri nábojovej komore. Vďaka tomu zbraň zo zásobníka podá nielen náboj, ale dokonca i prázdnu nábojnicu (osobne overené).

Zo zadného pohľadu je zrejmá jedna z nectností zbrane - možnosť jej používania len pravákmi. Záchyt záveru (strelecká pohotovosť) je len na ľavej strane, rovnako i poistka zbrane. Strelcovi ľavákovi tiež dosť prekáža pri pohodlnom úchope kovový poloblúk v spodnej časti pažby slúžiaci na prichytenie karabínky poistného koženého remienku prevlečeného cez opasok.


zdroj: vlastné foto a skúsenosti autora
9 mm pistole Makarova (PM) - pravá strana

pravá strana
9 mm pistole Makarova (PM) - základná rozborka

základná rozborka
9 mm pistole Makarova (PM) - nábeh

nábeh
9 mm pistole Makarova (PM) - zozadu

zozadu
URL : https://www.valka.cz/9-mm-pistole-Makarova-PM-t18925#257716 Verze : 0
Rez
9 mm pistole Makarova (PM) - zdroj:
špeciálne číslo časopisu Oružie č. 10/2004, str. 26, ISBN 1728-9203

zdroj:
špeciálne číslo časopisu Oružie č. 10/2004, str. 26, ISBN 1728-9203

URL : https://www.valka.cz/9-mm-pistole-Makarova-PM-t18925#289743 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více