M3A1

M3A1


Druh zbrane: samopal
Výrobca: General Motors Corporation
Roky výroby: 1944- ?
Ráž: 0.45 palca, 9 mm
Celková dĺžka: 757 mm
Dĺžka so sklopenou pažbou: 579 mm
Dĺžka hlavne: 203 mm
Hmotnosť: 3,88 / s plným zásobníkom 4,52 kg
Vývrt hlavne: 4 pravotočivé drážky
Úsťová rýshlosť strely: 280 m/s
Kadencia (teoretická): 350 - 450 rán/min.
Účinný dostrel: 50 m
Druh munície: .45 ACP alebo 9 x 19 mm Parabellum
Spôsob streľby: dávky


Použitie v polných podmienkach odhalilo niektoré nedostatky M3. Úpravami, ktoré mali tieto chyby odstrániť, vznikla M3A1.
Pomerne zložitý napínací mechanizmus použitý u M3, bol nahradený otvorom pre prst v závere. Pre ľahší prístup sa zväčšilo sa aj okienko na vyhadzovanie prázdnych nábojníc. Na vysúvatelnú ramennú opierku bola umiestnená konzola, slúžiaca ako pomôcka pri páskovaní nábojov do zásobníka. Problémy so zanášaním sa zásobníkov špinou sa odstránili pomocou jednoduchého plastového krytu.


Účelová konštrukcia M3 poskytovala možnosť jednoduchej prestavby na ráž 9 mm. To prebiehalo pomocou konverzného setu, pozostávajúceho z novej hlavne, záveru a adaptéru, umožňujúceho použiť zásobník zo Stenu.


Spolu bolo z oboch verzií vyrobených cca.679,200 kusov.
URL : https://www.valka.cz/M3A1-t187895#56479 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více