Mnozí nedoletěli - František Loucký

Diskuse

Mnozí nedoletěli - František Loucký


Autor, sám aktivní účastník letecké války (65. a 312. perut' RAF, 1. čs. samostatný stíhací pluk v SSSR), touto knihou vzdal čest všem svým spolubojovníkům, kteří se nedožili konce války. Posbíral jejich osobní data, fotografie, okolnosti jejich úmrtí, místa jejich posledního odpočinku a další údaje. V knize naleznete fotografie letadel, na kterých létali českoslovenští letci, mapy přesunů letců do zahraničí, tabulky leteckých základen našich perutí a v neposlední řadě seznam letců, kteří padli do zajetí, kteří z něj uprchli i těch, kteří zahynuli v domácím odboji.
Kniha je výborným doplňkem knihovny každého obdivovatele čs. letců a vlastenců hrdých na činny předků.


Naše Vojsko, Praha 1989
ISBN 80-206-0053-1



Upravil Dav
URL : https://www.valka.cz/Mnozi-nedoleteli-Frantisek-Loucky-t18441#68277 Verze : 0
Jako doplněk super, moc si ale v knize nepočtete.
URL : https://www.valka.cz/Mnozi-nedoleteli-Frantisek-Loucky-t18441#71685 Verze : 0
Kniha je výborná pomůcka pro každého, kdo se zajímá o naše letce v RAF.
Upozornil bych ale na dvě chybičky, které se do knihy vloudily:
1) na str. 225 - Pavel Varjan je na hřbitově Woensel u Eindhovenu pochovaný v hrobě č. JJ-50 a ne v hrobě č. RR-74 (v létě jsem měl možnost to osobně ověřit). Nevylučuji ale, že změna mohla nastat při úpravách hřbitova, které tam probíhaly.
2) na str. 171 - Dle tvrzení Josefa Balejky v knize Petra Kubánka - Stíhači od 303. (str. 90), je u údajů Matěje Pavloviče místo jeho fotografie fotografie Viléma Košaře, polského pilota českého původu.


Jinak je ale kniha perfektní a skvěle doplňuje klasickou memoárovou literaturu na téma našich letců za války.
URL : https://www.valka.cz/Mnozi-nedoleteli-Frantisek-Loucky-t18441#77359 Verze : 0
Kniha je skvělá, i když v sobě nemá výpravnou formu (tak jak je to např. u pana Fajtla). Jak psali ostatní hlavně dobrá jako doplněk.
URL : https://www.valka.cz/Mnozi-nedoleteli-Frantisek-Loucky-t18441#102016 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více