Eagle Has Landed, The (Orel přistál)

Diskuse

Orel přistál


Dobrodružný/Válečný/Drama
Velká Británie, 1976, 134 min


hrají:Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall, Donald Pleasance


Film, kde se němečtí parašutisté ke konci roku 1943 pokusí unést Winstona Churchilla.
URL : https://www.valka.cz/Eagle-Has-Landed-The-Orel-pristal-t18120#66453 Verze : 0
Tento film vznikol podľa rovnomennej knihy. V knižnici som sa už chystal, že si ju požičiam ale niekto mi ju vyfúkol Sad
V Nemecku sa vraj aj niečo podobné plánovalo malo to byť skoro na spôsob akcie na Gran Sasso, kde bol oslobodený Mussoliny.Ale nakoniec sa od toho upustilo.
Film je to celkom dobrý hoci rovnako ako väčšina starších filmov je akčný. škoda, že sa prezradili tým, že sa jeden vojak utopil. Bol by som zvedavý či by sa im to podarilo. Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Eagle-Has-Landed-The-Orel-pristal-t18120#66464 Verze : 0
Oni se prozradili, protože jedna malá holka spadla do vody, kde bylo mlýnské kolo a jeden němec ji zachránil, ale sám zemřel.
URL : https://www.valka.cz/Eagle-Has-Landed-The-Orel-pristal-t18120#66465 Verze : 0
Na knihu Orel přistál navazuje kniha, rozvíjející příběhy Liama Devlina a plk. Steinera pod názvem Orel vzlétl. Je plná intrik a docela dobře se čte... mohu doporučit, je v ní několik docela zajímavých zvratů a odkazů na historické souvislosti. Přesto obě knihy považuji za sci-fi, pokud mne někdo vyvede z omylu, rád přivítám podrobnosti o alespoň podobné akci...
Jinak na téma překladu mohu dodat pouze to, že překladatel poněkud nenastudoval reálie, proto se v knize mluví o jednotce rangers vyzbrojených Bílým Scoutem (zřetelně M3 White Scout car) - to jen tak pro pořádek, abych stále nechválil.
Kluk přečetl obě knihy jedním dechem, to je co říct, je mu 15 a když vidí knihu, zvedá se mu žaludek a ohýbají nehty na nohách...
URL : https://www.valka.cz/Eagle-Has-Landed-The-Orel-pristal-t18120#66736 Verze : 0
Chudák malá. Tak ho radši ani nevoď do knihovny. Very Happy


Tohle jsem taky naštěsí viděl. Škoda, že nakonec ten mladej kluk, když skočil pod to mlýnský kolo, aby zachránil to dítě, umřel a byla mu vidět německá uniforma, kvůli který to nakonec prasklo. Ale na druhou stranu, když byli v přestrojení, tak proč pod polskejma uniformama měli (aspoň teda ten kluk) ještě německou uniformu. Sad Confused:
URL : https://www.valka.cz/Eagle-Has-Landed-The-Orel-pristal-t18120#70209 Verze : 0

Citace - Hafner :




... Ale na druhou stranu, když byli v přestrojení, tak proč pod polskejma uniformama měli (aspoň teda ten kluk) ještě německou uniformu. Sad Confused:

Já mám pocit, že to vysvětluje jedna scéna na začátku filmu, kdy velitel těch Němců říká nadřízenýmu, že si nechají německé uniformy, aby v případě zajetí nebyli považovaní za špiony, ale za válečný zajatce. Ale je to už dost dávno, co jsem to viděl, tak si to můžu plést s jiným filmem.
URL : https://www.valka.cz/Eagle-Has-Landed-The-Orel-pristal-t18120#70237 Verze : 0
Ten německý plukovník říkal tomu z rozvědky-Duvallovi, že když zemřou, tak zemřou jako němečtí výsadkáři-proto si vzali své uniformy.
URL : https://www.valka.cz/Eagle-Has-Landed-The-Orel-pristal-t18120#70243 Verze : 0
Tie svoje uniformy pod cudzími majú hlavne tento dôvod. taktika prezlečenia sa do cudzej (nepriateľskej) je proti vojnovým pravidlám a každý kto by bojoval proti britom v britskej uniforme alebo proti USA v uniforme USA a bude zajatý bude súdený ako vojnový zločinec a bude za to potrestaný, zväčša popravou. Hoci vo filme sa na to možno ani moc nemyslelo a bolo to len brané ako akt cti a hrdosti ku svojeje krajine ale v reále by to bolo tak. Nemci použili podobné v Ardenách. Jednotka Otta Skorzeného sa prezliekla do uniforiem USA, nemecké tanky upravili aspoň trochu na vzor amerických, ale mali tiež svoje uniformy, ktoré museli pred začatím boja odhaliť nepriateľovi.
Lesť chvíľu fungovala ale potom to prasklo a väčšina nemcov čo bola zajatá bola väčšinou popravená na mieste samotnými vojakmi.
Skorzeny sa z toho dostal tak, že v zákone bola nejaká chyba, ktorá to celkom necharakterizovala a tak za použitie neprieteľskej uniformy nebol odsúdený.
Takže v skutočnosti by nešlo o vernosť voajak ku svojej krajine ale skôr aby sa s vojakom nakoniec nezaobchádzalo ako s vojnovým zločincom.
URL : https://www.valka.cz/Eagle-Has-Landed-The-Orel-pristal-t18120#70392 Verze : 0

Citace - Haspeklo :

Tento film vznikol podľa rovnomennej knihy. V knižnici som sa už chystal, že si ju požičiam ale niekto mi ju vyfúkol Sad
V Nemecku sa vraj aj niečo podobné plánovalo malo to byť skoro na spôsob akcie na Gran Sasso, kde bol oslobodený Mussoliny.Ale nakoniec sa od toho upustilo.
Film je to celkom dobrý hoci rovnako ako väčšina starších filmov je akčný. škoda, že sa prezradili tým, že sa jeden vojak utopil. Bol by som zvedavý či by sa im to podarilo. Very Happy



Mám tu knihu doma, dokonce ve slovenštině, zachránil jsem ji na vojně, když měla skončit ve sběru. Film dobrý, výborné herecké obsazení.
URL : https://www.valka.cz/Eagle-Has-Landed-The-Orel-pristal-t18120#77355 Verze : 0
Cital som knihu a aj ked bol film velmi dobry, kniha bola lepsia (ale to asi vzdy). Podla Skorzenyho pamati sa takato operacia nikdy nezacala planovat, a podla neho by ani nemohla byt uskutocnena.............ale urcite sa aspon v hlavach niektorých nacistickych pohlavarov tato myslienka prehnala.
URL : https://www.valka.cz/Eagle-Has-Landed-The-Orel-pristal-t18120#77662 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více